Šogad dubultojies ar HIV vīrusu saslimušo bērnu skaits

Šogad dubultojies ar HIV vīrusu saslimušo mazuļu skaits, kuri to ieguvuši no mātes. Desmit mēnešos Latvijā reģistrēti četri šādi gadījumi, bet pērn analogā laika posmā ar HIV no mātes saslima divi bērniņi. Speciālisti uzsver, cik svarīgi ir ar vīrusu slimajām mātēm savlaicīgi vērties pie ārsta, lai saņemtu profilaktiskos medikamentus, kas pasargātu jaundzimušos no saslimšanas. Mediķi uzsver - par medikamentiem nav jāmaksā.  

Bērni var tikt pasargāti no saslimšanas ar HIV.

FOTO: Marika Eglīte

Bērni var tikt pasargāti no saslimšanas ar HIV.

14 gadu laikā miruši pieci ar HIV inficēti mazuļi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) dati liecina, ka saslimstība ar HIV pieaug. Kopumā līdz 1.augustam stacionāra uzskaitē bija 3734 ar HIV inficētu cilvēku un 1144 pacienti, kuriem slimība sasniegusi AIDS stadiju.

Šā gada desmit mēnešos reģistrēti 270 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV, kas ir par 16% vairāk nekā 2011.gada analogā laika posmā. Šogad konstatēti arī 98 jauni saslimšanas gadījumi AIDS stadijā, no HIV/AIDS šogad miruši 77 cilvēki - 23 ar HIV saslimušie un 54 AIDS stadijā. Skumjo statistiku papildina fakts, ka kopš 1998.gada, kad tika sākta šo slimību uzskaite, līdz šā gada 1.augustam reģistrēti 44 ar HIV inficēti mazuļi, no tiem pieci miruši. Šogad vien reģistrēti četri jauni gadījumi, kad ar HIV no mātes aplipināti bērni.

 LIC HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, ārste - infektoloģe Inga Januškeviča mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka ar HIV inficētie mazuļi miruši līdz gada vecumam, bet HIV nav bijis vienīgais nāves iemesls, tas tikai veicinājis šo procesu, jo šiem bērniņiem bijušas vēl citas pataloģiskas saslimšanas.

 

Ja mātes būtu apzinīgākas, neviens bērns nesaslimtu ar HIV

Januškeviča uzsver, ka būtu iespējams iztikt bez neviena šāda gadījuma, kad bērniņš saslimst ar HIV, ja vien jaunās māmiņas būtu daudz apzinīgākas. Esot arī gadījumi, kad topošā māmiņa uzskata, ka ar ķīmiskiem preperātiem nevēlas "barot" savu bērnu. Taču viņas nepadomā, ka profilaktiskie medikamenti pasargās viņas bērniņu no nopietnās saslimšanas. Gadoties arī tā, ka topošās vecmāmiņas ietekmē, lai netiktu saņemti šie medikamenti. Speciāliste uzsver, ka ir ļoti svarīgi saņemt šos profilaktiskos medikamentus. Ja māmiņai ir HIV vīruss, bērniņš tūlīt pēc dzimšanas sāk saņemt medikamentus, un līdz pat pusotra gada vecumam atrodas ārstu uzskaitē jeb uzraudzibā, ja vien māte ir apzinīga. Pēc tam tiek veiktas specifiskas analīzes, un tikai tad ir skaidrība, bērniņš ir vai nav mantojis šo vīrusu.

 

HIV un AIDS ir viena no mūsdienu postošākajām slimībām

Januškeviča norāda, ka HIV un AIDS ir viena no mūsdienu postošākajām slimībām. Ar katru gadu saslimušo skaits pieaug. Ja cilvēkam agrīni atklāj HIV infekciju, ja HIV inficētais cilvēks savlaicīgi apmeklē ārstu-infektologu, regulāri kontrolē savu veselības stāvokli, seko ārsta norādījumiem, nepieciešamības gadījumā uzsāk un kārtīgi lieto HIV zāles, tad neattīstās HIV infekcijas vēlīnā stadija AIDS un dzīvildze ievērojami pieaug. Latvijā ir iespēja par valsts līdzekļiem saņemt zāles HIV ārstēšanai, kas reģistrētas Eiropas Savienībā. Latvijā specifiskā HIV ārstēšana - antiretrovirālā terapija (ART) - tiek nodrošināta par valsts budžeta līdzekļiem, un medikamenti ir iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. Taču diemžēl pacienti dažkārt nepietiekami novērtē zāļu lietošanas nozīmīgumu. Ne visi ievēro stingru režīmu medikamentu lietošanā, bet neregulāra zāļu lietošana draud ar vīrusa pielāgošanos zālēm (attīstās HIV vīrusa rezistence pret HIV zālēm) un tad tās vairs nepalīdz. Rezultātā - turpmākais ārstniecības process kļūst sarežģītāks un dārgāks, skaidro infektoloģe.

 

Reklāma
Reklāma

 

Pieaug HIV inficēto skaits  heteroseksuāla dzimumkontakta ceļā

Januškēviča izceļ tendenci - "ja kopīgajā reģistrēto HIV gadījumu skaitā vēl joprojām dominē gadījumi, kad inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas ceļā (ap 55%), tad pēdējos gados aizvien vairāk inficēšanās ar HIV notiek seksuālās transmisijas ceļā. Aptuveni pusei no šogad atklātajiem HIV gadījumiem - inficēšanās notikusi heteroseksuāla dzimumkontakta ceļā, bet aptuveni 7% gadījumu kā inficēšanās riska faktors norādīti homoseksuāli dzimumkontakti.

Ārste atzīmē, ka uztraukuma sagādā fakts, ka HIV infekcija izplatās arī jauniešu vidū. "Nevaram ignorēt faktu, ka seksuālajās attiecībās nereti stājas arī pusaudži. Ārste iesaka visiem jauniešiem, kuriem bijis "vieglprātīgas" seksuālās attiecības bez aizsarglīdzekļiem, atnākt uz LIC, lai saņemtu speciālista konsultāciju par iespējamiem riskiem HIV infekcijai, kā arī citām seksuāli transmisīvām slimībām. Mediķe norāda - diagnoze HIV - tas vēl nav nāves spriedums, kā uzskatīja agrāk. "Ja ir zināšanas par šo infekciju un cilvēks savlaicīgi vēršas pie ārsta–speciālista, ja laicīgi uzsāk speciālo HIV infekcijas novērošanu un ārstēšanu, slimība tiek apturēta. Savas veselības un nākotnes labā nepieciešams uzticēties mediķiem".

 

HIV ir lēnas iedarbības vīruss, kas sevi manīt var nelikt gadiem ilgi, turklāt nav būtisku simptomu, kas liecinātu, ka cilvēka organismā jau ir šī infekcija, bet, to atklājot, pacients, viņa ģimene, draugi un paziņas gandrīz vienmēr iedomājas visļaunāko.

 

Taču balstoties uz savu līdzšinējo pieredzi, mediķe ir pārliecināta, ja cilvēkam agrīni atklāj HIV, ja inficētais laikus apmeklē ārstu infektologu, ja regulāri kontrolē savu veselības stāvokli, ja rūpīgi ievēro ārsta norādījumus, ja vajadzības gadījumā uzsāk un kārtīgi lieto noteikto specifisko terapiju, tad inficētajam neattīstīsies HIV vēlīnā stadija - AIDS, palielināsies cilvēka dzīvildze un necietīs dzīves kvalitāte. Svarīgi, lai to apzinātos un saprastu ne tikai pats pacients, bet arī ikviens, kurš saistīts ar saslimušo dzīvē un ikdienas darbā.

AIDS diena aizvien akcentējusi aicinājumu sabiedrībai būt iecietīgiem pret cilvēkiem, kuri saslimuši ar šo infekciju, mudinājusi pārvarēt aizspriedumus un nepieļaut HIV pozitīvu cilvēku diskrimināciju slimības dēļ. Jo plašāk sabiedrība apgūs zināšanas par HIV un AIDS, jo veidosies uz faktiem pamatota izpratne par HIV, jo lielāka būs iespējamība pasargāt sevi un citus no inficēšanās.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Rīgas Austrumu slimnīcu.