Alternatīvas, kas svētkos ļaus iztikt bez tauku bumbas majonēzes. PLUS bezgrēka gaļas salātu recepte

Pēc Ziemassvētkiem 80 % no cilvēka ķermeņa veidojot majonēze, smej zobgaļi. Un kā nu ne, svētkos tradicionāli daudzi gatavo ēdienus, kuriem bagātīgi pievieno majonēzi.
Ierasto majonēzi iespējams aizvietot ar veselīgākām alternatīvām.

FOTO: Shutterstock.com

Ierasto majonēzi iespējams aizvietot ar veselīgākām alternatīvām.

Lai gan klasiskajā majonēzē ir ap 67 % tauku, kas labi papildina ķermeņa tauku krājumus, ir iespēja to aizvietot ar veselīgākām alternatīvām. 

 

Beztauku grieķu jogurts

Veikalos pieejams grieķu jogurts, kas pēc savas garšas un konsistences līdzinās krējumam. Tam pievienojot sinepes, nedaudz etiķa, sāls un cukura, var iegūt pēc garšas un sajūtām mutē majonēzei līdzīgu mērci. Vēl līdzīgāku majonēzei šo mērci var darīt olas dzeltenuma pievienošana. To var pievienot gan jēlu, gan vārītu. Ja vēl pievērsīsiet uzmanību tauku procentam grieķu jogurtā un izvēlēsities beztauku variantu, tad figūra būs pateicīga.

 

Izmēģini maztauku majonēzes

Velti vienu dienu dažādu maztauku majonēžu izmēģināšanai. Tās pēc garšas atšķiras un cilvēkiem mēdz būt dažādas gaumes, taču šādā veidā iespējams atrast sev tīkamāko majonēzi.

 

Biezpiena piedeva

Šīs majonēzes vēl sātīgākas un veselīgākas kļūst, ja tās sablendē kopā ar vājpiena biezpienu. Ieteicams ir beztauku kulinārais biezpiens, kurā nav graudiņu, bet pēc konsistences tas līdzinās krējumam. Var izmantot Rikotas vājpiena biezpienu. Ja prasās, var pievienot sinepes, etiķi, cukuru, sāli un olas dzeltenumu. 

 

Vājpiena biezpienā ir daudz olbaltumvielu, un tas padarīs ēdienu sātīgāku, bet bez liekām kalorijām.

 

Reklāma
Reklāma

Sabalansē pārējās piedevas

Lai vienā maltītē cilvēks justos sātīgi paēdis, bet nepārslogotu sevi ar taukiem, viņam jāapēd apmēram 100 g kvalitatīvu un liesu olbaltumvielu, apmēram 100 g labo ogļhidrātu un 100 g dārzeņu.

 

Bezgrēka gaļas salāti

 

Sastāvdaļas:

  • Liesa vārīta liellopu gaļa (var izmantot arī vistas vai tītara fileju)
    4 vārītas olas
  • 500 g skābētu gurķu (var būt arī marinēti, bet tajos būs nedaudz vairāk cukura un kaloriju)
  • Smalki sagriezts sīpols
  • 400 g zaļo zirnīšu
  • 500 g vārītu burkānu
  • 500 g iepriekšējā dienā novārītu, bet pa nakti ledusskapī atstātu kartupeļu. (Lai veidojas rezistentā ciete, kas ir figūrai draudzīgāka!)
  • Pēc vēlēšanās var pievienot vārītus (bet nepārvārītus) burkānus, sagrieztu svaigu gurķi, sagrieztu skābu ābolu, smalki sakapātas ķilavas.

 

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas sagriež apmēram 7 milimetru kubiņos, bet liek atsevišķos traukos ledusskapī. Sagatavo mērci, pieregulējot tās garšu pēc savas gaumes. Visu sajauc pirms celšanas galdā.

 

Avots: jauns.lv/"Tautas Veselības Avīze"

Saistītie raksti