Kuri produkti uzlabo seksuālo veselību?

Kāpēc tiek uzskatīts, ka daži pārtikas produkti var veicināt seksualitāti un uzlabot seksuālo veselību?
Plāno savu ēdienkarti gudri!

FOTO: Pexels.com

Plāno savu ēdienkarti gudri!

Afrodīzijus pēc to izcelsmes iedala vairākās grupās. Tie var būt augi, augļi, dārzeņi, tāpat arī dzīvnieku izcelsmes produkti. Tie var būt arī dažādi aromāti, smaržas un preparāti.

Andrologs un seksologs Juris Ērenpreiss uzskata, ka visiedarbīgākie ir dažādi augi - to apstiprina arī līdz šim veiktie pētījumi: “Augi viennozīmīgi ir visspēcīgākie un iedarbīgākie, dažādos dārzeņos, riekstos, augļos ir mikroelementi, kas arī ir būtiski reproduktīvajā funkcijā, bez kuriem reproduktīvā un seksuālā funkcija nedarbosies.”

 

Seksuālo veselību ietekmē arī kālija un kalcija daudzums organismā, kā arī D un B grupas vitamīni. Savukārt produktos, kurus dēvē par afrodīzijiem, šādu vitamīnu un minerālvielu ir daudz.
 



Seksuālās veselības stāvokli ietekmē teju visi tie paši faktori, kas iedarbojas uz mūsu veselību kopumā – dzīvesveids, kustība, sabalansēts uzturs, kā arī vitamīnu un minerālvielu daudzums mūsu organismā. “Ļoti būtisks ir selēns un cinks, it sevišķi vīriešiem, jo prostata un spermatozoīdi nevar strādāt bez selēna un cinka, ļoti būtisks ir D vitamīns. D vitamīns ir arī hormons, kurš piedalās testosterona sintēzē, ja mēs runājam par vīriešiem. Tas piedalās imūnās un seksuālās reakcijās,” skaidro Ērenpreiss.

Seksuālo veselību un spēju ietekmē arī citas minerālvielas un vitamīni. Tā, piemēram, jods ir nepieciešams normālai vairogdziedzera darbībai, bet vairogdziedzeris piedalās hormonālajā un dzimumhormonu regulācijā.

Tikmēr fosfors ir jo īpaši svarīgs sieviešu reproduktīvajai funkcijai. Seksuālo veselību ietekmē arī kālija un kalcija daudzums organismā, kā arī D un B grupas vitamīni. Savukārt produktos, kurus dēvē par afrodīzijiem, šādu vitamīnu un minerālvielu ir daudz.

Tā, piemēram, no augļiem vislabākie seksuālajai funkcijai ir banāni, kuros ir daudz kālija, kā arī mango – šis auglis satur vitamīnus, mikroelementus un ķermenim svarīgas aminoskābes.
Ķiplociņi, sīpoliņi veicina asins pieplūdi mazajam iegurnim un veicina seksualitāti. Ir zaļumi, no kuriem labākie ir selerija un pētersīļi, kurus var visos salātos un zupās izmantot,” atklāj andrologs.

Selerijas satur vīriešu hormonu androsteronu, kas, domājams, stimulē sieviešu seksuālo uzbudinājumu. Čili var izraisīt laimes hormonu izdalīšanos, kā arī paātrināt asins cirkulāciju.

Reklāma
Reklāma

Vēl eksperts izceļ avokado, jo tas satur veselīgās taukskābes.
Tāpat ieteicami ir dažādi rieksti, piemēram, ciedru un Brazīlijas rieksti, kā arī mandeles. Taču, pirmkārt, tos nedrīkst pārēsties, un, otrkārt, ēdot mandeles, jāņem vērā arī kāda būtiska nianse.
“Viens no spēcīgākajiem riekstiem - afrodiziakiem ir mandeles. Mandelēm ir īpatnība, ka tām jāņem miza nost, jo tai ir nevēlama ietekme uz organismu, tāpēc mandeles aplej ar verdošu ūdeni, miza uzbriest, un to var viegli noņemt.”

Vēl seksuālo veselību uzlabo arī ciedru rieksti. 100 gramos šo riekstu ir gandrīz visu organismam nepieciešamo vielu diennakts deva. To sastāvā ir gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes. No ciedru riekstiem iegūst ciedru eļļu, kas ir viena no dārgākajām pasaulē. Tās sastāvā ir trīsreiz vairāk A vitamīna nekā zivju eļļā un
piecreiz vairāk E vitamīna nekā olīvu eļļā. Vīģes bija Kleopatras iecienītie augļi. Senie grieķi tās uzskatīja par svētām un saistīja ar mīlestību un auglību. Taču vīģes satur ne tikai minerālvielas, K, C un B grupas vitamīnus, bet arī daudz cukura.

Tikmēr sparģeļi satur A un C vitamīnu, kā arī folijskābi, kāliju un cinku, bet ingvers, kuru dēvē arī par mīlestības sakni, - gana daudz vitamīnu, aminoskābju un minerālvielu, piemēram, A, C, B 1 un B 2 vitamīnu, magniju, fosforu, dzelzi, kalciju, nātriju, cinku un kāliju. Tiek uzskatīts, ka tas paātrina asinsriti un normalizē asinsspiedienu.
 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.

Saistītie raksti