Gājiens un mītiņš „Glābsim Lucavsalu” ! VIDEO

30.oktobrī tiek rīkots gājiens un mītiņš, lai pievērstu rīdzinieku, Latvijas iedzīvotāju un valdības uzmanību iespējamiem pārkāpumiem Lucavsalas izpārdošanas procesā. Ja  Lucavsalu pārdotu, pilsētas gaisa kvalitāte strauji pasliktinātos, tas būtu drauds visai galvaspilsētas ekosistēmai kopumā.

Nepārdod!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nepārdod!

 30. oktobrī Vides aizsardzības klubs rīko gājienu un mītiņu „Apturēt Lucavsalas pārdošanu”.

Rīgas dome, ignorējot Rīgas iedzīvotāju cilvēktiesības un Latvijas valsts likumus, neņemot vērā Lucavsalas īpašo lomu Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes nodrošināšanā un visā galvaspilsētas ekosistēmā, turpina virzīt izsolē 103 hektārus lielu Lucavsalas teritoriju!

Gājiens un mītiņš tiek organizēts, lai pievērstu rīdzinieku, Latvijas iedzīvotāju un valdības uzmanību iespējamiem pārkāpumiem Lucavsalas izpārdošanas procesā. Ja Lucavsalu pārdotu, pilsētas gaisa kvalitāte strauji pasliktinātos, tas būtu drauds visai galvaspilsētas ekosistēmai kopumā.

Piketa dalībnieki iesniegs vairākas prasības:

  • Latvijas Saeimai un Ministru kabinetam – izvērtēt Rīgas domes pārkāpumus Rīgas zemju izpārdošanā, tai skaitā Pašvaldību likuma, Cilvēktiesību un demokrātijas tiesību pārkāpumus Lucavsalas izsoles sagatavošanā un šā procesa virzīšanā.

  • Rīgas domei – pieprasīt izpētīt un sniegt izvērtējumu par ekoloģisko risku un citiem iespējamiem draudiem, kas var rasties, ja Lucavsalu apbūvēs ar daudzstāvu ēkām, tādējādi likvidējot Daugavas vēja tuneli (radīsies smogs, bezvējš, putekļu pārmērīga uzkrāšanas gaisā). Jāizvērtē visi citi iespējamie draudi Rīgas pilsētas gaisa kvalitātei, ko var izraisīt 12 750 koku izciršana Lucavsalas teritorijā.

  • Latvijas Saeimai un Latvijas Ministru kabinetam – izstrādāt likumu “Par ģimenes dārziņu biedrībām, tajā esošo dārzkopju tiesību aizsardzību”, kas nostiprinātu dārzkopju tiesības uz viņu pārvaldībā esošajām ilgus gadus apsaimniekotām teritorijām, nodrošinātu pēctecības jautājumus. Lai reiz pār visām reizēm izbeigtu dārzkopju mūžīgo šantāžu ("šis gads ir jūsu pēdējais apsaimniekošanas gads"), kam pakļautas daudzas ģimenes dārziņu biedrības, kas šā iemesla dēļ nevar pienācīgi attīstīt savas teritorijas.

  • Rīgas domei – steidzami atcelt Lucavsalas pārdošanas izsoli. Pēc tam uzsākt daudzpusējas sarunas ar Vides aizsardzības klubu un Lucavsalas ģimenes dārziņu biedrību „Jumpravsala” par sociālo partnerību un sadarbību, kas ir nepieciešama ilgtspējīgai Lucavsalas pastāvēšanai un tās turpmākās attīstības nodrošināšanai.

Pulcēšanās piketam notiks 30.oktobrī plkst.15.30 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa.

Gājiens notiks no plkst. 16 līdz 16.30 pa Brīvības un Kaļķa ielu – dosimies uz Rātslaukumu. Plkst.16.30 sāksies mītiņš Rātslaukumā.


 

Pasākuma „Glābsim Lucavsalu” ietvaros notiks mākslinieciskais pasākums „Lucavsala - Rīgas zaļā sirds”.

Kaņepes kultūras centrā, Skolas ielā 15, plkst.21 – režisora Silvestra Sīļa dokumentālās filmas „Glābsim Lucavsalu” pirmizrāde. Filmā parādīta Lucavsalas situācija, dārzkopības entuziastu un patērētāju varas pretrunas, kā arī dabas un cilvēku cīņa par pastāvēšanu urbanizētajā pilsētvidē.

Reklāma
Reklāma

 

 

Vakara gaitā muzicēs Ēriks Loks, Helēna Kozlova, grupa "Ritriti", Haralds Sīmanis, grupa "Labie laiki", kā arī notiks lielā tautas sadziedāšanās.

Aicināti visi cilvēki, kuri vēlas rast spēku mākslinieciski iedvesmojošā gaisotnē.

Mēs vēlamies mūsu galvaspilsētu paturēt sev un nākamajām paaudzēm!

Ieeja bez maksas.

Pasākuma koordinators: Imants Kulinskis, mob.28612456.