Brīdina cilvēkus par fosforu jūras krastā. FOTO + skaidrojums, kā atšķirt dzintaru no fosfora

Kāda iedzīvotāja Jūrmalciema pludmalē par mata tiesu paglābās no apdegumiem - turpat jūras krastā aizdegās fosfors, ko cilvēki mēdz sajaukt ar dzintaru. 

Edīti no bīstamā padomju laiku ķīmiskā mantojuma radītā apdeguma paglāba cimdi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Edīti no bīstamā padomju laiku ķīmiskā "mantojuma" radītā apdeguma paglāba cimdi.

 

Edīte, kuras ieraksts sociālajos tīklos guva plašu ievērību, feisbukā aicina cilvēkus uzmanīties, jo Baltijas krastā, Nīcā, izskalots fosfors. "Mūs paglāba cimdi," stāsta sieviete. 

Izskalotie fosfora gabaliņi, kas ir bīstams padomju laika mantojums, nereti rada apdegumus cilvēkiem, kuri nodomā, ka atraduši dzintaru, bet tas pēkšņi uzliesmo. 

Īsto dzintaru no viltus var atšķirt pēc vairākām pazīmēm – fosfora gabaliņiem nav asu šķautņu un tie nav tik dzidri, kā īstais dzintars, fosfors ir blāvāks un drupenāks, turklāt tas, nožuvis, tūlīt uzliesmo. 

Baltais fosfors parasti uzliesmo, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā ātri žūst. Pirmoreiz fosfora gabaliņi Kurzemes pludmalē parādījušies pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kad Rucavas pagasta teritorijā jūrā pie Papes padomju militāristi saspridzināja fosfora bumbas, un apkārtējā vidē – jūrā un smiltīs – nokļuvušas aptuveni trīs tonnas fosfora. Ar dienvidu straumēm no Papes piekrastes fosfora gabali tiek aiznesti līdz Liepājai, un nav iespējams prognozēt, kurā brīdī tie tiks izskaloti krastā.

fosfors

Foto: Šo fosforu pirms dažiem gadiem nofotorafēja kāds liepājnieks, kurš šo vielu bija pārnesis līdz mājai. Izlietnē mazgājot, bija sapratis, ka tas tomēr ir fosfors. 

Reklāma
Reklāma

 

Ļaudīm iesakām nebāzt kabatā dzintara gabaliņu, iekams nav pilnīgas pārliecības, ka tas ir īsts. Pārbaudīt to var primitīvi – slapjajās smiltīs pakarsējot ar šķiltavas liesmu. Fosfors sasilis un nožuvis uzliesmos. Bet, ja tomēr fosforu pārnest līdz mājai, jāsauc palīgā glābēji. Tāpat vajadzētu ziņot par atradumu pludmalē, lai pasargātu citus dzintara lasītājus. 

 

Raksta tapšanā izmantotā informācija:

Kasjauns.lv

Foto: Edīte/Facebook un www.liepajniekiem.lv