Kādas grāmatas šogad ir mammamuntetiem.lv redakcijas dāvanu maisā? Ieskaties - noderēs idejām!

Jau vairākus gadus ģimenes portāla mammamuntetiem.lv redakcijas radošais, čaklais un foršais kolektīvs Ziemassvētku dāvanu maisā atrod brīnišķīgas grāmatas, ko palīdzējusi sarūpēt izdevniecība "Zvaigzne ABC". Liels paldies viņiem par to!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja aizvadītajos Ziemassvētkos kolēģi, izvēloties grāmatas, vairāk domāja par bērniem, tad šogad izvēle kritusi uz pieaugušo litereatūru.

 

ILZE ZVEJA, AIGARS GRAUBA, ANDREJS ĒĶIS Sapņu komanda 1935. Laika stāsti

Latvija! Lettonie! Латвия! – šis komentētāju priekpilnais mūsu valsts pieminējums spēles vai sacensību beigās noteikti liek ietrīsēties pat kūtrākā sporta līdzjutēja sirdij. Tā tas bija pirms 70 gadiem, un tā ir arī šodien.

Tālajā 1935. gadā jaunās Latvijas valsts vārds skaļi izskanēja visas Eiropas mērogā, īpaši sporta cienītāju aprindās. Mūsu basketbola izlase kļuva par 1. Eiropas meistarsacīkšu basketbolā uzvarētāju. 2012. gada nogalē uz Latvijas kinoteātru ekrāniem iznāca Aigara Graubas un Andreja Ēķa spēlfilma “Sapņu komanda 1935”, kurā atainots ceļš uz šo panākumu, kādu mūsu basketbolistiem vēl nav izdevies atkārtot.

Grāmatas “Sapņu komanda 1935. Laika stāsti” autori vēlreiz atgādina par šo izcilo notikumu, piedāvājot iepazīt filmas scenāriju un kontekstā ar tajā atainotajiem notikumiem ļaujot ielūkoties “aiz kadra” – vairāk uzzināt par dzīvi Latvijā 20. gadsimta 30. gados. Grāmatas ilustrācijām izmantotas gan filmas kadru, gan vēsturiskas fotogrāfijas.

 

IMANTS ZIEDONIS Epifānijas

Imants Ziedonis – latviešu literatūras tūkstošveidis arī žanru ziņā. Laikā no 1971. līdz 1994. gadam trīs grāmatās iznāca mūsu rakstniecībai netradicionālās un neparastās "Epifānijas". Kritiķi tās dēvē gan par esejām, gan par dzeju prozā, pats dzejnieks – par miniatūrām. Bet kādēļ tomēr epifānijas? "Epiphaneia ir grieķu vārds – atspīdēšana, atklāsme (..), tie ir mazi impulsi, mazi uzplaiksnījumi, kuru gaismā daži brīži dzīvē izgaismojas īpaši spilgti," savulaik priekšvārdā rakstīja pats dzejnieks. 

Epifāniju satvars ir plašs, var teikt – visaptverošs. Ikdiena, sadzīve, kašķi un nesaskaņas, kaislības, pārsteigumi, depresija... Tas, ko Ziedonis sauc par horizontāli. Visums, bezgalība, ticība, cerība, Tēvzeme. Tas, ko sauc par vertikāli. Izšķīdināt sevi savā tautā – tāds ir bijis Ziedoņa mērķis, un tas arī noticis pilnā mērā. Ziedoņa rakstītais ir mūsu spēka dzēriens. Latviska spēka dzira latviešiem. 

 

DŽENIFERE VORSA Izsauciet vecmāti!

20. gadsimta 50. gados dzīve Londonas Īstendā ir smaga. Bordeļi, bandu sadursmes, metilspirta dzērāji bumbu sagrautajos rajonos – tāda ir pasaule, kurā, tikko apguvusi vecmātes arodu, nonāk divdesmit trīs gadus vecā Dženifere Vorsa. Jau pirmajā vakarā jaunā meitene saprot, ka šeit viss ir citādi nekā viņa iedomājusies...

