Veselīgie ogļhidrāti: pērļu grūbas; PLUS 3 vieglas un gardas receptes

Dzirdot vārdu “grūbas”, atmiņā nāk vecmāmiņu gatavotās grūbu putras un stundām ilgā grūbu mērcēšana ūdenī. Tomēr mūsdienās popularitāti iemantojušas klasisko grūbu mazākā un modernākā versija – baltās pērļu grūbas.
Šie senie graudi kļuvuši par iecienītu izvēli gan veselīga dzīvesveida piekritēju, gan gardēžu vidū.

FOTO: Publicitātes foto

Šie senie graudi kļuvuši par iecienītu izvēli gan veselīga dzīvesveida piekritēju, gan gardēžu vidū.

Tās arvien biežāk tiek izmantotas gan dažādos tradicionālos latviešu ēdienos, gan eksotiskākās receptēs, un ne velti – grūbas ir barojošs, tomēr reizē arī veselīgs ogļhidrātu avots, kas sevī slēpj daudzas vērtīgas uzturvielas. 

 

Slaveni ar savu maigo tekstūru un daudzpusīgo pielietojumu, šie senie graudi ir kļuvuši par iecienītu izvēli gan veselīga dzīvesveida piekritēju, gan gardēžu vidū. 

 

Kas ir pērļu grūbas?

Pērļu grūbas ir no ārējā apvalka nomizoti un pulēti miežu graudi. Atšķirībā no tradicionālajām miežu grūbām, tās ir daudz mazākas, gaišakas un ātrāk pagatavojamas. Tās ir lielisks šķiedrvielu avots un satur apmēram desmit reizes vairāk šķiedrvielu vienā porcijā nekā rīsi. 

Jāatzīmē, ka mieži ir viens no Latvijas reģionā vissenāk audzētajiem graudiem un tradicionāli bijis galvenais ogļhidrātu avots mūsu uzturā. 
 

Iekļaujot savā ēdienkartē reģionam raksturīgus ogļhidrātu avotus – rudzus, miežus, kviešus un auzas, – tiek atbalstīti pašmāju uzņēmumi un zemnieki, kā arī nodrošināts organisms ar mūsu klimatam un dzīves apstākļiem nepieciešamajām uzturvielām. 
 

Latvijā ražotie pērļu grūbu maisījumi ar sēklām un dārzeņiem

No Latvijā audzētiem un novāktiem miežiem “Otaņķu Dzirnavniekā” tiek radīti gardi un ātri pagatavojami pērļu grūbu maisījumi “Gudrie Graudi”. To sastāvā ir pērļu grūbas, kaltēti dārzeņi un citi graudaugi, tādēļ maisījumi ir piemēroti dažādām diētām, tostarp vegānu un veģetāriešu uzturam. 

 

“Gudrie Graudi” ir piemēroti visdažādāko pamatēdienu, zupu, salātu un pat desertu pagatavošanai, turklāt pērļu grūbu maisījumi ir gatavi 12 minūtēs.

 

Grūbu maisījumi ir fasēti individuālos maisiņos, kas piemēroti ātrai un parocīgai vārīšanai, tāpat kā lielākā daļa rīsu un griķu. Viena porcija “Gudro Graudu” rada sāta sajūtu un sniedz organismam nepieciešamās šķiedrvielas, B6 vitamīnu, beta glikānu un citas uzturvielas. 
 

  • “Gudrie Graudi” maisījums No. 1 satur 85 % pērļu grūbas, 10 % linsēklas un saulē kaltētus tomātus (5 %) un ir vispiemērotākais dažādu sāļo pamatēdienu pagatavošanai.
  • Maisījumā No. 2 ir 70 % pērļu grūbas, 15 % bulgurs un 15 % zaļās lēcas un tas izcili iederēsies dažādos salātos. 
  • Saldajiem desertiem, putrām un dažādiem pamatēdieniem vispiemērotākais ir Mix No. 3 ar 70 % pērļu grūbām, 20 % sarkanajām lēcām un 10 % sarkano kvinoju. 

 

Dabas spēka noslēpums no Otaņķiem

“Gudrie Graudi” tiek ražoti ģimenes uzņēmumā “Otaņķu Dzirnavnieks”. Savas zināšanas par miežu audzēšanu un novākšanu uzņēmums uzkrājis vairāk kā 25 gadu garumā – kopš 1996. gada “Otaņķu Dzirnavnieks” ir palīgs lauksaimniecības un loģistikas jautājumos tūkstošiem klientu Baltijā un Eiropā. 
 

No lauka līdz galdam – pašaudzētie miežu graudi ražošanas procesā pārtop gatavā produktā! 

 

Reklāma
Reklāma

“Gudrie Graudi” sākās ar miežu sēklu rūpīgu atlasi, jo ne kura katra miežu šķirne derēs pērļu grūbu ražošanai. Atlasītās graudu šķirnes tiek sētas un aprūpētas, līdz graudi ir gatavi novākšanai un apstrādei. Miežu graudi tiek attīrīti un pulēti, līdz iegūtas pērļu grūbas. Pievienojot kaltētos dārzeņus un graudaugus, rodas “Gudrie Graudi”. No sēklas iestādīšanas līdz grūbu maisījumu fasēšanai, no lauka līdz galdam! Viss “Gudro Graudu” ražošanas process notiek "Otaņķu Dzirnavniekā", vien 30 kilometrus no Liepājas. 

 

“Gudrie Graudi” maisījumus var iegādāties gandrīz 1000 veikalos visā Latvijā. Meklē pērļu grūbu maisījumus sev tuvākajos veikalos – pilns saraksts ar veikalu adresēm ir atrodams ŠEIT


 

Konkurss 

Laimē dāvanu no “Gudrie Graudi” mammamuntetiem.lv Facebook profilā

Konkurss norisinās no 13. līdz 20. novembrim.  

 

3 idejas veselīgām un ātrām maltītēm visai ģimenei

Ķirbju zupa ar seleriju

Ar krāšņajām rudens ogām – ķirbjiem – var gan spokoties, gan gardas maltītes pagatavot. 

Pagatavošanas laiks 30 minūtes. Recepte ŠEIT

 

Putra ar ķiršiem un āboliem   

Ģimeniskām brokastīm piestāv putra ar “Gudrie Graudi” veselīgajām pērļu grūbām, ķiršiem un kanēlī karamelizētiem āboliem. 

Pagatavošanas laiks 20 minūtes. Recepte ŠEIT

 

Gruboto ar šampinjoniem un parmezānu

Gards un ātri pagatavojams gruboto ar šampinjoniem, šķiņķīšiem, saulē kaltētiem tomātiem un parmezāna sieru.

Pagatavošanas laiks 30 minūtes. Recepte ŠEIT

Saistītie raksti