Bērnu slimnīcā gada nogalē par kvotām pieejami scintigrāfijas izmeklējumi bērniem un pieaugušajiem

Gada nogalē, beidzoties kvotām uz izmeklējumiem lielākajā daļā medicīnas iestāžu, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā vēl šobrīd pieejami valsts apmaksātie scintigrāfijas izmeklējumi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pakalpojums pieejams gan bērniem, gan pieaugušajiem. Scintigrāfijas izmeklējums ir vienīgā Latvijā pieejamā attēldiagnostikas metode, ar kuras palīdzību tiek novērtēta orgāna vai orgānu sistēmas funkcija.
 

Šī metode ir viena no diagnostiskās radioloģijas izmeklēšanas metodēm, kas nav bīstamāka kā, piemēram, rentgenuzņēmuma veikšana vai datortomogrāfija, tā ļauj izvērtēt attiecīgo orgānu funkciju un tās rādītājus. Diagnostiskā procedūra tiek veikta ar radioaktīvu vielu ievadi, kombinējot tās radiofarmaceitiskajiem preparātiem, kas nodrošina radioaktīvās vielas nonākšanu vēlamajā orgānā vai orgānu sistēmā caur asinsriti. Izmeklējumam nepieciešamās starojuma deva tiek aprēķināta ļoti precīzi, katram pacientam individuāli, līdz ar to nepieļaujot nepamatoti augstas apstarojuma devas saņemšanu.


Pacientiem līdz 18 gadu vecumam šo pakalpojumu apmaksā valsts, bet cilvēkiem pēc 18 gadu vecuma jāveic pacientu iemaksa 4,27 eiro apjomā. 
 

Reklāma
Reklāma

Scintigrāfiskie izmeklējumi slimnīcā tiek veikti pēc iepriekšēja pieraksta ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Lai pierakstītos uz izmeklējumu, jāzvana uz tālruni 80708866 darba dienās no plkst. 08.00 līdz 20.00.