Cik glābējsilītēm Latvijā būt?

Vai sieviete no Jelgavas, Daugavpils vai Liepājas brauks uz Rīgu? Iespējams, lai neuzņemtos nāves grēku, viņa posīsies tālajā ceļā, bet visticamākais, ka nē. Ne velti citās valstīs taktika ir izvietot Baby Box vietas pilsētās pa visu valsti. Čehijā šobrīd ir ap 20 Baby Box, bet mērķis ir izveidot 70 vietas – pa vienai katra rajona centrā. Vācijā ir vairāk kā 75 Baby Klappe.

Foto no personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva

Pārsvarā glābējsilītes atrodas tieši pie slimnīcām, lai uzreiz varētu veikt bērna medicīnisko apskati un, nepieciešamības gadījumā, sniegt palīdzību. Cik esmu meklējusi informāciju par atstātajiem bērniņiem, tie pārsvarā ir veseli bērniņi....Runāju ar Čehijas kolēģiem – valsts institūcijām sākumā esot bijušas bažas, ka Baby Box būs vieta, kur mātes atstāšos bērnus, kuri dzimuši ar kādiem defektiem, tādejādi uzliekot rūpes par bērnu uz valsts pleciem. Realitāte rāda pretējo! Acīmredzot, ja sieviete izšķiras par soli atstāt jaundzimušo veselības problēmu dēļ, viņa to dara jau dzemdību namā, vai arī sniedz visu mīlestību un rūpējas par bērnu, nepieļaujot domu par atteikšanos.  

Tagad esam nākamajā  projekta Baby Box posmā – domājam par to, ko tālāk darīt. Un mums par 300% ir skaidrs, ka ir jādara, jo liesma, kas aizdegusies, neļauj rimties un nolikt šo projektu kaudzītē „Padarītie darbi!”. Mērķis ko es ar kolēģi Lauru esam uzstādījušas ir viens Baby Boxvieta bērna dzīvībai! katrā reģionā. Tātad, pa vienam Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē. To kā mums veiksies, rādīs tuvākā nākotne.  

Pirmā  Baby Box ideja un arī 100% finansiāls un morāls atbalsts bija no farmācijas kompānijas Gedeon Richter. Uzmācīga doma par to, ka arī Latvijā ir nepieciešama vieta, kur izglābt bērnus no izgāztuves, Gedeon Richter komandai radās 2006.gadā, kad viņu kolēģi Čehijā bija atbalstījuši Baby Box izveidi Olomoucas pilsētā – tas gads bija traks gads, jo Latvijā tika atrasti (medijos izziņoti) vairāki miruši jaundzimušie. Tā kā viens no galvenajiem Gedeon Richter ikdienas darba virzieniem ir ģimenes plānošana (kontracepcija) un sievietes veselības jautājumi, loģisks bija kompānijas atbalsts projektam, kas, kaut nedaudz, palīdz novērst bezatbildības un neapdomīgas rīcības sekas.  

Tālāk mēs – Edīte un Laura (mana kolēģe) ejam vienas... Par to, kā  viss turpināsies, rakstīšu nākamajos rakstos.

Autore: Edīte Kaņepāja Vanaga, viena no Baby Box – vieta bērna dzīvībai! projekta virzītājām Latvijā

Reklāma
Reklāma