Decembris noslēgsies ar rekordsiltiem laika apstākļiem

Vakar dienā un naktī uz piektdienu Latviju no rietumiem šķērsoja atmosfēras fronte, aiz kuras vējš iegriezās no dienvidrietumiem un gaisa temperatūra ievērojami paaugstinājās – šorīt jau Liepājā tika uzstādīts jauns šīs novērojumu stacijas 18. decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords +7,6°С (dienas laikā vēl temperatūra varētu par kādu grādu arī paaugstināties, iepriekšējais rekords bija +7.1°C (1989.)), priekšpusdienā jauns rekords fiksēts arī Saldū, kur temperatūra paaugstinājās līdz +6,8°С (iepriekšējais +6,3°С (2003.)).

Pirmā šāda ļoti silta diena gaidāma gan vēl decembra 2. dekādes noslēgumā – 20. decembrī, kad gaiss iesils līdz +8...+11 grādiem.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmā šāda ļoti silta diena gaidāma gan vēl decembra 2. dekādes noslēgumā – 20. decembrī, kad gaiss iesils līdz +8...+11 grādiem.

 

Pirms siltuma ienākšanas tika novērota atkala – lija lietus, bet pieturējās vēl neliels sals. Vidzemes ziemeļaustrumos (Alūksnes novērojumu stacijā) arī vēl piektdien dienas vidū apledojums veido 3 mm biežu kārtu. Daudzviet ir izveidojusies arī migla ar redzamību 100-500 m, to veicina siltā gaisa ieplūšana uz vēsās zemes virsmas, kuru valsts austrumu daļā dažviet pat klāj plāna sniega sega.

 

Gan šīs nedēļas nogalē, gan arī nākamās nedēļas gaitā Latvijā saglabāsies ļoti silti laika apstākļi, ja mēs tos salīdzinām ar klimatiskajiem datiem gan decembra mēnesim, gan arī Ziemassvētkiem. Latviju šķērsos arī nokrišņu zonas, bet tās, līdz ar augstajām gaisa temperatūrām, jau nesīs tikai lietu, kā arī gaidāma vēja pastiprināšanās - rietumu puses vējš brāzmās vētras spēku varētu sasniegt otrdien, 22. decembrī.

Ja raugāmies vēl vienu nedēļu uz priekšu, kad svinēsim gadumiju, ļoti strauju ziemas laika apstākļu ienākšanu šim periodam nevaram prognozēt.

Jau šobrīd var apgalvot, ka šajā periodā tiks uzstādīti vairāki maksimālās gaisa temperatūras rekordi gan atsevišķām novērojumu stacijām, gan, iespējams, arī kādas dienas rekords visai Latvijai kopumā. Varētu tikt “apdraudēts” pat decembra mēneša 3. dekādes kopumā visai Latvijai, jo virs +10 grādu atzīmes gaisa temperatūra Latvijā 3. dekādē ir paaugstinājusies tikai 2011. gada 26. un 27. decembrī, visaugstāko atzīmi (+10,4°C) 27. decembrī sasniedzot Kolkā.  

 

Reklāma
Reklāma

Pirmā šāda ļoti silta diena gaidāma gan vēl decembra 2. dekādes noslēgumā – 20. decembrī, kad gaiss iesils līdz +8...+11 grādiem. Iepriekš tikai Kolkā šajā dienā 1932. gadā gaiss iesila virs +10 grādiem, sasniedzot +11,4 grādus. Otrās dekādes maksimālās gaisa temperatūras rekords kopumā visai Latvijai ir +11,6°С, kas Kolkā fiksēts 2006. gada 11. decembrī. Pirms Ziemassvētkiem vēl ir gaidāmas līdzīgi siltas dienas, viena no tām varētu būt 23. decembris.

 

Ja raugāmies vēl vienu nedēļu uz priekšu, kad svinēsim gadumiju, ļoti strauju ziemas laika apstākļu ienākšanu šim periodam nevaram prognozēt. Jā, pastāv neliela varbūtība, ka laika apstākļi mainīsies un, iegriežoties ziemeļu puses vējiem, varētu arī piesalt, uzsnigtu arī sniegs. Tomēr ievērojami augstāka varbūtība ir tam laika apstākļu attīstības scenārijam, kas prognozē rietumu puses vējus un silto laika apstākļu saglabāšanos.

 

Avots: www.meteo.lv