Atvērtas jaunās ērtās Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas telpas

Šodien ikvienam ziedotājam un atbalstītājam, kurš palīdzēja tapt jaunajām Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas telpām, bija iespēja atnākt un apskatīties jaunās telpas, aprunāties ar nodaļas personālu, ar labdarības akcijas rīkotājiem, citiem atbalstītājiem.  Maziem pacienti ārstēšanos jaunajās telpās varēs uzsākt jau pavisam drīz. 

Nodaļas telpu plānošanā ir ieguldīts liels darbs un laiks, lai rezultātā bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas, nodrošinot visu nepieciešamo.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nodaļas telpu plānošanā ir ieguldīts liels darbs un laiks, lai rezultātā bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas, nodrošinot visu nepieciešamo.

Labdarības akcija Saulainas dienas ar mērķi rekonstruēt Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas telpastika uzsākta 2012 gada nogalē un noslēdzās 2014.gadā pavasarī. Akcijas laikā tika piesaistīti 1 118 284, 42 eiro, no kuriem ziedotāju ieguldījums bija 785 053,14 eiro, kā arī valsts piešķirtie- 333 231,28 eiro. 


BKUS Onkohematoloģijas nodaļas virsārste Žanna Kovaļova, atklājot jauno nodaļu, no aizkustinājuma nespēj valdīt asaras: "Pirms 20 gadiem, kad atnācu strādāt uz bērnu onkoloģijas nodaļu, bērnu pilnīga izārstēšanās bija no fantastika. Gandrīz neticama! Bet šobrīd nozare ļoti strauji attīstās. Pie mums nāk ciemos bijušie pacienti, kas tagad paši ir vecāki."

 

12 gadus vecā Evija nodaļā ārstējas kopš pagājušā gada augusta. Meitenei atklāja kaula audzēju, tā ārstēšanai bija nepieciešama operācija, sešas ķīmijterapijas un vēl piecas ķīmijterapijas reizes priekšā. 

Kopā ar mammu nu Evija varēs dzīvot atsevišķā palātā un veseļoties, lai varētu atsākt spēlēt flautu un atgriezties pie draugiem skolā. Visu šo gadu meitene ārstēšanos slimnīcā apvienoja ar mācīšanos 6. klasē. 

 

Reklāma
Reklāma

Finansējums bija paredzēts Hematoonkoloģijas nodaļas stacionāra telpām ēkas pirmajā stāvā, taču projekta realizācijas gaitā Bērnu slimnīcai izdevās piesaistīt papildus finansējumu, lai vienlaikus varētu rekonstruēt arī ēkas otrā stāva telpas Hematoonkoloģijas dienas stacionāra pacientiem. Kopā abos stāvos paredzētas gultas vietas 36 pacientiem. 

Telpu plānojums paredz, ka katrā palātā uzturas viens bērns un viņa vecāks, un katrai palātai ir sava, atsevišķa, vannas istaba. Stacionārā paredzētas arī četras intensīvās terapijas palātas, ar atsevišķu ventilāciju sistēmu, lai bērniem ar īpaši pazeminātu imunitāti nodrošinātu drošu vidi. Nodaļā pirmo reizi paredzēta arī atsevišķa atpūtas istaba vecākiem, jo visbiežāk vecāki visu ilgstošo atveseļošanos posmu pavada blakus bērnam.

Lai bērniem būtu iespēja atpūsties no slimnīcas vides, izveidota īpaši aprīkota, daudzfunkcionāla rotaļu istaba, kurā sev interesantu nodarbošanos varēs atrast gan pavisam mazi, gan lielāki pacienti. “Es, protams, gribētu, lai bērni nekad neslimo ar vēzi un lai viņiem nekad nebūtu vajadzīgas šīs telpas, taču realitātē katru gadu aptuveni 40 bērniem pirmo reizi diagnosticē onkoloģisku saslimšanu un sākas viņu atveseļošanās ceļš Bērnu slimnīcā. Mūsu pacientiem slimnīcā jāpavada laiks, kas ir viņu bērnība, pusaudžu gadi, kad vienīgajiem pārdzīvojumiem dzīvē būtu jābūt saistītiem ar kādu sliktāku atzīmi skolā, strīdu ar draugiem, sabrāztu celi, bet viņi ikdienā mēnešiem ilgi ir spiesti cīnīties par savu veselību un dzīvību. Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļu cēla tūkstošiem privātpersonu un uzņēmumu, katrs ieguldot to labāko un no sirds, lai bērniem turpmāk būtu vieglāks atveseļošanās posms slimnīcā. Mīļš paldies jums!”, pateicību pauda Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

“Šis ir viens no tiem darbiem, kuros redzam, ka tieši komandā ir spēks un tikai kopā iespējams paveikt lielas lietas, tāpēc saku milzu paldies visiem, visiem, kas iesaistījās, lai varētu tapt vieta, kas ļaus Bērnu slimnīcai pacelt savu darba kvalitāti un uzmanību un rūpes, ko veltam pacientiem jaunā līmenī. Un īpaši svarīgi ir tas, ka arī mediķi savu darbu varēs veikt ar lielāku motivāciju, strādājot šajā vidē”, atzina Anda Čakša, Bērnu slimnīcas vadītāja.