Pirmklasnieka pagarinātā grupa beidzas pl.15:00. Šodien – pl.13:00. Vai tas ir ok?

Šodien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē tika spriests par pašvaldību atbalstu ģimenēm ar bērniem. Kamēr gudro par visaptverošu atbalsta “šēmu”, kas ģimenēm Latvijā liktu justies šeit kā vērtībai, es domāju – cik labi būtu, ja sakārtotu vismaz elementāras lietas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Par laimi, aktīvi tiek diskutēts un pazpamazām tiek kārtots bērnudārzu rindu jautājums (sēdes laikā atzīmēju sev – jānoskaidro, cik vēl pašvaldībās, neskaitot Rīgu, šī problēma vispār pastāv). Taču bērns nesākas un nebeidzas ar bērnudārza vecumu. 

 

Par to, cik gaidīti vai negaidīti topošie vecāki jūtas Latvijas dzemdību namos, uzrakstīšu citu reizi. Mana šīs dienas (un šī mācību gada) aktualitāte ir skola. 

 

Lieku reizi atgādināšu, ka Latvija starp ES valstīm joprojām ir topa augšgalā bērnu traumatisma jomā. Tomēr tai pat laikā aizvien nav sakārtots pirmo klašu audzēkņu pagarināto grupu jautājums. 

 

Pagarinātā grupa mana bērna skolā ik dienu beidzas pl.15:00. Taču šodien atkal jau pēc bērna bija jādodas pl. 13:00 - pagarinātā grupa šodien atcelta. Mūsējā nav vienīgā Latvijas skola, kurā pagarinātā grupa netiek nodrošināta līdz vakaram.

Vai tiešām tas ir ok, ka 7 gadus vecs bērns viens mājās pavada 5 stundas?

 

Reklāma
Reklāma

Mēs dzīvojam Rīgā un skola nav blakus mājai. Pat ja būtu – vai tiešām tas ir ok, ka 7 gadus vecs bērns viens mājās pavada 5 stundas? Pirms kāds atbild, lūgtum izpētīt bērnu mirstību un gūto invaliditāti no sadzīvē gūtām traumām. Pirmajā vietā ir traumas, kas gūtas tieši mājās. Jo bērnus neviens nepieskata.  

 

Cik par šo esmu stāstījusi Rīgas domes Labklājības departamentam, cik Saeimas deputātiem, tik visi līdzcietīgi pasmaida, sak, mīļā, citi temati priekšvēlēšanu laikā skan labāk un skaļāk. Šobrīd “rullē” demogrāfija, bet, kā nosargāt jau esošos bērnus – tas tā, gan jau būs aktuāli citu gadu.

 

No likumu viedokļa

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 5.nodaļā “Bērns un ģimene” teikts, ka vecāku pienākums ir bērnu līdz 7 g.v. neatstāt vienu bez pieaugušo uzraudzības. Bērnu līdz 7 g.v. drīkst atstāt uzraudzībā pie personas, kas nav jaunāka par 13 gadiem. 

 

Tātad no likuma viedokļa viss kārtībā. Lēmēji var atslābt, vecāki turpina palikt saspringti.