Kā uzglabāt dārzeņus, lai tie mazāk zaudē vitamīnus? Iesaka uztura speciāliste

Vislabākais veids ir sasaldēšana. Svarīgi saglabāt arī dārzeņu labās garšas īpašības, tāpēc bieži, īpaši baltās un zaļās krāsas dārzeņus, pirms saldēšanas blanšē.
Ar padomiem dalās Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare.

FOTO: Shutterstock.com

Ar padomiem dalās Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare.

Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare iesaka, piemēram, dārzeņus iemērkt verdošā ūdenī, paturēt pāris minūšu un tad strauji atdzesēt, iemērcot aukstā ūdenī. Šādi gan tiks saglabāts maksimāli daudz vērtīgo vielu, gan arī nodrošināta laba garša pēc atlaidināšanas.

 

Nākamais veselīgākais veids ir skābēšana

Šajā uzglabāšanas veidā izmanto tikai cukuru un sāli vai tikai sāli nevis etiķi un mākslīgos saldinātājus. 

 

Skābēšanas jeb fermentēšanas laikā vairojas pienskābās baktērijas, kas produktu padara īpaši veselīgu. 

 

Ieteicams daudz izmantot garšaugus – ķiplokus, upeņu zariņus, diļļu kātus, ķimenes. Tie veicinās labo baktēriju rašanos un samazinās sāls un cukura patēriņu.

 

Mērces, salāti un zupu sagataves

Dārzeņu konservēšanā daudz ko izšķir gatavošanas metode un pievienotās sastāvdaļas. Ja vārīšana nenotiek ļoti ilgu laiku un ļoti augstā temperatūrā, tad arī šādos ziemas krājumos būs gana daudz minerālvielu un vitamīnu, nemaz nerunājot par dārzeņos esošajām pamatuzturvielām: olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem.

Reklāma
Reklāma

 

Īpaši labi dārzeņu salātu, ievārījumu gatavošanā ir izmantot tomātus, jo tajos esošais antioksidants likopēns karsējot pat vairo savu iedarbību. 

 

Turklāt, pašiem gatavojot krājumus ziemai, burkās tiek likti vislabākās gatavības vasaras dārzeņi – svaigi, ar vispilnīgāko garšas un uzturvielu buķeti. Ziemā tā būs laba piedeva dārzeņu ēdieniem, graudaugiem, sautējumiem, varēs izmantot kā pamatu gaļas mērces gatavošanā, izvairoties no miltiem un saldā krējuma.

 

Protams, jāraugās, lai šādiem konservējumiem netiktu pievienots pārlieku daudz sāls. Kā taukvielu vērts izmantot kvalitatīvu Extra Virgin olīveļļu. Var lietot ievārījumu cukuru, tādējādi samazinot gan pievienotā cukura, gan sāls daudzums, un tā arī konservējumu padarīsi drošāku pret pelējumu.

 

Svarīgi!

Nav ieteicami spēcīgi sālījumi. Tie kopā ar dažādiem sālītiem, kūpinātiem gaļas izstrādājumiem ilgtermiņā tiešām var nopietni kaitēt veselībai.

Saistītie raksti