Politiskās partijas sola ierobežot nejēdzīgu lietu tirdzniecību skolā

Par spīti tam, ka skolās šobrīd nedrīkst tirgot čipsus un skolu, skolēni vecāki labi zina, ka bērniem skolā ir plašas iespējas iztērēt naudu citiem neveselīgiem našķiem un nevajadzīgiem niekiem, tāpēc portāls Mammām.lv/Tētiem.lv uzdeva jautājumu politiskajām partijām: Kādu preču tirdzniecība skolās, jūsuprāt, ir atļaujama un kāda – aizliedzama?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mammam.lv/tetiem.lv kopējais vērtējums politisko partiju atbildēm: Partijas ir, vienisprātis, kaitīgu vai nevajadzīgu preču tirdzniecībai skolā nevajadzētu būt. Tas ļauj cerēt, ka neatkarīgi no tā, kuras partijas tiks ievēlētas, pēc vēlēšanām šai lietai tiks pielikts punkts! Jautājums tikai – kāpēc joprojām bērni skolā var nopirkt košļenes, kas nokrāso zilu mēli, mākslīgos ziedus, sīkas rotaļlietas un citus nevajadzīgus, reizēm pat kaitīgus niekus... Turpretī daudz izdevīgāk būtu, ja skolās varētu iegādāties mācību līdzekļus! Starp citu, esošās izglītības ministres Tatjanas Koķes partija – Zaļo un zemnieku savienība uz mūsu portāla jautājumiem nav atbildējusi vispār.

Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:
Ātro uzkodu automātos, kas izvietoti skolās drīkst tirgot TIKAI: negāzētu ūdeni, ledus tēju, sausiņus ar kalciju, sausos cepumus, burkānus un ābolus.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Kāpēc negāzēts ūdens skolā būtu jātirgo, nevis jānodrošina bez maksas? Ar ko ledus tēja ir veselīgāka par sulu?

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:
Skolu ēdnīcās bērniem ir jānodrošina veselīga ēdināšana, ir jāaizliedz čipšu, saldumu un gāzēto dzērienu tirdzniecība, bet vairāk jāpiedāvā dārzeņi un augļi. Nekādai preču tirdzniecībai skolās vispār nevajag būt.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Pilnībā atbalstām šo pozīciju, izņēmums varētu būt kancelejas preces – pildspalvas, zīmuļi, burtnīcas un mācību grāmatas.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:
Jebkuru preču tirgošana skolās (kancelejas, saldumi, gāzēto dzērienu automāti utt.)  nav pieļaujama vispār, jo bērni nespēj atturēties no kārdinājuma un tērē vecāku iedoto pusdienas naudu niekiem un našķiem. Skolā jābūt tikai veselīgai pārtikai !
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: KDS ir taisnība. Bērniem ir daudz grūtāk pretoties kārdinājumam tērēt naudu, tāpēc šķiet ļoti dīvaini, ka šobrīd ir uzlikts veto čipsiem, kolai un vēl dažiem pārtikas produktiem, bet viss pārējais ir atļauts.

Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:

Neatbalstu vispār tirdzniecību skolā. Tā ir bīstama ne tikai ar atļautajām precēm, bet provocē arī uz citām, ne tik atļautām lietam.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Principā varētu piekrist tam, ka skolās nebūtu atbalstāma tādu preču tirdzniecība, kas nav nepieciešama mācībām: kancelejas preces, skolas burtnīcas, u.c.

Atbild partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors:
Sākot ar ģimeni, bērnu dārzu un skolu, gan vecākiem, gan audzinātājiem un skolotājiem bērni jāradina pie veselīgas, Latvijā ražotas pārtikas. Tādas pārtikas tirdzniecība skolās ir pieļaujama. Uzdevums nav viegls, bet ar sistemātisku darbu un valsts atbalstu tas ir izdarāms. Savukārt, politiķu uzdevums ir nodrošināt, lai Latvijā tiktu ražoti augstas kvalitātes pārtikas produkti, kas uzturvērtības ziņā būtu labāki par ārzemju analogiem. Tāds ir mūsu uzstādījums.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Latvijas ražotāju atbalstīšana ir apsveicama, taču vienlaikus jāatzīst, ka ne visas Latvijā ražotās preces ir kvalitatīvas un bērniem ieteicamas!

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
Par Labu Latviju! uzskata, ka skolēniem janodrošina veselīga pārtika. Politiskā apvienība iestājas arī par Latvijas uzņēmēju, tai skaitā pārtikas preču ražotāju, interesēm un uzskata, ka bērniem jābūt pieejamai Latvijā ražotai, kvalitatīvai pārtikai.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Mūsuprāt, tirdzniecība skolās vispār nav jāatbalsta. Turklāt ne viss, kas ražots Latvijā ir kvalitatīvs.

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:
Negribas „lobēt”  kādu atsevišķu ražotāju. Viennozīmīgi pārtikas produktus, kuri būtiski kairina kuņģi, zarnas un citus orgānus, nevajag tirgot skolās. Tīrs dzeramais ūdens par velti, ar dabīgu sīrupu iespējams par simbolisku maksu. Svaigas maizītes (ar raugu, bez – noteiks speciālisti). Preces ar brendiem, iespējams jāaizvieto ar speciālu produktu līniju, „Skolai”. Tiek kontrolēts produkts, kvalitāte. Uzcenojums ierobežots, ja skolā tirgo privātuzņēmums.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Varētu atbalstīt vienotu brendu „Skolai”, ja visus produktus, kas zem tā tiek tirgoti, izvērtē speciālisti. Tā ir gaiša doma!

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Izglītības iestādes galvenais uzdevums ir izglītot un arī rādīt pareizos piemērus praksē, tā daudzās skolās pēc vecāku un skolu vadītāju iniciatīvas saldinātie dzērieni un krāsainie našķi netiek pārdoti jau gadiem.
Vēl jo vairāk, jāatgādina, ka kopš 2006.gada rudens skolās ir aizliegts pārdot virkni izstrādājumu, kuri satur veselībai iespējami nelabvēlīgas piedevas. Nedrīkst izplatīt dzērienus, kuriem ir pievienotas krāsvielas, saldinātāji, konservanti, kofeīns un aminoskābes. Starp tiem ir visi saldie, krāsainie dzērieni, piemēram, dažādas daudzkrāsainās limonādes, kvass un enerģijas (enerģētiskie) dzērieni. Tāpat nedrīkst izplatīt arī konfektes, karameles, dražejas, kas satur noteiktas krāsvielas un saldinātājus, kā arī pārtikas produktus, kas satur 1,25 gramus vai vairāk sāls uz 100 gramiem produkta vai 0,5 gramus vai vairāk nātrija uz 100 gramiem produkta.
Veselīgam uzturam ieteicami augļi un dārzeņi, kā arī piena produkti, tāpēc būtiski rast finansējumu un atjaunot „Skolas piena programmu”. Tomēr veselīga uztura principi skolā vien neko nerisinās, svarīga ir arī ģimenē ikdienā piekoptais dzīves veids.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Reālajā dzīvē tiek atrasti veidi, kā šīs normas „apiet”. Iespējams, tās nav gana stingras, jo šobrīd skolas bērnam ir visas iespējas nopirkt skolā, piemēram, saldinātus produktus, kas nokrāso mēli zilā krāsā. Vai tiešām tur nav krāsvielu? Iespējams arī, ka šo normu ievērošana netiek atbilstoši kontrolēta. Skolas piena programma, tāpat kā dārzeņu programma ir atbalstāmas, taču tās ir pārāk ierobežotas. Protams, ka svarīgs ir ģimenē piekoptais dzīvesveids, taču diemžēl valstiskā līmenī ģimenes netiek izglītotas par veselīga uztura pamatprincipiem. Izglītošanu veic tikai ražotāji, kas, to dara tendenciozi, pārstāvot savas intereses!

Atbild apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:
Atbalstīt pārtikas preču, kas ir veselīga pārtika, – augļi, dārzeņi, sulas utt..
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Izskatās, ka atbildei uz šo jautājumu izglītības ministres kandidātei vairs nav pieticis laika...

P.S. Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.
 
 

Reklāma
Reklāma