Vai nedzemdējušas sievietes tomēr varēs nodot olšūnas?

Šodien Saeimas sociālo un darba lietu komisijas deputāti joprojām nespēja vienoties, vai izņemt no Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm.

Vai olšūnu ziedošana ir ikvienas sievietes brība izvēle?

FOTO: Shutterstock.com

Vai olšūnu ziedošana ir ikvienas sievietes brība izvēle?

Par šo asi diskutēto jautājumu, kas iepriekš izsaucis protesta akcijas, savu viedokli komisijā iesniegusi Veselības ministrija un tiesībsargs, sakot, ka šāda likuma norma ierobežo sievieti, un tādu normu nevajadzētu likumā atstāt.  

Labklājības ministrija parlamentārā sekretāre Karina Ploka aicināja izslēgt no panta vārdu "dzemdējušas", kas liedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, tomēr tikai četri deputāti atbalstīja šo priekšlikumu, viens bija pret, savukārt pieci atturējās.

Arī "Manabalss.lv" iniciatīvas par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni pārstāve Katrīna Kaktiņa uzsvēra, ka nedz deputātu apspriestajam vecuma ierobežojumam, nedz tam, vai sieviete ir dzemdējusi, nav pamata vai medicīniska pamatojuma.

Reklāma
Reklāma

 

Komisija šodien nebalsoja par grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā nodošanu izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā, bet gan aicināja Saeimas Juridisko biroju un Veselības ministriju līdz nākamajai komisijas sēdei veikt vairākus redakcionālus precizējumus.