Priecīgi! Latvijas zinātnieki radījuši jaunu ģenētisko testu neauglības iemeslu noteikšanai

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Molekulārās ģenētikas zinātniskās laboratorijas pētnieki izstrādājuši jaunu ģenētisko testu, kas daudz ātrāk un lētāk nekā līdz šim izmantotie laboratoriskie izmeklējumi palīdzēs noskaidrot, vai un kādi no biežākajiem ģenētiskajiem iemesliem vainojami pāra neauglībā. Šī testa ieviešana klīniku ikdienas darbā varētu nozīmēt pavērsienu neauglības ārstēšanas jomā visā pasaulē, jo tas ļautu daudz ātrāk un lētāk noteikt iespējamo neauglības cēloni un mērķtiecīgāk izvēlēties piemērotāko ārstēšanas metodi.

Neauglības ārstēšana ir strauji augoša nozare, jo attīstās gan diagnostikas, gan ārstēšanas metodes, aug arī pieprasījums, jo attīstītajās valstīs aizvien biežāk vēlme radīt pēcnācējus rodas vēlākā vecumā, kad grūtniecības iestāšanās ir apgrūtināta.

FOTO: Shutterstock.com

Neauglības ārstēšana ir strauji augoša nozare, jo attīstās gan diagnostikas, gan ārstēšanas metodes, aug arī pieprasījums, jo attīstītajās valstīs aizvien biežāk vēlme radīt pēcnācējus rodas vēlākā vecumā, kad grūtniecības iestāšanās ir apgrūtināta.

 

RSU vadošā pētniece dr. med. Inga Kempa stāsta: “Testa unikalitāte izpaužas tajā, ka vienas dienas laikā iespējams veikt veselu paleti izmeklējumu ar 30 biežāk sastopamajām neauglību izraisošajām ģenētiskajām variācijām. Līdz šim pārsvarā izmeklējumi tika veikti atsevišķi, nozīmējot tos noteiktā secībā, līdz pat vairākām nedēļām gaidot katru atbildi un pēc tās saņemšanas lemjot par tālākiem izmeklējumiem. Analīzes bija jāveic uz dažādas aparatūras, bieži pat dažādās laboratorijās. Jaunā metode ļaus šos apjomīgos izmeklējumus veikt efektīvāk, turklāt vienkopus, izmantojot standarta laboratorijas aprīkojumu. Samazināto izmaksu dēļ neauglības ģenētisko cēloņu diagnostika varētu kļūt pieejamāka plašākam pacientu lokam.”

 

Iespējamā neauglības ārstēšana variējas no hormonu aizstājterapijas līdz kādai no medicīniskās apaugļošanas metodēm. Sarežģītā procesa un augsto izmaksu dēļ nereti diagnostika netiek veikta līdz galam. Šobrīd ārstiem bieži nākas ārstēt pacientus ar neskaidru diagnozi, izmēģinot vairākas metodes, tādējādi meklējot vispiemērotāko. Tas prasa papildu laiku, līdzekļus, kā arī nereti rada papildu stresu pacientiem, jo neauglība – nespēja kļūt par vecākiem, bieži vien ir saistīta ar psiholoģisko spriedzi un dziļiem pārdzīvojumiem.

Pētījumi liecina, ka neauglība skar 10-15% pasaules iedzīvotāju. Zinātnieki mūsdienās turpina atklāt arvien jaunas neauglībā vainojamas ģenētiskās variācijas, taču joprojām ir daudz neatklāta un neizpētīta šajā jomā un darba lauks turpmākiem pētījumiem ir ļoti plašs.

Jaunais izstrādātais tests sniedz ārstiem plašu informāciju par ģenētiskajām variācijām, kas noder ne tikai neauglības iemeslu noteikšanai, bet arī sniedz vērtīgu informāciju par iespējamiem grūtniecības sarežģījumiem. Līdz ar to ir daudz lielākas iespējas panākt ne tikai grūtniecības iestāšanos, bet arī sasniegt labvēlīgu rezultātu – bērniņa ienākšanu ģimenē.

 

Reklāma
Reklāma

Pētījumi liecina, ka neauglība skar 10-15% pasaules iedzīvotāju. Zinātnieki mūsdienās turpina atklāt arvien jaunas neauglībā vainojamas ģenētiskās variācijas, taču joprojām ir daudz neatklāta un neizpētīta šajā jomā un darba lauks turpmākiem pētījumiem ir ļoti plašs. Neauglības ārstēšana ir strauji augoša nozare, jo attīstās gan diagnostikas, gan ārstēšanas metodes, aug arī pieprasījums, jo attīstītajās valstīs aizvien biežāk vēlme radīt pēcnācējus rodas vēlākā vecumā, kad grūtniecības iestāšanās ir apgrūtināta. 

 

RSU ir uzsākusi jaunā testa patentēšanu, un, ņemot vērā izgudrojuma nozīmību, plāno panākt patenta aizsardzību visā pasaulē. RSU Molekulārās ģenētikas zinātniskās laboratorijas vadītāja dr. med. Linda Piekuse: “Vēlamies šo produktu komercializēt, nevis tikai patentēt savu izgudrojumu un atstāt plauktā. Šobrīd mūsu radītais ģenētiskais tests tiek izmēģināts praksē vairākās Latvijas klīnikās un pirmās atsauksmes ir pozitīvas. Vēlamies iegūt plašāku pieredzi par testa izmantošanu ārstu ikdienas darbā, tāpēc to šobrīd piedāvājam klīnikām Latvijā un ārvalstīs. Vienlaikus tiek meklēti sadarbības partneri, kas vēlētos iegādāties licenci testa ražošanai. Ir uzsāktas sarunas ar iespējamiem partneriem Somijā un Krievijā.” Tā kā Latvijas tirgus ir salīdzinoši neliels, testa izstrādātāji cerīgi raugās uz Ziemeļeiropu un citiem pasaules reģioniem, kur ir plašs potenciāls šī produkta pieprasījumam. 

 

Par spīti ierobežotajiem līdzekļiem, kas pieejami Latvijas zinātniekiem, RSU pētnieki uzskata, ka, tālredzīgi izvēloties pētniecības virzienus un racionāli koncentrējot spēkus, Latvijas zinātnieki atsevišķās jomās var būt konkurētspējīgi pasaules mērogā. Medicīna un farmācija noteikti varētu būt šo nozaru vidū.

Jaunradītā ģenētiskā testa izstrāde bijusi iespējama, pateicoties ERAF līdzfinansējumam.