Pēc daudziem gadiem Dženifere saraksta uz patiesiem notikumiem balstītu romānu “Izsauciet vecmāti!”, kurā stāsta par vecmāšu ikdienu un dzīvi pilsētas trūcīgākajā daļā. Tas ir aizkustinošs, personisks un smalkjūtīgs stāsts par dzīves lielajiem notikumiem – dzimšanu un nāvi. Vorsa dokumentē pasauli, kura šobrīd ir mainījusies līdz nepazīšanai, taču cilvēciskais siltums un līdzcietība, kas caurauž viņas stāstījumu, pārsniedz laika robežas.

Vorsas autentiskā balss, humora izjūta un vērīgais skatījums uz dzīves norisēm drīz vien pēc darba iznākšanas padarīja to par bestselleru. Grāmatas popularitāti veicinājusi arī BBC daudzsēriju mākslas filma, kuru iepazinuši un iemīļojuši arī Latvijas skatītāji. 

 

ŠĀHS MUHAMEDS RAĪSS Reiz pasaulē dzīvoja Kabulas grāmattirgotājs

Stāsts par šo grāmatu sākās 2001. gadā, kad Afganistānā ieradās norvēģu žurnāliste Osne Saeirstade, kura trīs mēnešus dzīvoja grāmattirgotāja Šāha Muhameda Raīsa ģimenē. Balstoties uz šajos trīs mēnešos pieredzēto, žurnāliste sarakstīja skandalozo grāmatu „Kabulas grāmattirgotājs”. „Reiz pasaulē dzīvoja Kabulas grāmattirgotājs” ir Šāha Muhameda Raīsa atbilde uz tiem daudzajiem jautājumiem par Afganistānu un tās tradīcijām, kas pēc Osnes Saeirstades grāmatas izlasīšanas, radās daudziem cilvēkiem visā pasaulē.

Grāmatas latviešu izdevums papildināts ar žurnālista Sandija Semjonova un ceļotāja Egila Helmaņa ceļojuma fotogrāfijām un komentāriem.  

 

KOLĪNA MAKKALOVA Cēzara sievietes

Kolīna Makkalova latviešu lasītājiem pazīstama kā grāmatu “Dziedoņi ērkšķu krūmā”, “Tims”, “Nepiedienīgā apmātība”, “Rēgs” u.c. autore. Sērijā “Romas valdnieki” jau iznākuši romāni “Pirmais vīrs Romā”, “Zāles vainags” un “Fortūnas izredzētie”, kuros autore aprakstījusi intrigas, kaislības un nodevības, kas izveidoja un iznīcināja vienu no vēstures varenākajām impērijām – Seno Romu.

Cēzara uzvaras bija leģendāras – gan kaujās, gan guļamistabā. Mīlestība dižajam karavadonim un politiķim bija tikai vēl viens ierocis, kuru viņš savā personiskajā karā izmantoja bieži, prasmīgi un nežēlīgi. Cēzara neierobežoto varu pazina visas viņa sievietes – meita, kuru viņam labpatika upurēt uz savas godkāres altāra, māte, kura palīdzēja savērpt intrigas tik cieši, lai skauģiem un naidniekiem aiztrūkst elpa, sievas, kas maksāja par viņa ietekmi, un nejūtīgi saltā mīļākā, kuru Cēzars kvēli iekāroja, bet kurai neuzdrīkstējās uzticēties. Viena no viņām apzīmogos Cēzara likteni... 

 

RENSOMS RIGSS Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem

Mistiska sala. Pamesta bāreņu patversme. Ļoti dīvainu fotogrāfiju kolekcija. Kā to visu sasaista kopā neparastais Rensoma Rigsa romāns Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem?

