Kam jāizņem bērns no skolas līdz pulksten 15.00? Atbild politiķi!

Bērni uzsākt apmeklēt 1. klasi 6-7 gadu vecumā, stundas beidzas ap vieniem, pagarinātās dienas grupas daudzās skolās ir līdz 15.00 vai 16.00. Ko jūs iesakāt darīt vecākiem, kuri nevar rēķināties ar vecmāmiņas vai vectētiņa atbalstu, izņemot bērnu no skolas, bet kuriem darbs beidzas pulksten 17.00 vai 18.00? Uz šo jautājumu lūdzām atbildi visām politiskajām partijām, par kurām sestdien jums ir iespēja balsot!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Un vēl viens jautājums par skolas tēmu:
Statistika liecina, ka 3000 bērnu šogad neuzsāka skolu nabadzības dēļ! Vai jums ir konkrēti priekšlikumi, kā panākt to, lai Latvijā nebūtu neviena bērna, kurš nav uzsācis skolu nabadzības dēļ?

Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:

Modeļa Nauda seko skolēnam ietvaros jānosaka, ka skola/pašvaldība ir atbildīga par bērna aprūpi darba laikā no 09.00 līdz 18.00.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Piekrītu, ka šis skaitlis ir sasniedzis dramatiskus apmērus, jo vairāk tādēļ, ka šogad mācības pirmajā klasē uzsāka tikai 21 tūkstotis skolēnu. Lielai daļai šo bērnu kopā ar nabadzību ir arī ārkārtīgi nelabvēlīgs sociālais fons. Viens no risinājumiem būtu veidot internātskolas, kur var mācīties bērni, kuru vecāki nevar nodrošināt parasto skolu apmeklējumu. Šeit būtu izmantojamas slēgtās skolas, kas pašlaik stāv tukšas un neizmantotas.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Korekta atbilde par bērnu aprūpi līdz pulksten 18.00. Ideja par internātskolu bērniem no sociāli nelabvēlīgajām ģimenēm ir ļoti diskutabla.

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:
Skolās pagarinātās dienas grupai vajadzētu būt līdz 17.00, bet ne ilgāk, jo ja bērnam skola sākas jau 8.00 vai 8.30, viņš līdz tam laikam jau ir pārguris. Domāsim arī par bērniem, ne tikai par vecākiem
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Nabadzība nedrīkst būt iemesls tam, lai bērniem liegtu iespēju mācīties. Pirmkārt jāpārtrauc ir grāmatu izdevēju bizness uz darba burtnīcām, kas maksā nesamērīgi dārgi. Skolas nedrīkst pieprasīt obligātu šo burtnīcu iegādi. Ja mācību grāmatu izgatavošana un pasūtīšana notiktu caur valsts pasūtījumu, tas būtu lētāk un visām skolām varētu nodrošināt mācību grāmatas skolu bibliotēkās. Skolās ir jānodrošina iespēja kopēt mācību materiālus, ja skolēna vecāki nevar atļauties tos nopirkt. Laukos ir jānodrošina bērniem transports uz skolu un atpakaļ. Runājot par apģērbu, ja vecāki nevar atļauties nopirkt, ir jāvēršas labdarības organizācijās, kas izsniedz apģērbu par velti.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Jauki, ka partijas priekšsēdētājs rosina domāt par bērniem un var piekrist, ka darba diena līdz pulksten 17.00 būtu labs kompromiss gan vecākiem, gan bērniem. Ļoti noderīgas būtu arī rotaļu istabas vecāku darba vietās.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:
Palielinoties abu vecāku ienākumiem, kādam no viņiem būs iespēja strādāt nepilnu darba dienu, lai varētu bērnu pavadīt uz skolu un sagaidīt no skolas. Par to, kur ņemt līdzekļus vecāku ienākumu palielināšanai lasiet šeit: Vai partijām rūp demogrāfija?
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Latvijā ir jāizskauž nabadzība ieviešot Latvijā sociālu (atbildīgu) tirgus ekonomiku, kas paredz, ka stiprākam jāuzņemas atbildība par vājāku, bet bagātajam par nabagāku. Tās pamatā ir solidaritāte un taisnīgums nodokļu sadalē.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Vispārīga atbilde bez konkrētiem priekšlikumiem.

Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:
Man laikam paveicies, mūsu skolā līdz 17 00. Ātrākais risinājums meklējams laikam skolu bērnu vecāku sapulcē kopīgi. Kardināli risinājumi meklējami kopā ar skolām.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Jā. Nodrošināt valsts pilsoņus ar darba vietām. Nabadzība izskaužama tikai ar darbu, citas drošas zāles nav atrastas. Tieši tāpēc partija Daugava Latvijai piedāvā piesaistīt Latvijai ES projektu par kuģojamu Daugavu. Tas sniegs iespējas veidot darba vietas, papildinās valsts un pašvaldības ieņēmumus, palielinās cilvēku pirktspēju. Darbs ir visa sākums. Līdzšinējā politika nodrošināja tikai darba vietu samazināšanu. Šādi saglabājot darba vietas vecajas ES valstīs.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Negribētos, lai risinājums būtu atkarīgs tikai no tā, cik veiksmīgi vecākiem izdodas vienoties ar skolu. Tas, ka bērniem tiek nodrošinātas pagarinātās dienas grupas, turklāt BEZ MAKSAS – būtu jāgarantē valsts un pašvaldības līmenī. Priekšlikums par kuģojamu Daugavu nešķiet nopietns...

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Bērniem pēc stundām jānodrošina kvalitatīva brīvā laika pavadīšana dažādās interešu izglītības programmās - dejas mākslā, mūzikā, vizuālajā un lietišķajā mākslā, teātra mākslā, tehniskajā jaunradē, vides izglītībā un jaunatnes darbā.
Tāpat svarīgi ieguldīt līdzekļus sporta infrastruktūras veidošanā, lai bērniem būtu iespējas iesaistīties sev piemērotākajā sporta aktivitātē. Tāpēc jārūpējas par vispārējās izglītības iestāžu iesākto sporta objektu pabeigšanu un esošo sporta zāļu, peldbaseinu un stadionu atjaunošanu.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Izglītībai jābūt pieejamai ikvienam bērnam, tāpēc skolu tīkls jāveido racionāli, pilnveidojot principu „nauda seko skolēnam”. Tas garantēs izglītības kvalitāti gan skolēnu dzīvesvietai iespējami tuvākā sākumskolā un pamatskolā, gan mūsdienīgi aprīkotās vidusskolās novadu centros. Ir jāpanāk, ka, garantējot nepieciešamo pedagoģisko un materiālo atbalstu, vismaz 97% Latvijas bērnu iegūst pamatizglītību. Ir jāatjauno obligātās vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības apguve. Izglītības nodrošināšana ikvienam skolēnam ir kopīgs skolas, vecāku un nepieciešamība gadījumā - arī sociālo dienestu darbs.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Un kurš varētu bērnu uz šiem pulciņiem izvadāt? Ja skola beidzas 13.00? Tā nav atbilde uz konkrēto jautājumu!

Atbild apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:
Pagarināto dienas grupu laiku plāno un nosaka izglītības iestāde saskaņā ar vajadzībām un iespējām. Vecākiem jārunā ar skolas vadību, palīdzēt risināt jautājumu var skolas padome, pašvaldība.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Pašvaldības funkcijās ir sekot līdz, lai visi bērni noteiktā vecumā uzsāktu skolas gaitas; tām arī jāsniedz atbalsts trūcīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm. Pašvaldībās ir dažāda prakse, kā tās palīdz sagatavoties skolai, piem., pabalsti kancelejas preču un mācību līdzekļu iegādei. Nabadzības dēļ arī šobrīd nedrīkstētu neviens bērns neuzsākt skolas gaitas.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Tā nav nopietna atbilde. Rodas sajūta, ka izglītības ministra kandidāte neizprot problēmas būtību.

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:
Ja mēs būsim pie varas, mēs atradīsim līdzekļus jau pie šiem neparastajiem laikiem, bet nodrošināsim finansējumu dežūr klasēm + launags. Bērns atpūtīsies un pēc iespējas nodarbosies ar mājas darbiem. Bet to vajag sniegt patiešām tiem, kuriem nepieciešams. Kritērijus izstrādās darba grupā, kopā ar jūsu organizāciju.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Balsojiet par JAUNIEM SPĒKIEM, veci ir noveduši mūsu Valsti līdz nabadzībai.
Mēs esam spējīgi īstenot Latvija katrā tautsaimniecības nozarē spēcīgus projektus.
Būs darba vietas, būs piepildīts budžets, nebūs ģimenes, kuras nevar nopelnīt naudu ēdienam, skolai, dzīvei. Mēs par patiešām bagātu Latviju, ar stipru sociālo nodrošinājumu.
Šodien Valdībai ir pienākums nodrošināt tos 3000 bērnus.
Kā teica J.Rainis:  paši grūtākie darbi vēl priekšā ...
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Jauki, ka partijas priekšsēdētājam netrūkst humora izjūtas, lai, atbildot uz nopietnu jautājumu, citētu Raini.

