Kam vecāki vēlas izrādīties, izvēloties bērnam vārdu?

Vārda došana jaundzimušajam ir grūts, interesants un ļoti nozīmīgs uzdevums, jo ar to mazajam cilvēciņam būs jādzīvo visu mūžu. Un tomēr, nereti liekas, ka vecāki, tā vietā, lai par prioritāti izvēlētos bērna nākotni, vārdu liek, lai kādam kaut ko pierādītu.  

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mana jaunākā meita šogad pirmo reizi sēdīsies skolas solā. Pirms pāris dienām skola savā mājas lapā bija publicējusi klašu sarakstus ar skolēnu vārdiem un uzvārdiem. Intereses un satraukuma vadītas, ar meitām sākām tos pētīt. Pirms es vēl biju bildusi kaut vienu vārdu, manas meitnes nevilšus, bet vairākas reizes, iespurdzās, jo bija izlasījušas atsevišķu skolēnu vārdus.

Viņas zina manu attieksmi, tāpēc vairāk arī neko neteica. Vienkārši izsakoties, es savus bērnus audzinu ar domu, ka mēs katrs esam citādāks, bet visi līdzcilvēki ir jāciena, ar visiem jābūt draudzīgiem, izpalīdzīgiem. Tad arī pats saņemsi pretim to, ko sauc par atgriezenisko saiti. Tas pats attiecas uz vārdiem, kādā cilvēkbērns nosaukts, jo neba zīdainis pats sev izvēlējies tādu vārdu.

bērnu vārdi tādi, ka bez īpaša treniņa mutes un mēles muskulatūrai, būs grūti izrunāt

Palasot šo trīs paralēlklašu pirmklasnieku sarakstus, pie sevis nodomāju, vai vecāki vispār ir domājuši, kā bērns dzīvos ar savu vārdiņu, vairāki ar diviem, turklāt abi tādi, ka bez īpaša treniņa mutes un mēles muskulatūrai, būs grūti izrunāt. Iedomājos arī par skolotājiem. Klasē vidēji būs ap 28 skolēnu, aptuveni ceturtai daļai bērnu ir šie "neparastie, īpašie, ne tādi kā visiem" vārdi. Khm, lai gan pieļauju, ka skolotāja darbs ir gana dinamisks un atmiņa uztrenēta, šaubos, vai līdz Jaunajam gadam viņa varēs nosaukt visus bērnus, ko audzina savā klasē.

Reklāma
Reklāma

Manā klasē bija meitenes vārdā Ieva, Zane, Linda, Sanita, Baiba, Elīna, Diāna, puiši - Kaspars, Uģis, Jānis, Ansis, Kārlis, Agnis un citi latviešu vārdi. Nē, es jau nesaku, ka visiem obligāti jāizraugās tikai latviskais. Ir ļoti daudz vārdu, kas ir starptautiski un labskanīgi, bet daži vecāki bērniem ielikuši tādus vārdus, kurus grūti pielīdzināt kādai tautai, tie rakstos izskatās un vārdos izklausās pēc vienkāršiem burtu salikumiem. Otra kategorija ir populāru ārzemju seriālu varoņu vārdi. Ko bērns par to teiks pēc gadiem?

Ļaujiet bērnam radošumu un oriģinalitāti izrādīt darbos - zīmējumos, dzejā, sportā, dejā un dziesmā!

Šķiet, ka 21.gadsimts atsevišķus vecākus aizvedis tādās galējībās... Vai patiešām nav citu veidu, kā pierādīt savu individualitāti? Ļaujiet bērnam radošumu un oriģinalitāti izrādīt darbos - zīmējumos, dzejā, sportā, dejā un dziesmā! Katram vecākam savs bērns vienmēr būs īpašā statusā, bet tāpēc nevajag viņam bojāt dzīvi, ļaujot "valkāt" vārdu, kas neatbilst viņa būtībai.

Autore: Aija Rutka, portāla mammamuntetiem.lv redaktore.