Svarīgākais par bērnu veselību un attīstību. Lekciju cikls vecākiem

Bērnu slimnīcas ārsti bezmaksas nodarbību ciklā vecākiem un bērniem  “Bērnu fiziskā veselība un attīstība” skaidros, kam laicīgi jāpievērš uzmanība dažādos bērna vecuma posmos, kā agrīni atpazīt stājas traucējumus, kā rīkoties, ja bērnam sāp.

FOTO: Shutterstock.com

Ne vienmēr, vēršoties pie ārstiem slimību gadījumos, atliek laiks izrunāt ar bērna veselību saistītos profilakses jautājumus, un arī internetā ne vienmēr var atrast patiesus un konkrētam gadījumam atbilstošus padomus. Šīs nodarbības ir iespēja nepastarpināti, bez maksas saņemt saprotamas, uzticamas atbildes par bērnu veselību no labākajiem Latvijas speciālistiem.

Nodarbību ciklu 4. novembrī uzsāks bērnu endokrinoloģe Ivetas Dzīvīte-Krišāne ar lekciju “Augšanas īpatnības bērniem. Kam jāpievērš uzmanība?”. “Ja bērns sāk atpalikt augumā no saviem vienaudžiem, vecāki parasti sākumā par to neuztraucas. Lai arī pubertātes laikā daļai bērnu augums normalizējas, nereti augšana diemžēl tā arī nepaātrinās, jo bērnam ir kāda citādā veidā nepamanāma slimība, kas kavē fizisko attīstību. Izšķiroša nozīme te ir aktīvai vecāku rīcībai. Jo mazāk vecāki meklēs dažādas atrunas, un, zaudējot laiku, nevedīs bērnu pie ārsta,  jo mazāk būs bērnu, kuru izteikti mazajam augumam speciālisti vairs neko nevarēs līdzēt, jo vienkārši ir par vēlu. Pēdējo gadu desmitu sasniegumi medicīnā radikāli izmainījuši mūsu praktiskās iespējas ietekmēt bērna augšanu, ”stāsta I.Dzīvīte- Krišāne.

Reklāma
Reklāma


4.novembrī nodarbībā  “Sāpes bērniem - mīti, fakti, patiesie iemesli” sāpju speciāliste Inese Allarda skaidros sāpju nozīmi un cēloņus, kā arī sniegs padomus, kā rīkoties, kad bērnam sāp. Ar sāpēm pazīstams ir ikviens no mums,  tomēr vienlaikus tas ir komplicēts un daudzpusīgs jautājums, kas skar gan fizisko labsajūtu, gan arī psiholoģiskos aspektus.
„Ne vienmēr vecāki var saprast, vai bērnam tiešām sāp un kad cēlonis ir tikai nevēlēšanās iet uz skolu. Diemžēl tas dažkārt izraisa situācijas, ka pie ārsta bērns nonāk pārāk vēlu, tāpēc vecākiem būtu būtiski zināt,  kā noteikt, vai, kur un cik stipras sāpes bērns izjūt. Sabiedrībā ir populāri dažādi mīti par sāpēm: ka bērnam sāp mazāk vai ka sāpju paciešana liecina par rakstura stiprumu. Vēlos uzsvērt - bērniem nav jācieš sāpes, un ir efektīvi veidi, kā tās mazināt. Nodarbība runāsim gan par ikdienā pieejamiem pretsāpju līdzekļiem, gan arī par vecāku bažām par pierašanu un izpratnes trūkumu, kas saistīts ar pretsāpju medikamentiem pēc operācijām.”


Ciklā “Bērnu fiziskā veselība un attīstība” vecākiem kopumā tiks piedāvātas lekcijas par 5 tēmām. Nodarbībās vecākiem būs iespēja arī uzdot sev interesējošos jautājumus un iesaistīties diskusijās. Kamēr vecāki būs aizņemti, bērni varēs pavadīt laiku interaktīvās nodarbībās sociālā pedagoga pavadībā, spēlējot spēles un pildot tematiskus uzdevumus.

Nodarbības norisināsies sestdienu rītos un darba dienu vakaros Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Poliklīnikas telpās. Lai pieteiktos, vecāki aicināti zvanīt uz tālruni: 29187561 vai rakstīt e-pastu: vinnijapukaskola@gmail.com 

Vairāk informācijas par projektu un plānotajām nodarbībām: www.veseligsridzinieks.lv, www.iaf.lv un bkus.lv.