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
Katram skolēnam jābūt iespējai apmeklēt vismaz vienu bezmaksas ārspuskolas sporta nodarbību. Šādas aktivitātes būtu iespēja skolēniem lietderīgi pavadīt laiku pēc mācību stundām, vecākiem – mazāk raižu. Apvienība Par Labu Latviju! arīdzan iestājas par mūzikas un mākslas skolu tīklu saglabāšanu, kā arī kultūras interešu izglītības iespēju nodrošināšanu.  
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Par Labu Latviju! iestājas par kvalitatīvu un patiesi bezmaksas izglītību līdz augstskolai, brīvpusdienām sākumskolā un vienas mācību grāmatas principu katrā priekšmetā. Politiskā apvienība ierobežos skolās izmantojamo mācību grāmatu skaitu – katrā mācību priekšmetā pieļaujot tikai vienu oficiālu mācību grāmatu. Tām jābūt publiskām, bez autortiesībām, tām jāatrodas Izglītības ministrijas mājas lapā elektroniskā veidā ar iespēju lejupielādēt mācību iestāžu, audzēkņu un visu interesentu datoros.
Pēc bijušā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna iniciatīvas ar Šveices instrumenta atbalstu tika nopirkti 110 skolēnu izvadāšanai paredzēti autobusi. Plānota vēl 60 autobusu piešķiršana, lai pilnībā apmierinātu pašvaldību nepieciešamības. Tādējādi ir risināti transporta izmaksu šķēršļi skolu apmeklējumam.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Uz pirmo jautājumu nav atbildēts. Jauni autobusi bērniem – tas ir labi, tikai īsti nav saprotams, kas tas par Šveices instrumentu ar kura palīdzību tas paveikts?

Atbild partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors:

Viennozīmīgi pagarinātā diena skolās ir jāpagarina līdz 18:00 ar papildus ēdināšanas reizi skolēnam.
Par bērniem, kas nav uzsākuši skolas gaitas:
Mūsu partijas programma paredz – Obligāta valsts apmaksāta vidējā izglītība un valsts pasūtījums profesionālajā un augstākajā izglītībā.
Varu piebilst, ka fakts, ka bērni neuzsāk skolas gaitas nabadzības dēļ, ir politiķu noziegums pret savu tautu. Īstermiņa situāciju var risināt ar vienreizēju pabalstu mazturīgajām ģimenēm 100 latu apmērā. Ilgtermiņā tautas turības līmenim pieaugot, šādas problēmas nebūs.*

* - šo jautājumu risināšana ir saistīta ar būtiskiem izdevumiem valsts mērogā. Minētās sociālās programmas nav iespējams iedarbināt nekavējoties, jo tautsaimniecība valstī ir krīzes stāvoklī. Partija „Par prezidentālu republiku” piedāvā realizēt ilgtermiņa attīstības plānu, kas nodrošinās augstāk minēto programmu izpildi.

Partijas pamatmērķis ir desmit-divpadsmit gados panākt Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeņa pieaugumu līdz Eiropas Savienības 27 valstu vidējam iedzīvotāju dzīves līmenim, bet piecpadsmit gados nodrošināt lai Latvijas iedzīvotāju dzīves līmenis sasniegtu vismaz sestās pārtikušākās Eiropas Savienības valsts iedzīvotāju dzīves līmeni.

Mērķu sasniegšanai:

-    veikt izmaiņas Latvijas Republikas Satversmē un iedibināt Latvijā Prezidentālas Republikas valsts pārvaldi (profesionāls MK, tautsaimniecības attīstības plāna realizācija bez politiķu „tirgus” bremzējošā faktora)
-    ar likuma spēku nostiprināt valsts Tautsaimniecības attīstības plānu (prognozējamība, uzticamība, pēctecība)
-    mainīt esošo vēlēšanu sistēmu uz tādu, kas nodrošina saprotamu Saeimas deputātu ievēlēšanas un atsaukšanas kārtību (mažoritāra vai kombinēta sistēma, deputātu atbildība)
-    iedarbināt likumīgu mehānismu valsts augstāko amatpersonu un ierēdņu saukšanai pie reālas kriminālatbildības ar mantas konfiskāciju, ja persona ar savu darbību vai bezdarbību ir radījusi būtisku kaitējumu valstij
-    ierosināt pāreju uz politisko partiju pilnīgu finansēšanu no valsts budžeta, jo ļautu pirms vēlēšanām politiskajā arēnā cīnīties idejām, personālijām un kompetencēm, nevis naudai.
Saskaņā ar PPR attīstības plānu, vērienīgas sociālās programmas būs iespējams uzsākt ar 2015. gadu. Līdz tam sociālās programmas var uzlabot visai nebūtiski.

P.S.
Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.

Reklāma
Reklāma