Baisa ģimenes traģēdija liek sešpadsmitgadīgajam Džeikobam doties uz salu, kas atrodas tālu no Velsas krastiem, un atgriezties senā pagātnē – Džeikoba tikko mirušā vectēva bērnībā. Tur zēns atrod kādreizējā mis Peregrīnes bērnunama drupas. Pārmeklēdams pamestās guļamistabas un gaiteņus, Džeikobs saprot, ka mis Peregrīnes bērni bijuši ne tikai ar visai īpatnām spējām, bet varbūt pat bīstami. Turklāt, lai cik neiespējami tas šķistu, viņi vēl joprojām ir dzīvi...

Šī šermuļus uzdzenošā fantāzija, kas papildināta ar rēgainām senām fotogrāfijām, saistīs gan pieaugušos, gan pusaudžus – jebkuru lasītāju, kas aizraujas ar mīklainiem piedzīvojumiem. 

 

ELIZABETE HARANE Sarkanās zemes sala

“Sarkanās zemes sala” ir otrais latviski tulkotais E. Haranes darbs.

Ķenguru sala, 1845. gads. Pie Austrālijas krasta lielā vētrā nogrimst kuģis. Kā par brīnumu, izdzīvo divas jaunas sievietes. Taču viena no viņām ir savainojusi galvu un zaudējusi atmiņu. Viņa nespēj atcerēties pat savu vārdu, bet otra izmanto izdevību, lai mainītu likteņa gaitu un aizbēgtu no bezcerīgās nākotnes. Abu jauno sieviešu dzīve dramatiski mainīsies...

Krāšņs un sirdi plosošs – tāds ir Elizabetes Haranes jaunais romāns. 

 

FOLKO KULMANS Orhidejas

Grāmatas mērķis ir palīdzēt ikvienam orhideju audzētājam, lai viņš varētu ilgāk priecāties par šiem eksotiskajiem krāšņumaugiem. 

Pats nepieciešamākais: ātras un precīzas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Vienā acu uzmetienā: ātri iegūstama informācija par visu, kas jāzina – bez ilgas meklēšanas, šķirstīšanas un lasīšanas.

Palīdzība SOS situācijās: kā ātri noskaidrot problēmu cēloņus un veikt pretpasākumus.

Praktiski un uzskatāmi: paskaidrojumi un padomi “ar veiksmes garantiju”, kā arī viegli uztverami attēli, kuros “soli pa solim” redzams, ko un kā darīt. 

 

INESE KRŪMIŅA Zīme. Raksts. Nozīme

Ar zīmēm un rakstiem ir līdzīgi kā ar modernajām tehnoloģijām: informācija tiek saglabāta un nodota tālāk kodētā veidā. Lai datus atšifrētu, ir jāzina kods. Arī latvju raksti ir informācija, bet zīmes - kods. Rakstus var “lasīt”, ja pazīst zīmes un tām atbilstošos tēlus. Savukārt tēli jāmeklē latviešu tautas pasakās, dainās un ticējumos.

Grāmatas “Zīme. Raksts. Nozīme” autore Inese Krūmiņa ir matemātiķe, jostu audēja un folkloriste. Viņa aicina tevi, lasītāj, paraudzīties uz latviešu zīmēm un rakstiem no neierastāka skatupunkta: apvienojot analītisko aušanas pieredzi ar zīmju jēgas izpratni. 

 

OJĀRS BUŠS, VINETA ERNSTSONE Latviešu valodas slenga vārdnīca

Latviešu valodas slenga vārdnīca ir moderna zinātniska skaidrojošā vārdnīca. Tajā iekļauti aptuveni 8000 šķirkļu, kuros sniegta informācija ne vien par vārda vai izteiciena nozīmi, bet arī cilmi un lietojuma kontekstu, kas atspoguļots interesantos piemēros.

Vārdnīcā atrodami slengismi, kas lietoti gan vispārējā slengā, gan speciālajā slengā jeb žargonos mūsdienu latviešu valodā aptuveni pēdējo piecdesmit sešdesmit gadu laikā. Vārdnīcas šķirkļu materiāls atspoguļo valodas procesus mūsdienu latviešu sabiedrībā.

 

DŽONS GRĪNS Mūsu zvaigžņu vaina

Vairāku literatūras balvu ieguvēja, NEW YORK TIMES bestsellera “Meklējot Aļasku” autora Džona Grīna līdz šim visambiciozākais un saviļņojošākais darbs, kurā spīdoši atklāta jautrība, saviļņojums un traģiskums, ko sniedz dzīvība un mīlestība. 

Par spīti brīnumzālēm, kas samazinājušas audzēju un devušas sešpadsmitgadīgajai Heizelai vēl dažus gadus, meitene vienmēr bijusi nolemta nāvei un viņas dzīves pēdējā nodaļa ir uzrakstīta reizē ar diagnozi. Tomēr burvīga sižeta pavērsiena – vārdā Augusts Voterss – pēkšņā parādīšanās ar vēzi slimo bērnu un jauniešu atbalsta grupā pārraksta Heizelas stāstu pilnīgi no jauna.

 

HARUKI MURAKAMI Aitas medīšanas piedzīvojumi

Ir simboliski sapņi, un ir realitāte, kuru šie sapņi simbolizē. Vai arī – ir simboliska realitāte; šī realitāte atdzīvojas sapņos. Kurš no šiem raksturojumiem piemērotāks Haruki Murakami prozai, laikam īsti skaidrs nav joprojām. Bet tikmēr pa simbolisku zemi simboliskā ceļojumā dodas simbolisks varonis pat bez vārda. “Aitas medīšanas piedzīvojumi” ir vienlaikus reālistisks un pavisam nereāls romāns, kā jau lielākoties ar Murakami darbiem mēdz būt. Šī ir grāmata, kurā pirmoreiz parādās Aituvīrs, būtne, kas smaržo pēc vilnas, augsnes un silta mitruma. Vai viņš ir ļauns? Labs? Bikls kā aita, tomēr caurcaurēm bara dzīvnieks, rāms un ar cietu galvu, viņš vēro varoņa meklējumus. Bet aita, ap kuru vērpjas sižets, šķiet nenotverama...

Reklāma
Reklāma

Haruki Murakami (1949) dzimis Kioto Japānā. Viņš raksta japāņu valodā, bet viņa darbi ir tulkoti un izdoti vairāk nekā četrdesmit valodās, rakstnieks ieguvis dažādas literārās balvas un ticis nominēts arī Nobela balvai literatūrā. Gan Japānā, gan ASV un Rietumeiropā Murakami ir kļuvis par kulta rakstnieku – viņa romānus lasa Ņujorkā, Londonā, Parīzē, Buenosairesā un Rīgā. Ikviens Murakami darbs ir prāta un sajūtu piedzīvojums, rosina domāt, izjust un iepazīt sevi pašu un savu ceļu pasaulē. 

 

HARUKI MURAKAMI Kafka liedagā

Haruki Murakami lasīt ir stilīgi. Tas ir piedzīvojums, pēc kura mainās pasaules uztvere. Tā domā visā pasaulē – Ņujorkā, Parīzē, Berlīnē, Kalkutā, Maskavā, Tbilisi, Tokijā, Romā un Rīgā.

Nebrīnies, ka rodas vēlme izlasīt citus rakstnieka darbus. Ja šī ir pirmā H. Murakami grāmata, ko turi rokā, ievēro: šis ir īpašs darbs un īpašs autors. Uzdāvini sev atklāsmes prieku.

“Kafka liedagā” ir stāsts, kā, starp bezgalīgi daudziem svešajiem atrodot sevi, pasaules haotiskā mozaīka kļūst par saprotamu un skaistu rakstu, bruģējot ceļu dzīvei. Darbojas vārdu maģija, kas atbrīvo, nevis paverdzina.

Kafka Tamura, aizbēgušais zēns, vēlas atrast savu māti un māsu, un atbrīvoties no tēva lāsta. Savādā pasaule ar pļāpīgiem kaķiem un vīru bez atmiņas, kurš prot kaķu valodu, pasaule, kurā ir tikai viena dziesma un viena īpaša, īpaša glezna. Te no debesīm krīt zivis un dēles un debesīs aiziet akmeņi, atmiņas un cilvēki.

 

KAJSA INGEMARSONE Citroni dzeltenie

Zviedru rakstnieces Kajsas Ingemarsones romāns “Citroni dzeltenie” ir asredzīgs, sirsnīgs, mūsdienīgi vienkāršs romāns, kurš parāda dzīvi visā tās pilnasinīgajā krāšņumā. 

Atvairot uzmācīgu šefu, sasist neganti dārgu vīna pudeli – tas ir tikai iesākums melnajai strīpai Agneses līdz šim rāmajā un jaukajā dzīvē. Atlaišanai seko vēl dažādas ķibeles, bet tad atspīd sīks gaismas stariņš. Bijušais kolēģis Kalle piedāvā meitenei darbu restorānā, kurš vēl tikai top. Tā sākas projekts “Citroni dzeltenie”...

Restorāns sāk darbu – un dažādu iemeslu vadīti tajā pamazām sarodas visi Agneses draugi. Lusena, brīvā un nepiesātināmā ballīšu karaliene, maigi nevarīgais mūziķis Tubīass, bagātu vecāku dēls Kalle, laipnais Paolo, tiešā un principiālā Madlēne, noslēpumainā restorānu apskatniece Lola un dīvainītis Dāvids. Tik dažādi, tik īsti, tik ļoti tādi paši kā mēs... 

 

ŽILS VERNS Noslēpumu sala

Romāns vēsta par pieciem drosmīgiem cilvēkiem, kurus gaisa balons aiznes uz neapdzīvotu salu Klusajā okeānā. Tur viņi, sastopoties ar dažādiem šķēršļiem, ne tikai cīnās par izdzīvošanu, bet arī izrāda apbrīnojamas zināšanas, atjautību un neatlaidību, radot visu dzīvei nepieciešamo. Kopā ar romāna varoņiem lasītājs pieredz visneparastākos piedzīvojumus un atklāj neiedomājamus noslēpumus.

Romāns rakstīts 1872. gadā un ir triloģijas (“Kapteiņa Granta bērni”, “20 000 ljē pa jūras dzelmi” un “Noslēpumu sala”) noslēgums. Tajā vēlreiz sastopamies arī ar bijušo kapteiņa Granta vecāko matrozi Airtonu un noslēpumaino kapteini Nemo. 

 

 

Brīnišķīgas grāmatiņas kolēģi (tai skaitā arī es) izvēlējās saviem bērniem!

ČEZS PIKTHOLS, DOMINIKS CVEMMERS Pasaules atlants kāpēcīšiem

Lielas un mazas valstis, zināmas un mazāk zināmas pilsētas, neparasti dzīvnieki, putni un augi, interesanti un neticami fakti. Tas viss šajā "Pasaules atlantā kāpēcīčiem". Grāmata vērtīga arī pieaugušajiem, jo, būsim atklāti, daudzaslietas, kas apgūtas skolas solā, nu ir aizmirsušās. 

 

MARGARITA STĀRASTE Zelta pasakas

Šajā krāšņajā izlasē apkopotas populārākās Margaritas Stārastes grāmatas. Jau atkal pie bērniem nāk ziņkārīgais Kraukšķītis, ņiprais Zīļuks, zinātkārā Tince, draudzīgais lācītis Rūcītis, čaklie Dižmeža iemītnieki un daudzi citi jau vairākām lasītāju paaudzēm pazīstamie pasaku varoņi. Grāmatā iekļauti arī citu autoru dzejoļi un pasakas, kā arī latviešu tautasdziesmas ar mākslinieces ilustrācijām. Brīnišķīgie zīmējumi palīdz bērniem atklāt pasauli, dabas daudzveidību un burvību.

