Brūkošie veikali. Pavisam personīgi

Nedēļas nogalē lasu Lsm.lv. Tur, atsaucoties uz LTV7 raidījumu "Ļičnoje delo", stāstīts, ka Zolitūdes traģēdija varēja atkārtoties Pļavniekos, jo veikala "Prisma" betona pārsegumi gandrīz iebrukuši. Ja Zolitūdes veikalā neiepirkos un personīgi nepazinu nevienu, kurš to bija darījis, tad Pļavnieku veikals bija manas ģimenes veikals - ieskrējam tur pēc maizes, piena un sadzīves sīkumiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Par ko ir stāsts? 
Tātad, pērnvasar, 3. jūnijā, par Saharova ielā esošā lielveikala "Prisma" evakuācijas iemeslu esot kļuvis tas, ka sākušas iebrukt piecas pārseguma betona plāksnes, kas katra svēra četras tonnas. Sešu metru augstumā esošās betona plāksnes, katra 10 metrus gara, esot atrāvušās no pārseguma sijas tieši virs lielveikala alkohola nodaļas.

Vēlāk veiktā pārbaude atklājusi, ka Rīgas Būvvaldē iesniegtais ēkas projekts un projekts, kas rezultātā tika apstiprināts, būtiski atšķīries, turklāt uzcelts vēl pavisam kas cits. Plākšņu apskate pašā lielveikala ēkā parādījusi, ka projektētāja idejas nav tikušas realizētas.
Plāksnēm, kas guļ uz nesošās sijas, bijušām savstarpēji savienotām, taču realitātē savienojums vispār neeksistējis. Tāpat arī jumta izbūves laikā izlīdzinošais keramzīta slānis tika aizvietots ar keramzītbetonu, kam ir lielāks svars nekā beramajam keramzītam. 

Būvniecības uzraudzītāji gan uzsver, ka visi dokumenti par lielveikala ēku Saharova ielā 30 bija noformēti pareizi, apstiprināti ar projektētāju un būvinženieru parakstiem.

 

***

Un nav jau tā, ka, Zolitūdes traģēdija un "Prismas" gadījums būtu vienīgie. Šķiet, 2012. gadā Liepājā iebruka veikala "Depo" jumts. 2010. gadā iebruka jumts "Valdemāra pasāžai". Pavisam nesen bīstamu jumta konstrukciju dēļ slēdza Jaunmārupes pamatskolas baseina ēku. Jāpiebilst, ka šī izglītības iestāde atklāta vien 2005. gadā. 

 

Reklāma
Reklāma

***

Atstāsts no radījuma man liek pārdomāt, kas vēl ir celts pēdējos gados. Un izdarīt secinājumu - ko drošāk neapmeklēt. Piemēram, Lielos "Depo" Krasta ielā un pie Ulbrokas. "Prisma" Grostonas ielā, arī lielo, jauno bibliotēku, Mākslas muzeju ar jaunajām stikla grīdām. Arī "Elektrum Olimpisko centru" un "Arēnu Rīga"... Piedodiet, ka uzskaitu ēkas tikai Rīgā, bet šī ir vieta, kur dzīvoju. Dažnedažādas jaunbūves ir visā Latvijā. Es neapgalvoju, ka minētās ēkas noteikti ir nekvalitatīvi būvētas - papīri noteikti kārtībā. Taču iekšā iet bail arvien vairāk un vairāk...

 

Jā, ir vājprātīgi šādi baidīties. Bet tikpat vājprātīgi ir būvēt brūkošas ēkas. 

 

Autore: Audra Šauere, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece