Ir vecāki, kuri bērnus visu dienu atstāj bibliotēkā

Lai arī pati esmu liela grāmatu mīle, tomēr neizprotu tos vecākus, kuri savus bērnus uz visu dienu atstāj bibliotēkā. Es pat to nevarēju iedomāties, ja vien šodien Rīgas Centrālās bibliotēkas bibliotekāres man to nebūtu pastāstījušas. 

Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

Rīgas Centrālā bibliotēka atrodas pašā Rīgas centrā, un izrādās - ir visai daudz mazāko klašu skolēnu, kurus vecāki šeit atstāj uz visu dienu. Bērni nākot kā uz darbu - ar maizītēm, dzeramo un mammas, atvadoties saka, ka būs pakaļ plkst.18. Protams, labāk, ja bērns atrodas bibliotēkā, nevis cauru dienu viens pats mājās, alegorijās runājot - trenkājot pagalma kaķus, tomēr... Bibliotekāres nav auklītes, bet vienalga - viņām ir zināma atbildība par bērniem, kuri atrodas grāmatu krātuves telpās. 

 

Nē, bibliotekāres nevienu brīdi nesūdzējās par to, ka viņām jāpieskata sveši bērni. Gluži pretēji - viņas ar iedevesmu stāstīja, cik daudz iespēju ir brīvo laiku pavadīt bibliotēkā. Tomēr es kā mamma nevaru iedomāties, ka bērnus visu dienu atstātu bibliotēkā. 

 

Cilvēki nezin kāpēc iedomājas, ka bibliotēkas neiet laikam līdzi un tur iespējams vien lasīt grāmatas.

 

Rīgas Centrālās bibliotēkas Bērnu nodaļas galvenās bibliotekāres Evita Kofmane un Anita Matisone - Ozola ar prieku stāstīja par daudzajiem pasākumiem, kas bez maksas notiek grāmatu krātuvē. Šeit katrs bērns atbilstoši savam vecumam var atrast nodarbi. Bērni var zīmēt, spēlēt galda spēles, likt LEGO klucīšus, protams, lasīt, dienā vienu stundu piekļūt internetam, kā arī skatīties filmas. Bibliotekāres kādā sociālajā tīklā veikušas aptauju ar mērķi uzzināt, kādu bibliotēku nākotnē cilvēki vēlētos redzēt. Liels bijis pārsteigums, ka lielākā daļa norādījuši, ka būtu nepieciešama bezmaksas interneta pieeja. Tas tikai liecina par to, ka cilvēki nav informēti, cik daudz iespēju jau šobrīd piedāvā bibliotēka. Bezmaksas bezvadu internets bibliotēkā un 100 metru rādiusā ap to pieejams jau kopš 2007.gada. Tāpat daudzi nezina par iespēju bibliotēkā paņemt uz māju diskus ar filmām, audiogrāmatas. Cilvēki nezin kāpēc iedomājas, ka bibliotēkas neiet laikam līdzi un tur iespējams vien lasīt grāmatas.

 

Reklāma
Reklāma

Valsts aģentūras "Kultūras informācijas sistēmas" komunikācijas vadītāja Sandra Vīgante uzsvēra, ka bibliotēkām sevišķi liela nozīme ir Latvijas reģionos, kur nereti tieši grāmatu krātuve ir sava veida kultūras centrs. Tādēļ arī ir ļoti svarīgi katrai pašvaldībai, vietējiem uzņēmējiem apzināties un iespēju robežās finansiāli tās atbalstīt, lai varētu sarīkot pēc iespējas vairāk pasākumu un aktivitāšu.

 

Bibliotekāres Evita Kofmane un Anita Matisone - Ozola aicina ikvienu aktīvu iedzīvotāju, kuram ir kādi talanti, idejas nākt uz bibliotēku un noorganizēt kādu pasākumu. Ir daļa cilvēku, kuri nevar atļauties apmeklēt maksas pasākumus un laiku labprāt pavada lasītavā. Ja vēl tur cilvēkbērns var iemācīties kaut ko jaunu pagatavot - kādu rotiņu, pirkstiņlellīti - tas ir ļoti daudz.

 

Par to, kādi pasākumi gaidāmi bibliotēkās var uzzināt http://www.rcb.lv

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka.