Jauns gads iesāksies ar bargu salu

Gadumijā laika apstākļus Latvijā aizvien noteiks anticiklons, no austrumiem mākoņu daudzums palielināsies, tomēr nokrišņi nav gaidāmi, un saglabāsies sals. 31. decembrī dienā gaiss iesila līdz tikai līdz -4...-9 grādiem, bet  naktī uz 1. janvāri temperatūra teritorijas lielākajā daļā pazemināsies līdz -11...-16 grādiem, nedaudz siltāk būs tikai galējos austrumu rajonos, kur debesis klās biezāka mākoņu sega, kā arī rietumu rajonos.

Ejot ārā, jāģērbjas neierasti silti.

FOTO: Shutterstock.com

Ejot ārā, jāģērbjas neierasti silti.

 

 

 

Plāna sniega kārta zemes virsmu klāj tikai rietumu un centrālajos rajonos, ne šī gada pēdējā dienā, ne arī Jaunā 2016. gada pirmajā dienā tās biezums un pārklātā teritorija nepalielināsies.

Reklāma
Reklāma

 

Pēdējos gados Jaungada naktis ir kļuvušas siltākas, ja no 1986. līdz 2004. gadam vidējā minimālā gaisa temperatūra naktī uz 1. janvāri bija -12,4 grādi, tad kopš 2005. gada vidējā minimālā gaisa temperatūra Jaungada naktī bijusi -5,1 grādi. Pēdējos 30 gados visaukstākā gadumijas nakts bijusi sagaidot 1997. gadu, kad kopumā Latvijā vidējā minimālā temperatūra sasniedza -20.6 grādus. Šajā periodā novērotās absolūti minimālās gaisa temperatūras dažādās Latvijas novērojumu stacijās ir redzamas kartē – tās ir no -18 grādiem Kurzemes ziemeļos līdz -28 grādiem Latgalē.