Kā vienā rāvienā kļūt par triljonāru?

Pavisam vienkārši - tiekot pie banknotes ar 14 nullēm. Šī gada sākums ir bagāts ar runām par un ap naudu, droši vien tāpēc beidzot īstenoju savu mazo sapnīti un ieguvu savā īpašumā īstu Zimbabves simts triljonu banknoti. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāatzīst šādai naudai pašlaik nav lielas vērtības. Internetā to var nopirkt par nepilniem 10 eiro. Tomēr zinātāji apgalvo - tā kā šīs banknotes vairs netiek drukātas, tās tirgus cena naudas kolekcionāru numismātu vidū aug ar katru gadu.

Interesants ir šīs naudas stāsts. Cīnoties ar ārkārtīgi lielu inflāciju (mums, par laimi, tāda pat sapņos nerādās), kas 2008. gadā pārsniedza 230 miljonus procentu gadā, Zimbabves banka turpināja savai valūtai likt klāt nulles. Līdz pasauli pāršalca ziņa: ir pārsisti visi prātam neaptveramie rekordi – laista klajā naudas zīme 100 triljoni Zimbabves dolāru. 

Šī naudas vienība tika printēta tikai pāris mēnešus, līdz Zimbabves banka nolēma svītrot 12 nulles no sava nomināla. Tātad šie 100 triljoni vairs neder kā maksāšanas līdzeklis, tomēr tā ir unikāla vēstures liecība un viena no populārākajām suvenīru banknotēm pasaulē. 

Reklāma
Reklāma

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore