Nosaukti pagājušā gada labākie ārsti un medmāsiņas. Pasniegtas Gada balvas medicīnā 2014

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sadarbībā ar Veselības  ministriju (VM) pasniedza „Gada balvu medicīnā 2014”.  Šogad balvu par mūža  ieguldījumu medicīnā saņēma profesors Viktors Kalnbērzs un  docents Agnis Štifts. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikviens Latvijas iedzīvotājsšī gada sākumā varēja nobalsot par savu labākā mediķa kandidātu nominācijās „Gada ārsts”, „Gada zobārsts”, „Gada farmaceits”, „Gada funkcionālais speciālists”, „Gada māsa”, „Gada vecmāte” un „Gada ārsta palīgs”. Šogad Latvijas Ārstu biedrības balsojumā kopā balsots vairāk kā 6000 reižu.
 

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis: „Diemžēl šobrīd mediķi dzīvo un strādā kā savdabīgā realitātes šovā, kur sabiedrība viņus bez izpratnes vēro, kritizē un visbiežāk nenovērtē viņu darbu. Tas ļoti daudzos gadījumos noved pie profesionāla izdegšanas sindroma. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrības „Gada balva medicīnā” ir forma un veids, kā kolēģiem pateikties par darbu, zināšanām, prasmēm un kreatīvu domāšanu. Šī balva vienlaikus ir arī kā koleģiāls rokas spiediens un uzmundrinājums.”

„Gada balvu medicīnā 2014” saņēma:

„Gada ārsts” - Aina Braķe, ģimenes ārsts, „Ainas Braķes ģimenes ārsta prakse”, Ērgļu pagasts

„Gada zobārsts” - Ilze Brauere, zobārsts, Jelgavas slimnīca

„Gada farmaceits" - Gunita Bole - Melgaile, farmaceits, „Pārgaujas aptieka”, Valmiera

„Gada funkcionālais speciālists” - Raivis Aršauskis, fizioterapeits, „Raivja Aršauska veselības centrs”, Rīga

„Gada māsa” - Natālija Spade, ķirurģiskās aprūpes māsa, Liepājas reģionālā slimnīca

„Gada vecmāte” - Iveta Žilvinska, vecmāte, Daugavpils reģionālā slimnīca

Reklāma
Reklāma

„Gada ārsta palīgs” - Zinaida Leščinska, ārsta palīgs, Feimaņu pagasta feldšeru un vecmāšu punkts


Nomināciju „Gada cilvēks medicīnā”  saņēma profesors Andrejs Ērglis. Andrejs Ērglis ir attīstījis digitālo angiogrāfiju, angioplastiju, un sirds ārstēšanā Latvija kļuvusi līderi.
 

Par „Gada notikumu medicīnā” aizvadītajā gadā kļuva starptautiskas neatliekamās medicīniskās palīdzības un ārkārtas situāciju medicīnas mācības „Dzīvības cena 2014”. To mērķis bija uzturēt un pilnveidot valsts operatīvo, glābšanas un citu dienestu sadarbību katastrofu seku likvidēšanā.  „Dzīvības cena 2014”, kas norisinājās Daugavpilī, inscinējot  vilciena katastrofu, kurā cietuši  daudzi cilvēki un notikusi ķīmisko vielu noplūde, bija glābšanas dienestu sadarbības paraugstunda


Godpilnais „Gada slimnīcas” tituls tika piešķirts Rīgas pilsētas Dzemdību namam, kur pasauli pirmo reizi ierauga 1/3 Latvijā dzimušo bērnu.


„Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā” šogad saņēma Latvijas un Krievijas Zinātņu akadēmiju akadēmiķis, skolotājs, pasaulē pazīstamais traumatologs un ortopēds, Viktors Kalnbērzs un izcilais speciālists, zinātnieks un skolotājs, kura vadībā izglītojusies visa Latvijas endokrinologu paaudze - docents Agnis Štifts.

 

Šogad tika pasniegtas 11 balvas, katrs no nomināciju uzvarētājiem saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona īpaši šim notikumam izstrādātu oriģināldarbu – Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, kas pieder ikvienam no mums – dzīvību un veselību.