No rūpju līdz veiksmes stāstiem: 57 jaunieši bez ģimenes aprūpes satikuši savus padomdevējus

25% ārpusģimenes aprūpē esošo jauniešu, uzsākot patstāvīgu dzīvi, nestrādā un nemācās, 14% no viņiem nav nekādu ienākumu, bet 46% ir tikai pamata izglītība*. 

Lai pēc iespējas vairāk jauniešiem būtu iespēja piedalīties mentorprogrammā un veiksmīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi, ikviens Rimi un Supernetto veikalu pircējs līdz augusta sākumam ir aicināts sniegt palīdzīgu roku un ziedot pie kasēm esošajās ziedojumu kastītēs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai pēc iespējas vairāk jauniešiem būtu iespēja piedalīties mentorprogrammā un veiksmīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi, ikviens Rimi un Supernetto veikalu pircējs līdz augusta sākumam ir aicināts sniegt palīdzīgu roku un ziedot pie kasēm esošajās ziedojumu kastītēs.

 

Lai palīdzētu šiem jauniešiem, kuri bērnībā nav izjutuši ģimenes rūpes, noticēt saviem spēkiem un uzsākt veiksmīgu patstāvīgu dzīvi, organizācija Mentor Latvia šogad devusi iespēju 57 no tiem satikt savus padomdevējus un uzticības personas jeb mentorus. Lai attīstītu mentorprogrammu un palīdzīgu roku sniegtu vēl vairāk grūtībās nonākušiem jauniešiem, līdz augusta sākumam ikviens aicināts ziedot Rimi un Supernetto veikalos izvietotajās ziedojumu kastītēs.

 

Šogad ar programmas palīdzību savus padomdevējus Latvijā satikuši 57 jaunieši Rīgā, Jelgavā, Tukumā, Saldū un Kuldīgā. "Sešu programmas darbības gadu laikā atbalstu saņēmuši 180 jaunieši. Kopīgiem spēkiem ar mentoriem esam pozitīvi mainījuši daudzu jauniešu dzīves – kāds atmetis kaitīgos ieradumus, kāds atsācis mācības, bet cits absolvējis studijas un sācis strādāt savā sapņu profesijā. Daudzu rūpju bērnu stāsti nu kļuvuši par veiksmes stāstiem – iedvesmojoties no saviem mentoriem, bijušo programmas dalībnieku vidū ir gan veiksmīga farmaceite, gan dizainere," pieredzē dalās Mentor Latvia mentorpogrammas vadītāja Jana Priedniece. 

Šogad ar programmas palīdzību savus padomdevējus Latvijā satikuši 57 jaunieši Rīgā, Jelgavā, Tukumā, Saldū un Kuldīgā.

Jau otro gadu mentorprogrammu atbalsta arī Rimi Latvia – uzņēmuma darbinieki paši ir kļuvuši par padomdevējiem, jauniešu izglītošanā ir iesaistījušies Rimi gardēži, vadot meistarklases par veselīgu un daudzveidīgu uzturu. Tāpat Rimi organizējis dalībniekiem mācību ekskursiju, kas jauniešiem ļāva iekāpt darbinieku kurpēs, ieskatīties mazumtirdzniecības nozares darba ikdienā un uzzināt par savām darba iespējām uzņēmumā. Viena no programmas jaunietēm Santa Erštiķe pēc ekskursijas Rimi stāsta, ka ir guvusi motivāciju darbam: “Pēc iepazīšanās ar Rimi ceptuves darbu un tajā strādājošo cilvēku pienākumiem, sapratu, ka arī gribētu strādāt šādā uzņēmumā. Ļoti novērtēju, ka visiem jaunajiem darbiniekiem gan ceptuvē, gan veikalā sākumā tiek nodrošināts mentors un apmācības, kā arī iespējas apvienot darbu ar ģimenes dzīvi. Tā kā audzinu meitu, man ir svarīgi, lai varu paspēt viņu aizvest un izņemt no bērnudārza”.

 

Reklāma
Reklāma

Lai pēc iespējas vairāk jauniešiem būtu iespēja piedalīties mentorprogrammā un veiksmīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi, ikviens Rimi un Supernetto veikalu pircējs līdz augusta sākumam ir aicināts sniegt palīdzīgu roku un ziedot pie kasēm esošajās ziedojumu kastītēs. Ziedojumu akcijā savāktie līdzekļi tiks izmantoti, lai 2018. gadā attīstītu mentorprogrammu Rīgā un vairākos Latvijas reģionos, organizējot mentorpāriem kopīgas tikšanās un dažādus izglītojošus pasākumus. Lai iedvesmotu jauniešus, tās būs gan kopīgas un saliedējošas aktivitātes, piemēram, pārgājieni brīvā dabā, gan arī informatīvi stāstu vakari par dažādām jauniešiem saistošām un noderīgām tēmām. Ziedojumi sniegs iespēju piesaistīt psihologus, kas problēmu gadījumā tiekas ar jauniešiem individuāli vai sniedz konsultatīvu atbalstu mentoriem atbalsta grupu tikšanās reizēs.

 

*Pētījums Patstāvīgās dzīves uzsākšana pēc ārpusģimenes aprūpes (2014. gads). Autors: SOS Bērnu ciematu asociācija. 

 

Par mentorprogrammu: 
Mentorprogramma ir sociāls projekts Latvijā, kas strādā ar ārpusģimenes aprūpē esošiem jauniešiem un jauniešiem no ģimenēm, kurās vecākiem ir ierobežotas iespējas sniegt nepieciešamo atbalstu. Mentorprogrammas būtība ir mentora un jaunieša sadarbība gada garumā, kā arī izglītojoši pasākumi jauniešiem. Laikā no 2010. līdz 2016. gadam programmā sniegts atbalsts vairāk nekā 180 jauniešiem. Mentorprogrammas ideja nākusi no Zviedrijas. Ar pirmā Latvijas prezidenta mazmazdēla Aleksandra Čakstes iniciatīvu kopš 2010. gada mentorprogramma darbojas arī Latvijā.