Vai jāsatraucas, ja bērns ķiršus ēd ar kauliņiem? Komentē uztura speciāliste

Neēd ķiršus ar kauliņiem, vēderā izaugs ķiršu koks! Vai atceries šādus biedinājuma vārdus savā bērnībā? Vai jāuztraucas par norītiem ķiršu kauliņiem, atbild Willow Med uztura speciāliste Santa Sibule.

Ja ķiršu kauliņš netiek sakošļāts, bet ir gadījies to norīt – saindēšanās nav iespējama.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ķiršu kauliņš netiek sakošļāts, bet ir gadījies to norīt – saindēšanās nav iespējama.

Tāpat kā viss ēdiens, arī norītie ķiršu kauliņi izies cauri barības vadam un nokļūs kuņģī. Atšķirībā no augļu mīkstuma, kauliņi ir nesagremojami un caur gremošanas sistēmu iziet veseli un neskarti. Tomēr no kauliņu regulāras norīšanas, īpaši no kauliņa sakošļāšanas, noteikti vajadzētu izvairīties, jo to kodolos ir ķīmiska viela amigdalīns, kas, nonākot mūsu organismā, pārvēršas cianīdā. Cianīds ir inde, kas var atņemt šūnām skābekli, tas gan ir atkarīgs no uzņemtā daudzuma. Tomēr, ja ķiršu kauliņš netiek sakošļāts, bet ir gadījies to norīt – saindēšanās nav iespējama.

Atšķirībā no augļu mīkstuma, kauliņi ir nesagremojami un caur gremošanas sistēmu iziet veseli un neskarti. 

Jāņem vērā, ka, ēdot augļus un ogas ar kauliņiem, ir risks aizrīties, jo īpaši maziem bērniem, kuriem, iespējams, nav lielas pieredzes ķiršu vai citu līdzīgu augļu ēšanā. Tāpēc labāk iepriekš izņemt kauliņus vai arī jāiemāca bērniem pirms norīšanas tos izspļaut.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti