Swedbank iesaistās valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem

Lai ģimenēm ar bērniem nodrošinātu vēl pieejamāku iespēju iegādāties savu mājokli, Swedbank un Latvijas Attīstības finanšu institūcija ALTUM noslēgušas vienošanos par sadarbību valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei vai būvniecībai.

Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē

FOTO: Shutterstock.com

Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai.  Latvijas ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola aicināja bankas aktīvāk kreditēt ne tikai mājokļus, kas atrodas "pareizejās vietās", proti - Rīgā un netālu no galvaspilsētas, bet arī reģionos esošos nekustamos īpašumus. Arī tur dzīvo ģimenes, kurām nepieciešama sava dzīvesvieta. Pašlaik reģioniem tiek novirzīta tikai pietā daļa privātpersonu kreditēšanas naudas. 

 

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola aicināja bankas aktīvāk kreditēt ne tikai mājokļus, kas atrodas "pareizejās vietās", proti - Rīgā un netālu no galvaspilsētas, bet arī reģionos esošos nekustamos īpašumus.

 

Pērn Swedbank bijusi vadošā komercbanka Latvijā finansējuma piešķiršanā privātpersonām kopumā 1 774 mājokļu iegādei. Toties Igaunijā strādājošā Swedbank  izsniegusi pāri par 5000 kredītu privātpersonām, tas nozīmē, ka kreditēšanai Latvijā vēl ir kur augt. 


Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir 15 % - līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

Piemēram, iegādājoties trīs istabu dzīvokli ar kredīta nomaksas termiņu 30 gadi, ikmēneša maksājums būs aptuveni tikpat liels, cik īrējot dzīvokli, norāda Swedbank pārstāvji. 

Reklāma
Reklāma

 

“Mājokļu galvojumu valsts atbalsta programma būs nozīmīgs atspaids ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai," norāda Rolands Paņko, Latvijas Attīstības finanšu institūcija ALTUM valdes priekšsēdētājs. 
 

Kā liecina Swedbank dati, vidējais mājokļa pircējs šobrīd ir vecumā no 30 līdz 31 gadiem ar ienākumiem no 1000 līdz 1500 eiro mēnesī. 78% pircēju iegādājas mājokli Rīgā, 22% - reģionos. Visbiežāk (73%) iegādātais mājoklis ir 36 līdz 55 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis tipveida namā, kas celts pirms 2000.gada kādā no Rīgas mikrorajoniem. Savukārt 26% pircēju izvēlas iegādāties pirms 2000.gada celtu privātmāju 100 līdz 150 kvadrātmetru platībā. Vidējā Swedbank piešķirtā finansējuma summa mājokļa iegādei šobrīd ir 44 tūkstoši eiro.