Priecīga ziņa! Nākamgad sola brīvpusdienas arī ceturtklasniekiem

Pēc saspringtām diskusijām Finanšu ministrijā ir panākta vienošanās, ka no šāgada 1.jūlija vairākām alkohola grupām tiks paaugstināts akcīzes nodoklis, bet iegūtie līdzekļi tiks novirzīti 4.klašu brīvpusdienām, informē Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

Par brīvpusdienu piešķiršanu vēl lems, bet solīts ir...

FOTO: Shutterstock.com

Par brīvpusdienu piešķiršanu vēl lems, bet solīts ir...

 

27.maijā alkohola akcīzes nodokļa izmaiņu likumprojektu atkārtoti skatīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, bet jau nākamnedēļ tam jābūt otrajā lasījumā Saeimā.
 

„Būtisks ir ne vien fakts, ka alkohola akcīzes nodoklis tiks paaugstināts un sidram tas netiks samazināts, kā tas bija sākotnēji plānots, bet gan tas, ka šos līdzekļus varēsim novirzīt ģimeņu atbalstam. Tas arī vienmēr bija sākotnējais mērķis. Kopumā šogad ar šīm izmaiņām papildu budžetā iegūsim aptuveni 4,1 miljonu eiro,” sacīja Parādnieks.
 

„Kopā ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem pagājušajā piektdienā apmeklējot Igaunijas Finanšu ministriju, tika gūts apstiprinājums pieņemto lēmumu un nodokļu politikas efektivitātei. Kaimiņvalstī ir spēkā ilgtermiņa plāns, atbilstoši kuram metodiski par desmit un vairāk procentiem gadā tiek palielināts akcīzes nodoklis alkoholam, savukārt iegūtie līdzekļi plānveidīgi tiek novirzīti ģimeņu atbalstam. Turklāt gan nozarei, gan uzņēmējiem ir skaidrs, ar ko rēķināties,” skaidroja Parādnieks.

 

Jau šobrīd atšķirība, piemēram, ģimenes valsts pabalstā ir milzīga: ja Latvijā par trešo bērnu ģimenes valsts pabalsts no šā gada janvāra ir 34,14 eiro, tad Igaunijā tie ir 100 eiro, bet no nākamā gada būs 200 eiro mēnesī. Kaimiņvalstī par pirmo un otro bērnu tiek maksāts ģimenes valsts pabalsts 45 eiro apmērā, savukārt Latvijā tie ir vien 11 un 22 eiro mēnesī. 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat jau no nākamā gada Igaunijā uz vairāku preču grupu (alkohols, degviela, tabaka, u.c.) akcīzes nodokļa palielinājuma ieņēmumu rēķina plāno samazināt nodokļus darbaspēkam. 


Ar Finanšu ministriju panāktā vienošanās paredz, ka no 2015.gada 1.jūlija akcīzes nodoklis 100 litriem alus pieaugs līdz 3,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, vīnam un raudzētajiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% līdz 70 eiro par 100 litriem, dabīgi raudzētajiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% - 64 eiro par 100 litriem, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - līdz 70 eiro, starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - līdz 110 eiro par 100 litriem. Savukārt akcīzes nodoklis spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem palielināsies līdz 1360 eiro par 100 litriem.