Vairums Latvijas iedzīvotāju joprojām neizprot probiotiku labvēlīgo ietekmi uz veselību

Vai zināji, ka tavas imūnsistēmas darbība ir lielā mērā atkarīga no zarnu trakta veselības? Vairāk nekā 70% imūnās sistēmas šūnu un 100 000 miljoni baktēriju dzīvo tavās zarnās. Tie ir aptuveni 2 kilogrami tava svara. Lielākā daļa šo mikroorganismu ir veselībai ārkārtīgi būtiski.

Probiotikas mēdz dēvēt par „labajām dzīvajām baktērijām”

FOTO: Ekrānuzņēmums

Probiotikas mēdz dēvēt par „labajām dzīvajām baktērijām”

Probiotikas un to pētniecība ir viena no straujāk augošajām mūsdienu zinātnes nozarēm. To ietekme uz veselību ir pierādīta medicīnas nozarē kā ārstnieciskam līdzeklim slimību ārstēšanā, kā arī plaši pētīta to izmantošana pārtikas nozarē. Probiotiku uzņemšanas pozitīvā ietekme ir vairākkārtīgi apliecināta kā veselību veicinošs un profilaktisks līdzeklis, regulējot zarnu trakta veselību un līdztekus uzlabojot organisma dabiskās aizsargspējas.

Probiotikas mēdz dēvēt par „labajām dzīvajām baktērijām” un, uzņemot tās noteiktos daudzumos, tiek uzturēta labvēlīga zarnu trakta mikroflora.

„Probiotikas mēdz dēvēt par „labajām dzīvajām baktērijām” un, uzņemot tās noteiktos daudzumos, tiek uzturēta labvēlīga zarnu trakta mikroflora. Zarnas ir viens no lielākajiem cilvēka imunitātes orgāniem un ir ļoti svarīgi, lai tajā būtu normāls baktēriju balanss — lai slikto baktēriju daudzums zarnās nav lielāks par labo baktēriju attiecību. Tādi blakusfaktori kā stress, antibiotiku lietošana, slimības, organisma dabiskā novecošana, kā arī diētas var izraisīt dažādu veidu slikto baktēriju vairošanos organismā,” stāsta uztura speciāliste Inga Širina. Pētījumos atklāts, ka situācijās, kad zarnu mikroflora tiek izsista no līdzsvara, tas var tieši ietekmēt vispārējo veselības stāvokli un normālu orgānu sistēmu funkcionēšanu.
„Labo baktēriju” uzņemšanai ir vairākas priekšrocības. Tās:
-    uzlabo balto asinsķermenīšu veidošanos, lai samazinātu iekaisumus, alerģijas un citas slimības;
-    uzlabo gremošanu;
-    palielina vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu uzsūkšanās spējas organismā;
-    stiprina imūnsistēmu, atjauno organisma aizsargspējas pēc antibiotiku lietošanas;
-    mazina caurejas gadījumu vai aizcietējumu risku;
-    mazina vēdera pūšanos.

70% Latvijas iedzīvotāju joprojām neapzinās probiotiku nozīmi
Probiotikas ir plaši pazīstamas Rietumeiropā un ir kļuvušas par izplatītu diētas sastāvdaļu. Starptautiskās Pārtikas informācijas padome (IFIC) 2009. gadā veica patērētāju aptauju un tās rezultāti atklāja, ka 72% Eiropas patērētāju uzskata — labvēlīgās baktērijas atrodas jogurtos un produktos ar veselību veicinošām piedevām un tām ir būtiska nozīme veselības veicināšanā, bet 71% aptaujāto baktēriju klātesamība produktos saista ar imunitātes stiprināšanu.
Savukārt kompānijas SKDS 2010. gadā veiktais pētījums norāda, ka lielākā daļa jeb 70% Latvijas iedzīvotāju joprojām īsti nezina, kas ir probiotikas un kā tās iedarbojas. Tomēr gandrīz 60% respondentu, kas zina probiotisko baktēriju labvēlīgo iedarbību uz organismu, apstiprināja, ka uzņem tās ikdienā regulāri vai retāk.

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

FOTO: Foto: L Casei defensis (Danone publicitātes foto).

