Neesi nobalsojis? Vēl var paspēt!

2010.gada 2. oktobrī, sestdienā, Latvijā notiks 10.Saeimas vēlēšanas. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir balstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši 18 gadu vecumu.Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā būs no pulksten 7.00 līdz 20.00.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kurā vēlēšanu iecirknī man jābalso?
Saeimas vēlēšanās vēlētāju reģistrs netiek lietots, un vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc izvēles. Lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību vēlēšanās. Vēlēšanu iecirkņu sarakstu skaties šeit! Pirmo reizi Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja balsot par kādu no politiskajām apvienībām lielveikalā, piedaloties 10.Saeimas vēlēšanās tirdzniecības centrā Spice Home, kur no plkst. 7:00 – 20:00 darbosies vēlēšanu iecirknis nr. 136.

Kā notiek balsošana?
1. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, uzrādiet Latvijas pilsoņa pasi! Vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks ierakstīs Jūsu vārdu, uzvārdu un personas kodu balsotāju sarakstā, iespiedīs pasē spiedogu par dalību 10.Saeimas vēlēšanās un izsniegs balsošanas dokumentus - vienu vēlēšanu aploksni un komplektu ar vēlēšanu zīmēm.
2. Par vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu, parakstieties vēlētāju sarakstā!
3. Pārliecinieties, ka Jums ir izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes. Pārbaudiet, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs!
4. Balsojot jāievēro balsošanas aizklātums, tāpēc savu izvēli izdariet vēlēšanu kabīnē vai nodalījumā!
5. No visām vēlēšanu zīmēm izvēlieties vienu – tā kandidātu saraksta vēlēšanu zīmi, par kuru vēlaties balsot.
6. Vēlēšanu zīmē drīkst izdarīt šādas atzīmes:
1) ar “+” atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalstāt,
2) izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu neatbalstāt.
Vēlēšanu zīmi drīkst atstāt negrozītu – bez atzīmēm.
7. Tad vēlēšanu zīmi ievietojiet vēlēšanu aploksnē, aploksni aizlīmējiet un iemetiet vēlēšanu kastē!
8. Neizmantotās vēlēšanu zīmes ieteicams atstāt vēlēšanu iecirknī tam paredzētajā vietā.

Ko darīt, ja vēlēšanu zīmi gadījies sabojāt?
Ja vēlēšanu zīmi vēl neesat ievietojis aploksnē un aploksni aizlīmējis, Jums ir tiesības lūgt izsniegt jaunu vēlēšanu zīmju komplektu.

Ko darīt, ja esmu sabojājis vēlēšanu aploksni?
Ja vēlēšanu aploksne ir sabojāta, pirms tā ir aizlīmēta, Jums ir tiesības saņemt jaunu vēlēšanu aploksni. Sabojātā vēlēšanu aploksne jāatdod vēlēšanu komisijas pārstāvim un par jaunas vēlēšanu aploksnes saņemšanu atkārtoti jāparakstās balsotāju sarakstā.

Ko darīt, ja kāds mans tuvinieks fizisku trūkumu dēļ nespēj parakstīties balsotāju sarakstā vai izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē?
Šajā gadījumā vēlētāja klātbūtnē pēc viņa norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vai balsotāju sarakstā parakstās vēlētāja ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Par to balsotāju sarakstā izdarāma attiecīga atzīme. Vēlētāja uzticības persona nedrīkst būt attiecīgās vēlēšanu komisijas loceklis.

Vai ir iespējams par piemiņu dabūt pilnu komplektu ar kandidātu sarakstiem?
Pie izejas no vēlēšanu iecirkņa jābūt brīvi pieejamām visu kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmēm. Ja nepieciešams, atstājot vēlēšanu iecirkni, paņemiet tā saraksta vēlēšanu zīmi, par kuru balsojāt. Tā Jums būs pilns vēlēšanu zīmju komplekts, un neviens neuzzinās, kā esat balsojis.

Ko darīt, ja kāds man iesaka, par ko balsot?
Ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt Jūsu balsojumu, ziņojiet policijai! Krimināllikumā paredzētais sods par apzinātu kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, ir brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Uzziņu tālrunis!
No 1.septembra līdz 3.oktobrim darbojas Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālrunis par 10.Saeimas vēlēšanām. Tālruņa numurs ir 67715000. Tālrunis darbojas 24 stundas diennaktī, arī brīvdienās. Piezvanot uz šo numuru, ikviens interesents var noskaidrot vēlēšanu iecirkņu adreses un darba laiku, kā arī saņemt atbildes uz jautājumiem par 10.Saeimas vēlēšanu kārtību.

Ja neesi vēl izlēmis, par ko balsot, spied šeit!

Konkrētas atbildes uz jautājumiem, ko portāls mammam.lv/tetiem.lv uzdeva politiķiem, var aplūkot zemāk:
Pamest darbu vai visu algu atdot auklei?
Kam jāizņem bērns no skolas līdz pulksten 15.00? Atbild politiķi!
Politiskās partijas smejas par ģimenes pabalstu 8 lati
Augstais bērnu traumatisms Latvijā — lielā mērā uz politiķu sirdsapziņas
Partijas sola ierobežot nejēdzīgu lietu tirdzniecību skolās
Vai partijām rūp demogrāfija Latvijā?



Vairāk par vēlēšanu kārtību lasi www.cvk.lv.

 

Reklāma
Reklāma