 

INDRA SPROĢE Joka pēc alfabēts + plakāts + DVD

Apaļš ābols bumbierim cep čības... Kāds jocīgs teikums! Laikam šifrēts. Nez, ko tas varētu nozīmēt? Bet, pag, pag... Te taču paslēpti pirmie pieci alfabēta burti! Ja tāpat turpinātu, sanāktu... divmetrīgā eglē ērglis...

Cik interesanta spēle! Apgādā Zvaigzne ABC klajā nāk grāmata, kurā šo spēli var spēlēt no A līdz Ž visi tie, kas vēlas iemācīties alfabētu un arī tie, kuri alfabētu sen jau zina. Grāmatā ir ne tikai joka pēc radušies alfabēta teikumi, bet arī draiskas ilustrācijas un mīļas pasaciņas par to, kāpēc ābols cepa bumbiera čības, kā ērglim veicās ar gliemežu ģimenes fotografēšanu, kā cits citam palīdzēja dažādi dzīvnieki un pat helikopters.

Tas vēl nav viss! Grāmatā ievietots plakāts ar ilustrācijām un visiem alfabēta burtiem.

Arī tas vēl nav viss! Komplektā ar grāmatu ir arī DVD disks. Filmu studijā Rija tapa animācijas filma, kuru skatoties un dziedot līdzi Renāram Kauperam jauko „Joka pēc alfabēts” dziesmiņu, alfabēta mācīšanās būs tīrais nieks.

 

Dzīvnieku enciklopēdija bērniem

Šajā bagātīgi ilustrētajā, vizuāli izteiksmīgajā grāmatā dotas pamatzināšanas par visdažādākajiem dzīvniekiem – no adatādaiņiem līdz zīdītājiem. Grāmatas ievaddaļā vienkārši un saprotami stāstīts par dzīvnieku uzvedību, dzīves cikliem, dzīvesvietām un aizsardzību, bet pamatdaļā aprakstītas dažādas dzīvnieku sistemātiskās grupas un to ievērojamākie pārstāvji. Savvaļā uzņemtajās fotogrāfijās lasītājs gūs iespēju redzēt dzīvniekus to dabiskajā dzīves vidē, tādā veidā iepazīstot un izjūtot daļu no mūsu planētas dabas neatkārtojamās daudzveidības.

Šī grāmata būs interesanta ļoti plašam lasītāju lokam, bet galvenokārt tā paredzēta jaunajiem lasītājiem. Tā lieliski noderēs sākumskolas un pamatskolas klašu skolēniem kā papildus materiāls dabas zinību un bioloģijas kursu apguvē.

 

ELENA ZABINI, ZUZANNA LITJĒ Arlabunakti, zvaigznīt!

Pirms gulētiešanas mazais lācēns un lielais lācis lūkojas zvaigznēs. Kas tad tas? Mazā zvaigzne šovakar nespīd tik spoži kā citas. “Mums viņai jāpalīdz!” sauc mazais lācēns. Bet kā gan viņi nokļūs līdz zvaigznītei?

Pasakaini skaists arlabunakti stāsts. 

 

DŽEFS KINNIJS Grega dienasgrāmata

Džefa Kinnija “Grega dienasgrāmata” (Diary of Wimpy Kid) ASV iznākusi desmitos miljonu eksemplāru; tā tulkota 30 valodās; izdodas jau 6 grāmatas daļas, kā arī tapusi filma. Wimpy Kid ir sava oficiāla mājas lapa un fanu klubs.