 

Saskaņā ar šo pētījumu, iedzīvotāji zina, ka probiotikas ir sastopamas jogurtā, kefīrā, pienā un uztura bagātinātājos. Pēc speciālistes Ingas Širinas stāstītā viens no labākajiem labvēlīgo baktēriju avotiem ir piena produkti, kas bagātināti ar probiotikām, piemēram, jogurti.
„Probiotikas ir sastopamas arī skābētos kāpostos un gurķos, kā arī daudzos citos produktos. Viens no labākajiem un pieejamākiem veidiem kā tās uzņemt ar uzturu ir, probiotiskie piena produkti, Izvēloties šādus jogurtus, noteikti izpētāt marķējumus, to sastāvu un vēlams dot priekšroku plaši pazīstamiem ražotājiem, kuri tiešām iegulda līdzekļus probiotiku izpētē,” skaidro I. Širina.
Piemēram, viena no Latvijā populārākajiem jogurta dzēriena Actimel saturā ir 10 miljardi ekskluzīvo L. Casei Defensis baktēriju, kas ir bijusi vairāk nekā 30 klīniskos pētījumu objekts, kuru laikā ir pārbaudīta šīs baktērijas efektivitāte.  Turklāt kopš šā gada rudens Actimel sastāvā ir pievienoti arī vitamīni B6 un D, kas ir svarīgi organisma aizsargspēju stiprināšanā. Katrā pudelītē ir 15% rekomendētās minēto vitamīnu ikdienas devas.

Lietojot piena produktus ar „labajām baktērijām”, mēs uzņemam arī citas svarīgas uzturvielas, piemēram, kalciju, B2 vitamīnu (riboflavīnu), B12 vitamīnu, kāliju u. c. organismam svarīgas vielas.

„Lietojot piena produktus ar „labajām baktērijām”, mēs uzņemam arī citas svarīgas uzturvielas, piemēram, kalciju, B2 vitamīnu (riboflavīnu), B12 vitamīnu, kāliju u. c. organismam svarīgas vielas,” stāsta uztura speciāliste.
Probiotikas un bērni
Sevišķi svarīga loma imunitātei ir zīdaiņa un bērna vecumā. Kā zīdaiņa uztura etalons tiek pieņemts, protams, mātes piens. Daba ir parūpējusies par to, lai zīdainis jau ar mātes pienu saņem prebiotikas — vielas, kas sekmīgi vairo labo baktēriju vairošanos un augšanu, kas konkurējot ar sliktajām baktērijām zarnu traktā, veido labvēlīgo baktēriju pārsvaru, nodrošinot mazuļa zarnu normālu mikrofloru. Bērniem, sevišķi, zīdaiņiem imūnā sistēma attīstās pakāpeniski. Kad tiek pārtraukta zīdaiņa zīdīšana (parasti pēc gada vecuma), zarnu mikrofloru vienalga ir jāuztur veselīga.
Šī iemesla dēļ arī lielākiem bērniem ieteicami produkti, kas satur dzīvās baktērijas. Vājās imunitātes aizsargspējas nereti var manīt, atsākot rudenī bērnudārza apmeklēšanu. Protams, ne tikai probiotikas ir svarīgas, bet arī veselīgs uzturs, kas ir piemērots tieši bērna vajadzībām, pietiekama laika pavadīšana svaigā gaisā, kā arī fiziskas aktivitātes.
Īpaši svarīga probiotiku lietošana uzturā ir antibiotiku lietošanas, caurejas, kā arī aizcietējumu problēmu gadījumos.

Vai zinājāt, ka:
- ekskluzīvā L. Casei Defensis ir unikāla Francijas jogurtu ražotāja Danone patentēta baktērija;
- L. Casei Defensis atrodas tikai un vienīgi jogurta dzērienā Actimel;
- 15 gadus atpakaļ, kopš Danone sāka ražot jogurta dzērienu Actimel, L. Casei Defensis baktērijas 24 klīnisko pētījumu rezultāti ir atklājuši produkta labvēlīgo, veselību veicinošo iedarbību;
- Pētījumi atklāja, ka Actimel un tā ekskluzīvā baktērija uzlabo organisma aizsargspējas, labvēlīgi iedarbojoties uz dažādiem organisma darbības parametriem;   

Vairāk informācijas par Actimel probiotiskās baktērijas L. Casei Defensis lavēlīgo ietekmi iegūsi produkta Actimel mājas lapā www.actimel.lv.