Datus par veselību piedāvā glabāt īpašā BALTĀ kartē

Lai neatliekamās palīdzības gadījumā mediķiem būtu pieejama cilvēka medicīniskā informācija, veselības datu banka "Med Record Bank" ir sākusi oficiālu sadarbību ar Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Latvijas lielākajām slimnīcām. Turpmāk, izmantojot BALTO karti,  mediķi varēs piekļūt cilvēka svarīgākajai medicīniskai informācijai 24h diennaktī tiešsaistes režīmā.

BALTĀ kartē iekļauti dati par konkrētā cilvēka veselības stāvokli, alerģijām, asins grupu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BALTĀ kartē iekļauti dati par konkrētā cilvēka veselības stāvokli, alerģijām, asins grupu.

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv skaidroja "Med Record Bank" valdes priekšsēdētāja Aija Rezevska, ja agrāk smagā veselības stāvoklī cilvēks ātrās palīdzības rokās nonāca pliks kā no mātes miesām - ārstiem nebija informācijas par viņa veselības stāvokli, tad tagad cilvēks, kuram ir BALTĀ karte, var justies droši, jo neatliekamās palīdzības gadījumā  mediķi operatīvi var saņemt nepieciešamo informāciju par viņa veselības stāvokli, lai pēc iespējas ātrāk varētu sniegt efektīvu pirmo palīdzību un uzsākt vispiemērotāko ārstēšanu. 

 

BALTĀ karte ir plastikāta karte, kas sniedz dzīvībai svarīgāko medicīnisko informāciju par kartes īpašnieka asins grupu, alerģijām, medikamentu nepanesību, veselības stāvokli, veiktajām operācijām, lietotajiem medikamentiem. BALTĀ karte ir nozīmīgs palīgs mediķiem, kad dzīvības glābšanai vai ārstēšanas uzsākšanai svarīga katra minūte. Pēkšņa saslimšana, insults, darba trauma, avārija...

 

P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas  5.ķirurģiskās nodaļas vadītājs Aldis Doļģis ir pārliecināts par kartes nozīmi: "BALTAI kartei var būt pat izšķiroša nozīme situācijā, kad cilvēks nevar pastāstīt par sevi vai ir bez samaņas, īpaši, ja cilvēkam ir hroniskas saslimšanas vai nopietnas alerģijas, par kurām mediķiem jāzina, lai operatīvi rīkotos. Jebkura vilcināšanās, veicot analīzes un gaidot rezultātus, var beigties letāli.  BALTĀ karte dažbrīd ir daudz vērtīgāka par kredītkarti, jo BALTĀ karte var glābt dzīvību."

 

"Med Record Bank" ir noslēgusi līgumus ar Latvijas medicīnas iestādēm un tagad BALTO karti oficiāli pieņem Latvijas Neatliekamās palīdzības medicīniskās dienesta mediķi visā Latvijā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca, Jūrmalas slimnīca, Ziemeļkurzemes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca. 

Reklāma
Reklāma

 

BALTĀS kartes medicīniskie dati ir konfidenciāli, tiem ar īpašu kodu var piekļūt tikai mediķi. Ikviens cilvēks pats var noteikt informāciju, kas nepieciešamības gadījumā ir pieejama mediķiem. Cilvēka medicīnisko informāciju no medicīniskajiem dokumentiem apkopo un ievada "Med Record Bank" ārsti. BALTO karti var noformēt "Med Record Bank" klientu apkalpošanas centrā. BALTĀS kartes gada maksa ir Ls 7,50. 

 

Statistika liecina, ka 2011. gadā Neatliekamās palīdzības dienests devies uz 459 701 izsaukumiem. No tiem 281 348 bijuši izsaukumi pie pacientiem veselībai un dzīvībai kritiskā stāvoklī.  45% gadījumu pacienti pēc izsaukuma nogādāti medicīnas iestādē. 

 

A.Rezevska uzskata, ka BALTĀ karte būtu nepieciešama ikvienam, un īpaši svarīga tā ir cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un gados vecākiem ļaudīm. A.Rezevska aicina: "Parūpējieties, lai mediķiem ir pieejami jūsu veselības dati, jo tas ietaupa laiku un ļauj operatīvi rīkoties brīžos, kad katrai minūtei ir nozīme!"

 

"Med Record Bank" sniedz iespēju apkopot cilvēka medicīnisko informāciju no dažādām medicīnas iestādēm elektroniskā veidā, nodrošinot piekļuvi datiem 24 stundas diennaktī tiešsaistes režīmā latviešu, krievu un angļu valodās.