Priekšroka uzņemšanai 1.klasē Rīgā būs septiņus gadus veciem bērniem; sešgadnieki var palikt "aiz strīpas"

Bērnu reģistrācijā pirmajai klasei tiks ieviestas izmaiņas, ziņo Rīgas dome. Piemēram, tiek plānots, ka prioritāte, komplektējot pirmo klasi, ja iesniegumu ir daudz, būs bērniem, kuriem septiņi gadi aprit tekošajā kalendārajā gadā, nevis nākamajā gadā. Tiem, kas vēlas skolā doties agrāk - sešu gadu vecumā - nāksies gaidīt, vai ir pieejamas brīvas vietas. Šīs izmaiņas stāsies spēkā tikai pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Ja bērnam ir seši gadi, vēl nav garantijas, ka viņš tiks pirmajā klasē.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnam ir seši gadi, vēl nav garantijas, ka viņš tiks pirmajā klasē.

 

Izmaiņas paredzētas arī potenciālo pirmklasnieku sarakstu veidošanā, kur prioritāri tiek iekļauti tie bērni, kuriem, uzsākot skolas gaitas, tajā kalendārajā gadā aprit septiņi gadi. Tikai pēc tam, ja ir brīvas vietas, sarakstā iekļauj bērnus, kuru vecāki vēlas, lai bērns skolas gaitas uzsāktu ātrāk – no sešu gadu vecuma, atbilstoši Vispārējās izglītības likumā noteiktajām prasībām.

 

Saistošo noteikumu grozījumos iekļauta izmaiņa, kas paredz, ka skolas, veicot skolēnu komplektēšanu nākamajam mācību gadam, sarakstu ir izveidojušas jau līdz 15. maijam un, sākot ar šo datumu, nosūta vēstule vecākiem, lai informētu, vai bērns ir vai nav uzņemts izglītības iestādē. Lai informācijas aprite starp skolu un bērnu vecākiem būtu operatīvāka, vēstuli no skolas vecāki var saņemt elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, vai arī ierakstītu sūtījumu pa pastu, kā tas bijis līdz šim. Ja vecāki vēlas saņemt vēstuli elektroniski, tad iesniegumā skolai jānorāda sava e-pasta adrese, pretējā gadījumā vēstule tiks nosūtīta pa pastu.

Reklāma
Reklāma

 

Tā kā Rīgā regulāri tiek realizēts skolu pilnveides plāns, nodrošinot skolu programmu īstenošanu vairākās ēkās, tad izmaiņas notikušas arī izglītības iestāžu mikrorajonu robežās. Informācija par Rīgas skolu mikrorajoniem pieejama Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (RD IKSD) tīmekļa vietnē www.e-skola.lv sadaļā “Iestāžu katalogs”.