3 lietas, kas pietrūkst cilvēkiem: paša izdzīvotu piedzīvojumu, īstu attiecību un mīlestības

35% cilvēku no īstām lietām dzīvē visvairāk pietrūkst pašu izdzīvotu piedzīvojumu, nevis to vērošanas internetā un TV. Aptaujā* pētīts, ko cilvēki ikdienas steigas un tehnoloģiju piedāvāto iespēju pilnajā ikdienā visvairāk vēlas darīt pa īstam, kas to kavē un kuras no īstām lietām dzīvē pietrūkst visvairāk. Rezultāti liecina, ka dzīvē „pa īstam” lietas dara vien trešdaļa cilvēku. Tikmēr 57% – atkarībā no situācijas, bet 8% visu izvēlas darīt ātrāk un ērtāk, neaizdomājoties par īstumu.

Mazāk gribēt, vairāk darīt pa īstam!

FOTO: Shutterstock.com

Mazāk gribēt, vairāk darīt pa īstam!

 

 

Visbiežāk Latvijas iedzīvotājus darīt lietas pa īstam kavē finansiālais stāvoklis (26%). Ceturtajai daļai aptaujāto darīt tā, kā ir ātrāk un ērtāk, liek laika trūkums, bet vienlīdz lielu cilvēku daudzumu – 12% – kavē līdzšinējie ieradumi, ko grūti mainīt, un draugu un līdzcilvēku attieksme, jo viņi ne vienmēr novērtē izdarīto. 5% aptaujāto traucē slinkums, 5% – izdomas un ideju trūkums, bet desmitā daļa respondentu norāda, ka viņus apmierina mūsdienu pasaules iespējas un viņi tās izvēlas apzināti.

 

Vēlas mīlēt, ēst un piedzīvot paši

Tas, ko cilvēki galvenokārt vēlas savā dzīvē darīt pa īstam, ir izmēģināt jaunas lietas paši, nevis būt novērotāju lomā, – uz to norāda 30% aptaujāto. Ceturtā daļa grib priecāties par mazajām lietām, kas notiek dzīvē, nevis internetā, bet 15% – sazināties ar draugiem un paziņām dzīvē, nevis ar tehnoloģiju starpniecību. 10% labprāt ikdienā ēstu īstu ēdienu īstā kompānijā, bet 5% – sportotu īstenībā, nevis datorspēlēs. Tikpat daudz cilvēku vēlas iepazīties un veidot attiecības klātienē, nevis internetā, kā arī dāvināt īstus ziedus, smaidu un dāvanas, nevis to “emoji” jeb emotikonas.

 

Pietrūkst īstu piedzīvojumu, attiecību, sarunu un ēdiena

35% aptaujāto norāda, ka visvairāk no īstām lietām dzīvē pietrūkst paša izdzīvotu piedzīvojumu, nevis notikumu vērošana no malas. Teju piektdaļai trūks īstu attiecību un mīlestības, bet 15% – īstu sarunu ar draugiem, nevis sarakste ar tehnoloģiju starpniecību. Desmitā daļa norāda, ka ikdienā nav gana daudz ēdiena no īstiem, dabīgiem produktiem, un 9% nepietiekami bieži ēdienreizes bauda labā kompānijā ar sarunām. 6% nav apmierināti ar īstas sportošanas biežumu, savukārt 5% aptaujāto gribētu piepildīt savu dzīvi ar īstu iepazīšanos ar jauniem cilvēkiem.

Reklāma
Reklāma

 

Kas palīdzētu izdzīvot notikumus pa īstam?

40% aptaujas dalībnieku norāda, ka mainīt savus ieradumus un sākt lietas dzīvē darīt pa īstam palīdzētu finansiālais, savukārt 21% – līdzcilvēku atbalsts. 18% palīdzētu motivējoša citu cilvēku pieredze un reāli piemēri, taču 17% izmaiņas notiktu, ja izdotos pārvarēt paša slinkumu. Lielākā daļa cilvēku (66%) iedvesmotos, redzot, kā līdzcilvēki pa īstam draudzējas, sarunājas, mīl, ēd un dara citas būtiskas un aizraujošas lietas. Tikai 6% norāda, ka tas viņu rīcību neietekmētu.

 

 

* AS LIDO aptauja “Ko Tu gribi darīt pa īstam?” norisinājās aptauju portālā Visidati.lv no šī gada 29. jūnija līdz 6. jūlijam un tajā piedalījās 830 respondenti.