Kas tad ir šis tādu popularitāti iemantojušais varonis? Gregs Heflijs ir parasts un reizē arī neparasts sestās klases puika. Parasts tāpēc, ka jūtas tāpat kā vairums skolēnu, kas no mierīgās sākumskolas pēkšņi nonākuši pavisam citā skolas dzīves posmā. Neparasts tāpēc, ka Grega piedzīvojumi skolā un mājās, kurus viņš atspoguļo paša (ar autora roku) rakstītā dienasgrāmatā ar atjautīgiem zīmējumiem, rada neskaitāmus pārpratumus un liek lasītājam gan just Gregam līdzi, gan skaļi smieties.

 

DEIVIDS BENEDIKTUSS Atgriešanās Septiņjūdžu Mežā

Baumas, kā izrādās, bijušas pamatotas – Kristofers Robins ir atgriezies Septiņjūdžu Mežā.

Vairāku paaudžu bērni un viņu vecāki ir iemīļojuši A. A. Milna stāstus par Pūku un viņa draugiem jau kopš 1926. gada, kad klajā nāca grāmata parVinniju Pūku.

Tagad, pēc astoņdesmit gadiem, Deivids Benediktuss ir turpinājis rakstīt no tās vietas, kur punktu reiz pielicis Milns. “Atgriešanās Septiņjūdžu Mežā” ir ilgi gaidītais oficiālais turpinājums grāmatām “Vinnijs Pūks un viņa draugi” un “Jaunā māja Pūka Priedītēs”. Lasot šos piedzīvojumus, mēs atkal satiekamies ar visiem iemīļotajiem varoņiem un iepazīstamies arī ar vienu jaunu.

Pasaules slavu ir iemantojis ne tikai Milna teksts, bet arī E. H. Šeparda ilustrācijas. Mākslinieks Marks Bērdžess ir sekmīgi gājis viņa pēdās: jaunās ilustrācijas ir izdevušās tikpat valdzinošas un asprātīgas kā vecās. Šī grāmata ir aizraujošs turpinājums vienam no klasiskajiem bērnu literatūras darbiem.

 

DŽEIMSS PATERSONS UN KRISS TEBETSS Pamatskola - manas dzīves briesmīgākie gadi

Džeimsa Patersona romāns “Pamatskola – manas dzīves briesmīgākie gadi" ir stāsts par 11 gadus vecu zēnu, kurš sāk iet 6. klasē. Pamatskolas periods ir izaicinājumu pilns – jauni, sarežģīti mācību priekšmeti; sveši klasesbiedri, kuru vidū jāatrod sava vieta; klases lielākā huligāna provokācijas; skolas jaukākā meitene, kuras priekšā nedrīkst izgāzties... Un ja vēl mājās nav nekāda laimes oāze – mamma raujas vai pušu, lai uzturētu ģimeni, bet tikmēr patēva lomas kandidāts uz dīvāna krāc... Un ja tu neesi nekāds supermens, bet vienkāršs vidusmēra zēns (kaut arī neparasts un varbūt pat talantīgs), tad noturēties uz ceļa starp diviem grāvjiem – izcilību un lūzerību – kļūst vēl grūtāk.

Grāmata vedina domāt un uzdot jautājumus. Skolotāj, vai tavas prasības vienmēr ir pamatotas? Vai likuma burts bieži vien nepārmāc likuma garu? Vecāki, cik bieži jūs sev pajautājat – KĀPĒC, pirms izdarāt secinājumus? Puisi/meitene – pamatskolēn –, vai tu nojaut, ka situācija, kas izskatās pēc milzu nepatikšanām, patiesībā var izvērsties par lielisku iespēju?

 

ELENA ZABINI, ZUZANNA LITJĒ Vismīļākais tētis pasaulē!

Kopā ar tēti ir jautri un droši! Kopā ar tēti var ieturēt maltīti, zīmēt, spēlēt paslēpes, lasīt grāmatas un doties tālākā pastaigā. Mazajiem zvēriņiem tētis ir labākais draugs.

Jauki arlabunakti stāsti, ko lasīt kopā ar tēti.

 

 

 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore