Kur pazudusi ideja par ugunsdzēsēju, karavīru un policistu kompensācijas palielināšanu nāves gadījumā?

Pirms pāris gadiem no atsevišķu amatpersonu mutes izskanēja ideja, ka būtu nepieciešams palielināt kompensācijas apmēru tiem iekšlietu un aizsardzības sistēmas darbiniekiem, kuri gājuši bojā, pildot dienesta pienākumus. Šobrīd kompensācijas apmērs ir 50 000 latu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Vienlaikus ir aprēķināts, ka valstij viena cilvēka zaudējums izmaksā ap 300 000 latu. Šo ciparu visai bieži piemin, kad nepieciešams, sevišķi runājot par avārijās bojā gājušajiem.

Zolitūdes traģēdijā trīs ugunsdzēsēju ģimenes ir palikušas bez apgādniekiem. Protams, valdība lems par 50 000 latu kompensācijas piešķiršanu bojā gājušo glābēju tuviniekiem, tomēr - vai šāda ir pašaizliedzīgo darbinieku cena? Vai kāds ir izrēķinājis, cik cilvēku dzīvības ir izglābuši konkrētie ugunsdzēsēji?

Viņi visi trīs bija pašos spēka gados un valstij būtu spējuši ar savu darbu atmaksāt miljonus latu. Kā portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses sekretāre Inga Vetere, diviem no bojā gājušajiem ugunsdzēsējiem bija katram pa vienam dēlam. Iespējams, būtu bijuši vēl jaunie Latvijas pilsoņi, ja ne kādu līdzcilvēku iespējamā beztatbildība, nolaidība un paviršums pret savu darbu.

Visi trīs bojā gājušie ugunsdzēsēji bija pašos spēka gados un valstij būtu spējuši ar savu darbu atmaksāt miljonus latu.

Tolaik, kad ideja par kompensācijas palielnāšanu pavīdēja, strādāju ziņu aģentūrā LETA, sniedzot sabiedrībai informāciju par aizsardzības un iekšlietu jomu. Toreiz pabiju vairākās karavīru bērēs, kuri savas dzīvības zaudēja Irākā un Afganistānā. Tolaik cenas visam - pārtikai, mājoklim, izglītībai utt. - tikai auga, un Aizsardzības ministrijai radās doma, ka kompensācijas apmērs būtu jāpalielina.

Kādam varbūt 50 000 latu patiešām šķiet liela nauda, un tā arī ir, ja raugās tikai šodienā. Tomēr, ja ģimenē ir vairāki bērni, kuri palikuši mammas apgādībā, cik gadus ģimene varēs dzīvot kā normāli cilvēki? Pieņemot, ka ģimenes vīrietis mēnesī pelnījis ap 1000 latiem, piešķirtā kompensācija ļaus izdzīvot aptuveni 5-6 gadus. Vai bērni izaug lieli šādā laika posmā?

Reklāma
Reklāma

Viens ir skaidrs - nekāda nauda nespēs aizstāt mīļoto vīru, tēvu, dēlu, mazdēlu... Un tomēr, ģimenei jādzīvo tālāk un ir svarīgi, lai vismaz materiālā ziņā viņiem lielu raižu nebūtu.

Pirms pāris gadiem Eiropas Komisija bija veikusi pētījumu, kāda katrā valstī ir cilvēka dzīvības cena. Nav jābrīnās, ka Latvijā (arī Lietuvā) tā ir viszemākā Eiropas Savienībā. Turpretim visaugstākā cilvēka dzīvības "cena" ir ES valstu aliansē neesošai Norvēģijai - 2,3 miljonus latu. Tad seko Luksemburga (1,8 miljoni latu) un arī ES neietilpstošā Šveice (1,76 miljoni latu).

Viela pārdomām. Šķiet, ir īstais brīdis valstiskā līmenī pateikt - cik maksā viena jauna cilvēka dzīvība šeit, Latvijā.

 

Autore: Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore.