Kas pienākas mammai, ja bērna tēvs ir miris?

Gribēju jautāt, kādu palīdzību var saņemt no valsts, ja bērna tēvs ir dzimšanas apliecībā, bet ir miris? Pašlaik saņemu VSAA apgādnieka zaudējuma naudu - tie ir 65 eiro, alimentus nepaguvām līdz galam nokārtot. Vai ir vel paredzēta kāda veida palīdzība no valsts?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), savas kompetences ietvaros, sniedz sekojošu atbildi. Apgādnieka nāves gadījumā VSAA bērnam piešķir apgādnieka zaudējuma pensiju (kā tas ir Jūsu gadījumā), ja nav tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju, tad tiek piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā, ja apgādnieka nāve iestājusies sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, tad VSAA piešķir apdrošināšanas atlīdzību par apgādnieka zaudējumu. No bērna 1 gada vecuma VSAA piešķir un izmaksā ģimenes valsts pabalstu.

No 2015.gada 1.janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Par jautājumiem, kas saistīti ar sociālās palīdzības atbalstu, var interesēties savas pašvaldības Sociālajā dienestā, pēc deklarētās dzīvesvietas. Savukārt Uzturlīdzekļu garantijas fonds sniedza šādu skaidrojumu: Ja parādnieks ir miris un viņš ir bijis sociāli apdrošināts, Jums ir tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju mirušā parādnieka bērnam. Vēršam Jūsu uzmanību, ka mirušā bērnam ir tiesības uz šo pensiju arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, ja viņš mācās mācību iestādes dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāks par 24 gadiem.

Reklāma
Reklāma