Liene Ņikitina-Zaķe – māmiņa, zinātniece un L`Oréal stipendiāte

Reimatoīdā atrīta ģenētiskā izpēte, smadzenēs notiekošo procesu pētījumi molekulārā līmenī un jaunu segnetoelektrisku materiālu izpēte – šajās jomās veiks pētījumus trīs 2011. gada L`Oréal, UNESCO un Latvijas Zinātņu Akadēmijas stipendijas „Sievietēm zinātnē” saņēmējas – Liene Ņikitina-Zaķe, Baiba Švalbe un Marija Dunce. Katra no viņām šogad saņems stipendiju 4000 latu apmērā pētījumu veikšanai Latvijā.

Liene Ņikitina-Zaķe – māmiņa, zinātniece un L`Oréal stipendiāte. Foto: Māris Morkāns.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Liene Ņikitina-Zaķe – māmiņa, zinātniece un L`Oréal stipendiāte. Foto: Māris Morkāns.

L`ORÉAL stipendiāte Liene Ņikitina-Zaķe ir pazīstama daudzām jaunajām māmiņām – medicīnas zinātņu doktore, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece un Genoma centra datubāžu daļas vadītāja ir arī sertificēta zīdīšanas konsultante. Stipendiju “Sievietēm zinātnē”  viņa saņems reimatoīdā artrīta ģenētiskajai izpētei Latvijas populācijā. Sāpes, locītavu bojājumi un vēlāk arī deformācija – reimatoīdais artrīts biežāk sastopams sievietēm un var attīstīties jebkurā vecumā. Dažādas variācijas gēnos ietekmē ne tikai to, vai šī slimība dzīves laikā attīstīsies un kāda būs tās norise, bet arī konkrētajam cilvēkam nepieciešamās zāļu devas un to iedarbību, blakņu rašanos un ārstēšanas efektivitāti. Tieši šos gēnus pētīs Liene Ņikitina-Zaķe. Tas palīdzēs gūt padziļinātu priekšstatu par dažādu gēnu nozīmi šīs izplatītās slimības izcelsmē, norisē un dažādu medikamentu efektivitātē un nākotnē palīdzēs pieskaņot reimatoīdā artrīta terapiju konkrētiem pacientiem.

L`ORÉAL stipendiāte Liene Ņikitina-Zaķe ir pazīstama daudzām jaunajām māmiņām – medicīnas zinātņu doktore, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece un Genoma centra datubāžu daļas vadītāja ir arī sertificēta zīdīšanas konsultante.

Reklāma
Reklāma

Liene ir ne tikai trīsgadīgās Marikas māmiņa, bet arī ir sertificēta zīdīšanas konsultante – viņa darbojas vecāku apvienībā KKM, kur jaunie vecāki var saņemt zīdīšanas veicināšanas konsultācijas un rast atbildes uz daudziem citiem ar zīdaiņu kopšanu saistītiem jautājumiem. To visu apvienot ar aktīvu zinātnisko darbu Lienei izdodas, pateicoties vīra atbalstam: „Mans vīrs ir izcils tētis, viņš palīdz man būt mammai,” smaidot atzīst zinātniece. Daļa zinātnieka darba ir viņu kolēģu publikāciju lasīšana un iepazīšanās ar jaunākajiem pētījumiem, kas norit visā pasaulē. Liels pluss ir tas, ka šo darba daļu zinātnieks var paveikt arī mājās. Tam Liene izmanto brīžus, kad mazā Marika piemigusi, tādēļ viņa spēja apvienot darbu ar bērna kopšanu jau tad, kad meitiņai apritēja 6 mēneši. “Ja nebūtu šādas iespējas, noteikti pārtrauktu darbu uz gadu, lai būtu ar bērnu. Uzskatu, ka bērnam ir priekšroka,” piebilst Liene.