Vecāki reģionos ceļ trauksmi par valsts apmaksāta bērnu zobārsta nepieejamību

Vecāki reģionos uztraukušies, ka jau gada sākumā nevar bērnus pieteikt un aizvest pie valsts apmaksāta zobārsta. Par veselības aprūpi atbildīgās iestādes norāda, ka līgumattiecību  atjaunošana ar zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem vēl ir procesā.

Iemesls līgumattiecību neatjaunošanai ir tāds, ka zobārstiem arvien vairāk nākas labot zobus aizvien mazākiem bērniem - trīs četrus gadus veciem, ar kuriem ir grūti strādāt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iemesls līgumattiecību neatjaunošanai ir tāds, ka zobārstiem arvien vairāk nākas labot zobus aizvien mazākiem bērniem - trīs četrus gadus veciem, ar kuriem ir grūti strādāt.

 

Taču vienlaikus par veselības aprūpi atbildīgajās valsts iestādēs atzīst – ir zobārsti, kuri atteikušies par valsts naudu ārstēt bērniem zobus, un atsevišķās vietās ar valsts apmaksāta zobārsta pieejamību var būt problēmas. 

 

Bērnu vairāk nekā zobārstu

Latvijas Radio raidījums "Krustpunktā" saņēmis daudzu vecāku sūdzības par valsts apmaksāta zobārsta nepieejamību jau gada sākumā. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) galvenais speciālists zobārstnieciskās aprūpes jautājumos Andis Paeglītis raidījumā skaidroja, ka ar zobārstniecības pakalpojuma sniedzējiem vēl tiek slēgti līgumi par valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu šajā gadā.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Līga Gaigala raidījumā atzina, ka šogad kopumā plānots slēgt 265 līgumus ar zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem, un līdz šim ir noslēgti divas trešdaļas līgumu. Ārpus Rīgas līgumi esot noslēgti ar visiem, kas ir gatavi sniegt zobārstniecības pakalpojumus.

NVD grasās analizēt un apzināt tās vietas Latvijā, kur ir problēmas ar valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, un patlaban izskatās, ka šī problēma vairāk ir lauku reģionos.

 

Nenosedz zobārstu tēriņus

SPKC pārstāvis atzina, ka ar valsts finansējumu zobārstniecības pakalpojumu sniedzēji var nosegt tikai nedaudz vairāk kā 60% pakalpojuma izmaksu, bet pārejā daļa gulstas uz zobārstniecības prakšu pleciem.

To raidījumā "Krustpunktā" apliecināja arī sazvanītā SIA "Ģimenes zobārstniecība" valdes priekšsēdētāja Terēze Bērzupe. Viņa atzina, ka tieši zemā zobārstniecības tarifa dēļ šogad valsts apmaksāti bērnu zobārsti vairs nebūs pieejami divās lielākajās SIA "Ģimenes zobārstniecība" filiālēs - Cēsīs un Valmierā.

 

Reklāma
Reklāma

Vecāki netīra bērniem zobus

Arī otrs  raidījuma "Krustpunktā" sazvanītais uzņēmums SIA "Dens" ar šā gada janvāri pārtraukts sniegt valsts līdzfinansētus zobārstniecības pakalpojumus bērniem. Šī uzņēmuma pārstāvis Andis Čudorāns norāda uz diviem iemesliem. Pirmais – valsts nepietiekami finansē zobārstniecības tēriņus. "No savas naudas nākas piemaksāt. Redzam, ka finansiāli tas ir neiespējami," atzina Čudorāns.

Savukārt otrs iemesls līgumattiecību neatjaunošanai ir tāds, ka zobārstiem arvien vairāk nākas labot zobus aizvien mazākiem bērniem - trīs četrus gadus veciem, ar kuriem ir grūti strādāt.

 

Meklēs risinājumu problēmai

Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis Latvijas Radio raidījumā norādīja, ka būtu pārspīlēti teikt, ka sistēma saistībā ar valsts apmaksātiem zobārstniecības pakalpojumiem bērniem nedarbojas. 

Diskusijas dalībnieki norādīja uz iespēju, ka bērni zobus bez maksas var salabot zobārstniecības autobusā, kas reģionos brauc pie skolām un internātskolām - vietās, kur šī "zobārsta pieejamība galīgi nav".

 

Rindām uz valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu var sekot interneta vietnē "rindapiearsta.lv".

 

Avots: www.lsm.lv