Ciniski ietaupa uz bērnu invalīdu un viņu vecāku rēķina

Klusi un nemanot ir veikti grozījumus likumā „Par valsts pensijām”. To tikko ir konstatējuši bērnu invalīdu vecāki, kuri uzskata, ka tādējādi valsts cenšas ietaupīt uz invalīdu rēķina, ziņo www.kasjauns.lv.

FOTO: Arturs Šulcs

Vecāki ir gatavi savu taisnību aizstāvēt Satversmes tiesā.

„Tas ir absurds!”
Vēl pirms dažiem gadiem likumā „Par valsts pensijām” bija ierakstīts: „Personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas līdz 16 gadu vecuma sasniegšanai (..) bērnu invalīdu, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms noteiktā (pensijas) vecuma sasniegšanas.” Tas nozīmē, ka māte vai tēvs, kurš mājās audzinājis bērnu invalīdu, pensijā var doties piecus gadus ātrāk (pašlaik no 57 gadiem) un saņemt pensiju pilnā apjomā.

Tomēr nesen ir veiktas likuma izmaiņas, un pēkšņi 16 gadu vietā ir parādījušies astoņi gadi. Tas nozīmē, ka pensijā var doties tikai tie vecāki, kuriem bērns par invalīdu ir atzīts līdz astoņu gadu vecumam. Tas ir absurds, saka hroniski slimo bērnu draugu biedrības „Sūrābele” vadītāja Mudīte Paegle, kura pati paspēja aiziet priekšlaicīgā pensijā, kaut gan viņas bērnam invalīdam invaliditāte tika noteikta astoņarpus gados.

„Vecāki, kuri bērnus invalīdus audzina mājās, līdz pēdējam brīdim cer, ka viss būs labi un necenšas, nevēlas invaliditātes statusu bērnam izgādāt jau mazotnē. Viņi cer, ka bērns izveseļosies. Jāuzsver arī, ka mazam bērnam invaliditāti noteikt ir diezgan grūti. Piemēram, manam dēlam invaliditāti (epilepsiju) noteica astoņarpus gadu vecumā,” saka Paegle.

Nesen ir veiktas likuma izmaiņas, un pēkšņi 16 gadu vietā ir parādījušies astoņi gadi. Tas nozīmē, ka pensijā var doties tikai tie vecāki, kuriem bērns par invalīdu ir atzīts līdz astoņu gadu vecumam.

Sūdzēsies Satversmes tiesā
Kasjauns.lv redakcija viesojās nu jau 21 gadu vecā Andreja, kurš slimo ar oligofrēniju (garīga atpalicība), māte Jeļena Jurčenko. Viņas dēlam invalidāte tika piešķirta deviņu gadu vecumā. Tagad māte ir sasniegusi 57 gadu vecumu un vēlas doties priekšlaicīgā pensijā, kā to paredzēja likuma „Par valsts pensijām” vecā redakcija. Tikai viņa pēkšņi atklāja, ka vienā brīdī likumā izdarīti grozījumi.

„Sūrābeles” vadītāja Paegle saka: „Man pašai bija liels pārsteigums, kad ieraudzīju likuma jauno redakciju. Nezinu, kad likums tika izmainīts, tas notika klusi un nemanot – nekādu diskusiju nebija. Tagad mūsu biedrība raksta vēstuli Labklājības ministrijai, lai tā paskaidro motivāciju, kāpēc likums tika izmainīts.
Jurčenko saka, ka ir gatava savas tiesības uz priekšlaicīgu pensionēšanos aizstāvēt pat Satversmes tiesā.

Mātei piedāvāja Andreju ievietot bērnunamā jeb praktiski no viņa atteikties, bet māte to nedarīja.

Reklāma
Reklāma

Grozījumi ir netaisnīgi
Viņasprāt, likuma grozījumi ir netaisnīgi. Pēc visa spriežot, tie ir veikti visnotaļ ciniski, vēloties ietaupīt uz bērnu invalīdu un viņu vecāku rēķina. Andreja māte saka, ka viņa jūtas nopelnījusi priekšlaicīgu pensiju, jo visu šo gadu laikā, kopš audzināja Andreju, ir ietaupījusi valsts naudu.
Mātei piedāvāja Andreju ievietot bērnunamā jeb praktiski no viņa atteikties, bet māte to nedarīja. Viņa, paralēli strādājot, Andreju arī audzināja, no valsts nepieprasot īpašus invalīda pabalstus. Ja viņa būtu Andreju nodevusi valsts aprūpē, tad valstij būtu daudz lielāki izdevumi.

Šis gadījums pierādot to, kā valsts ciniski cenšas ietaupīt uz invalīdu rēķina. Jurčenko domā, ka šī problēma skar ne tikai viņu vienu, bet arī citus vecākus. Tāpēc viņa savas tiesības priekšlaicīgi pensionēties, kuras viņai ir atņemtas, ir gatava aizstāvēt pat Satversmes tiesā.
Jāteic, ka ar līdzīgu situāciju ir saskārusies ne tikai Jurčenko, bet arī citi vecāki.

Teksts: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv