Insulta dienā piedāvās bezmaksas sirds veselības pārbaudes

Šodien, 11. maijā, no plkst.14 līdz 17 Latvijas Universitātes galvenajā ēkā notiks Eiropas Insulta dienai veltīts pasākums. Tā laikā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, izmērīt asinsspiedienu un pulsu, kā arī konsultēties par mirdzaritmijas risku. 

Pārbaudi veselības stāvokli bez maksas.

FOTO: Shutterstock.com

Pārbaudi veselības stāvokli bez maksas.

Tāpat pasākumā varēs saņemt konsultācijas par insulta riska faktoriem, simptomiem un profilaksi. Pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa norādīja, ka Eiropas Insulta dienā biedrība vēlas atgādināt, ka insults ir slimība, kas var skart ikvienu. "Lai gan šī saslimšana ir vairāk izplatīta cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, nereti par insulta upuriem kļūst arī jauni cilvēki. Ikviena rokās ir rūpes un atbildība par paša veselību, sākot no veselīga dzīvesveida un beidzot ar regulārām veselības pārbaudēm," skaidro Mauriņa.
 

Biedrība informēja, ka insulta riska faktori, kurus var ietekmēt samazinot vai ārstējot, ir augsts asinsspiediens un paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, mirdzaritmija, cukura diabēts, savukārt riska faktori, kas ir saistīti ar dzīvesveidu, ir smēķēšana, nepietiekama fiziska aktivitāte, aptaukošanās, nepareizi ēšanas paradumi, pārmērīga alkohola lietošana, smēķēšana.
 

Vienlaikus riska faktors, ko nevar ietekmēt, ir vecums. Pēc biedrības datiem, Latvijā ir 2,5 reizes augstāka mirstība no insulta nekā vidēji Eiropas Savienībā, turklāt Latvijā ik dienu no insulta mirst vidēji septiņi cilvēki. Pasākumu organizē LU Neiroloģijas un neiroķirurģijas zinātniskais pulciņš sadarbībā ar pacientu biedrību "ParSirdi.lv".

Reklāma
Reklāma