Bērnības ietekmē!?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pieaugušie kā bērni  visu apgūst atdarinot. Ļoti populārs ir teiciens:"ābols no ābeles tālu nekrīt!" Vairākums tam nepiekrīt, taču šajā teicienā ir vairāk nekā tikai patiesības grauds.

Ir viens stāsts par sievieti, jaunu sievieti, kas aprecējās. Viņa ļoti mīlēja gatavot cepeti. Katru reizi viņa cepetim nogrieza abus galus. Jaunais vīrs izbrīnīti skatījās uz viņas gatavoto cepeti un reiz viņš prasīja: "Kapēc Tu tā dari?" Jaunā sieviete atbildēja: "Mana mamma tā parasti darīja". Nākamajā rītā viņa izdomāja pajautāt savai māte. Viņa uzvanīja un pajutāja. Māte teca: "Es tā darīju, tāpēc, ka man panna bija ļoti maziņa un cepetis nederēja.

Ļaujiet minēšu vēl vienu piemēru.

Astoņus gadus maza metenīte sagribēja saldējumu. Viņa skrēja pie mammas palūgt naudiņu. Mamma atbildēja: "Piedod, man nav naudas. Ej palūdz naudu Tētim. Tētim ir visa nauda" Viņa tā arī izdarīja. Aizskrēja pie Tēva un palūdza. Tēvs iedeva naudiņu, lai mazā vērētu nopirkt saldējumu. Tā tas atkārtojās ļoti bieži. Kad mazā meitene izauga un aprecējās, viņas uzskats bija, ka visa nauda pieder vīriešiem. Un vienīgais, ko viņa no vīriešiem sagaidīja, bija nauda.

Reklāma
Reklāma

Pēc šiem stāstiem vēlos katram ieteikt palūkoties sevī, savā bērnībā, saskatīt šīs aplamās līdzības rīcībās un padomāt, kādus piemērus Jūs rādiet saviem bērniem, kādus Jūs vēlētos rādīt, lai veicinātu viņu dzīvi viņa nākotnē, jo "ābols no ābeles tālu nekrīt!" .


 

Līga Prostakova

http://www.vitalitate.lv