Kopīgi parādi stiprina attiecības? Laulība bija īsāka par kredīta atmaksas termiņu

Tālu nav jāmeklē. Paziņu lokā ir vairāki cilvēki, kuri, dzīvojot no viena kredīta otrā, iedzīvojušies patiešām lielās grūtībās, jo beigās atdodamo parādu skaits ir tik liels, ka jāņem vēl viens liels kredīts, lai atdotu visus mazos. 

Parāds par kāzām var būt ilgāks par laulību...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Parāds par kāzām var būt ilgāks par laulību...

Audra ŠauereBet arī tas nav risinājums, jo kopējie cipari ir tik lieli, ka nākamajā mēnesī atkal jādomā, kā izlīdzēties, lai aizdevēji nedusmotos, bet vēders līdz algai arī nepaliktu tukšs. 

 

Acīmredzot, šādu gadījumu Latvijā ir tik daudz, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ķēries pie nopietnas informatīvi izglītojošas kampaņas īstenošanas. Kampaņa ir par atbildīgu aizņemšanos – “Sauc lietas īstajos vārdos”. Īpaši kampaņai radītā vietnē Parads.lv ikviens var iepazīties ar terminu skaidrojošo vārdnīcu un noskatīties vairākus precīzus video. 

Lūk, brīnišķīgs piemērs no skaidrojošās vārdnīcas:

Parāds

 

Esmu pieredzējusi skaistas kāzas, kuru organizēšanai jaunais pāris aizņēmās naudu. Nav tiesa, ka kopīgi parādi stiprina attiecības - laulība bija īsāka par atmaksājamā parāda termiņu. Lieki piebilst, ka kampaņai veidotais video ir neticami trāpīgs. 

 

Nevar noliegt, ka vilinājumi un kārdinājumi ir uz katra reklāmas staba, katrā reklāmā un veikala skatlogā. Taču jaukās lietas kādā brīdī vairs nesagādās prieku, ja būs jādomā, kā ienākumus slēpt no parādu piedzinējiem, citādi viss nopelnītais no konta pazūd mirklī, kad tas tur ieskaitīts. Jā, arī tādas situācijas ir piedzīvojuši pavisam reāli cilvēki. Patiesībā tās ir drausmīgi postošas situācijas, no kurām izkļūt ir ļoti, ļoti grūti. 

Reklāma
Reklāma

 

Parāds

Foto: ikvienam ir iespēja modelēt situācijas, cik ilgi būs jāstrādā, lai atdotu savu parādu. 

 

Lai gan pēdējo gadu laikā nebanku aizdevumu skaits esot samazinājies, kopumā pieaugot aizdevumu summa. Tas norādot, ka iedzīvotāji ir gatavi aizņemties lielākas summas vai aizņemties atkārtoti. Saskaņā ar Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes veiktā pētījuma rezultātiem visbiežāk ātrie kredīti ņemti rēķinu vai parādu segšanai (38,89%), pārtikas un sadzīves preču iegādei (27,59%), kā arī transporta līdzekļa iegādei vai remontam (27,30%). Tāpat viens no biežākajiem aizņemšanās iemesliem elektronikas preču un sakaru līdzekļu iegāde (21,06%), kas nav uzskatāmas par pirmās nepieciešamības precēm. Aizņēmums ņemts arī zālēm vai medicīnas pakalpojumiem (19,13%), kam seko mājokļa remonts (18,65%) un ceļojumi (12,47%). 

 

 

Foto: Agnese Kūliņa-Priede