Grāmatas!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērni ļoti bieži apgūst jauno, ja neapzinās, ka patiesībā mācās.


Kopīga labu grāmatu lasīšana ir viens no patīkamākiem veidiem, kā mācīties un iemācīt bērnam morāles vērtības.

Grāmata var iedvesmot bērnam ticēt saviem spēkiem. Jā, protams, mēs visi jau zinam, ka audzināšana ar grāmatas palīdzību ir viena no senākajām audzināšanas metodēm, taču lieku reizi gribas uzsvērt tās vērtību.

Grāmatas ir tēli, ar kuriem bērni var sevi identificēt. Grāmatas dod paraugus, varoņus, pēc kuriem tiekties, līdzināties.

Rakstītais vārds stimulē iztēli, izmantojot cilvēka jūtu pasauli. Mēs katrs esam lasījuši grāmatu, kuru varētu pārlasīt vēl, vēl un vēl - "īpašā grāmata". Un kad pienāk dzīvē situācija grūta, nepatīkama, satraucoša, izmisuša, neērta, mēs atceramies, kas bija rakstīts grāmatās, kā rīkojās  "Īpašas grāmatas" varonis.  Pēc grāmatas izlasīšanas mēs pieņemam lēmumu sākt rīkoties, mainīt nostāju pret savu dzīvi, kaut ko radikāli mainīt, arī bērnam bērnu grāmatu lasīšana ir nepieciešama.

Centies izbrīvēt laiku kopīgam biblotēkas apmeklējumam. Ja Jūsu bērns dažreiz melo, baidās no vienaudžiem, vai uzskata sevi par neglītu, palūdziet biblotēkāram ieteikt kādu īpaši šai situācijai piemērotu grāmatu.

Reklāma
Reklāma

Labas grāmatas ir sevišķi nozīmīgas tīņiem, jo sniedz iespēju atpūsties no pusaudžu gadu pārdzīvojumiem. Grāmatas palīdz izprast, kā viņu vienaudži citur pārvar ar identitāti, neatkarību un dzimumu saistītās problēmas, vai kā labāk risināt nesaskaņas ar vecākiem, kā attīstīt atbildības sajūtu.

Nupat kā lasīju vienu interesantu grāmatu par jauniešiem, kas aiz  sliktām vecāku, pedagogu, vienaudžu attiecībām, vienaldzības un nepietiekamas mīlestības, varēja ieslīgt, iesaistīties nepareizās rīcībās ar letālām sekām. Grāmata vēstīja par to, kā pieņemt pareizu lēmumu, ja tev nav kam paprasīt palīdzību, padomu, atbalstu.

Grāmatas rosina pārdomāt par dzīves vērtībām, palīdz tikt galā ar iekšējām pretrunām.


 

Līga Prostakova

http://www.vitalitate.lv