Cik bagātas vai nabagas ir mūsu valsts 3 augstākās amatpersonas

Kā ik gadu, arī šopavasar visām valsts amatpersonām Valsts ieņēmumu dienestā (VID) bija jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācija, kurā atspoguļo konkrētās personas iepriekšējā gada ieņēmumus, naudas uzkrājumus, kā arī piederošos nekustamos īpašumus un kustamo mantu. Arī mēs ielūkojāmies VID datu bāzē, lai uzzinātu, cik bagātas vai nabagas ir mūsu valsts 3 augstākās amatpersonas - Valsts prezidents, Saeimas priekšēdētājs un Ministru prezidents. 

Visiespaidīgākie naudas uzkrājumi no 3 Latvijas augstākajām amatpersonām ir Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, liecina VID iesniegtās valsts amatpersonu ienākumu un izdevumu deklarācijas. Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visiespaidīgākie naudas uzkrājumi no 3 Latvijas augstākajām amatpersonām ir Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, liecina VID iesniegtās valsts amatpersonu ienākumu un izdevumu deklarācijas. Foto: www.kasjauns.lv

 

Valsts prezidentam - milzum daudz zemes un naudas uzkrājumu

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir turīgs vīrs. Kā liecina viņa VID iesniegtā deklarācija par 2013.gadu, A.Bērziņam pieder vairāk nekā 40 zemes gabali dažādos Latvijas nostūros un vairākas ēkas. Viņš bez augstā amata ir arī zemnieku saimniecības "Kājiņas" īpašnieks. Saiemniecība atrodas Cēsu rajona Drabešu pagastā. Šajā pagastā vien A.Bērziņam pieder 7 zemes gabali un vairākas ēkas. 

Vēl ap desmit zemes gabalu viņam pieder Kolkas pagastā, kur kopā ar Andri Rāviņu pieder arī ēka. Seši zemes pleķi viņam pieder arī Vecpiebalgas pagastā, četri - Amatas pagastā, 2 - Ādažos un vēl daudz kur citur Latvijā. Rīgā prezidentam pieder dzīvoklis.

Bez zemes A.Bērziņa īpašumā atrodas 2007.gada izlaiduma automašīna "Mercedes Benz ML 320" un divi traktori. 

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens.

 

Valsts prezidentam AS "SEB banka" glabājas 200 obligācijas 20 000 eiro vērtībā.

Skaidras naudas uzkrājumus A.Bērziņš deklarācijā norādījis vien 2000 eiro, bet bezskaidrā naudā "SEB bankā" viņš noguldījis 2187 Ls, 19 884 USD un vairāk nekā 2 miljonus eiro.

Jāpiebilst, ka šī nav viņa vienīgā naudas bagātība, jo A.Bērziņš aizdevis citiem iespaidīgas naudas summas, kas pārsniedz vairākus simtus tūkstošus eiro vienai personai.

Algā prezidents pērn saņēmis 32 050 Ls, bet vislielākos viņa ienākumus veido pensija, kas gada laikā bijusi 54 995 lati.

A.Bērziņam ir divi dēli un meita - arī šāda veida informācija jānorāda deklarācijā.

Solvitai Ābolitiņai nepieder nekustamo īpašumu

Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa bez augstā amata ir arī valdes priekšēdētāja partijā "Vienotība". Skaidrā naudā parlamenta priešsēdētāja uzkrājusi 5700 eiro, bet bezskaidrā naudā - 12 966 latus, kas noguldīti bankā "Citadele".

Reklāma
Reklāma

Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa. Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

 

Algā amatpersona pērn saņēmusi 29 580 latus. Parādsaistību un nekustamo īpašumu uz S.Āboltiņas vārda nav.

Saeimas spīkeres ģimenē aug dēls un meita.

Ministru prezidente pērn dzēsusi daļu parādu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ieņem vairākus amatus dažādās padomēs. Viņai pieder dzīvoklis Rīgā, kā arī divas autostāvvietas galvaspilsētā. "Swedbank" viņai atrodas vērtspapīri 5048 eiro vērtībā.

L.Straujuma ir īpašniece 2007.gada izlaiduma automašīnai "Mazda 6".

Ministru prezidente un bijusī zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Foto no www.kasjauns. arhīva.

 

Bezskaidrās naudā viņa uzkrājusi 100 latus "SEB banka", kā arī 3243 eiro "Swedbank" un 5000 eiro "DNB bank".

Valsts kancelejā saņemtā alga pērn bijusi 20 819 latu, kā arī pensija 8662 latu apmērā.

Pērn L.Straujuma dzēsusi kredītu un procentus 5620 latu apmērā. Viņas paārdsaistības ir 17 135 eiro. Ministru prezidente pērn ne tikai dzēsusi savas parādsaistības, bet arī izsniegusi aizdevumu 24 000 latu apmērā.

L.Straujumai ir divi pieauguši dēli.