Kā svētkos saglabāt mērenību ēšanā

Tuvojoties gada izskaņas svētkiem, tiek bagātīgi klāti galdi. Neviena mājas vai darba ballīte nepaiet bez kāda našķa. Saimnieces izrāda labākās prasmes, ceļot gaismā ģimenes receptes, un gatavo mīļākos ēdienus, bet bērni tiek apdāvināti ar saldumiem. To visu gribas nogaršot, bet ko darīt, ja gadījies pārvērtēt savas spējas un ieēst par daudz? Stāsta farmaceite Ieva Zvagule. 

Pārēšanās ir kaitīga veselībai, jo lieki noslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā.

FOTO: Shutterstock.com

Pārēšanās ir kaitīga veselībai, jo lieki noslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā.

“Cilvēki svētkos, protams, nesēž pie galda, filozofiski skrubinot salātlapu. Mūsu tradīcijas ietver bagātīgas maltītes – uz galda taču jābūt vismaz deviņiem ēdieniem, lai nākamais gads izdotos ražens! Tāpēc nav brīnums, ka tieši Ziemassvētku un Jaunā gada svinības ir laiks, kad cilvēki visbiežāk pārēdas. Viena no lielākajām problēmām ir tieši ēdienu daudzveidība – gribas pagaršot visu, bet, to darot nepareizi, var viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos. Skaidrs, ka ēdot krustu šķērsu zirņus ar speķīti, štovētus kāpostus, mandarīnus, konfektes un pa virsu siļķi kažokā, lai atkal “piesietu dūšu”, uz viegluma sajūtu cerēt nav vērts,” atgādina Ieva Zvagule.

 

Ēst ar prātu, nevis ar acīm
Latviešu virtuve ir pamatīga, bagāta taukvielām un ogļhidrātiem. Turklāt mēs atšķirībā no dienvidniekiem, kas ietur nesteidzīgas vakariņas vairāku stundu garumā, ēšanai pieejam lietišķi – paēdi, un atpakaļ pie darba. Tāpēc vairums latviešu ēd strauji, kārtīgi nesakošļājot ēdienu, līdz ar to apēd par daudz un nereti uz šķīvja savieno nesavienojamas lietas.

Lai nepārēstos, nebūt nav jāatsakās no bagātīgas maltītes. Bet varbūt ir vērts ierasto silto pīrāgu, štovēto kāpostu un karbonāžu vietā izmantot vairāk dārzeņu un garšaugu. Īpaši noderīgas būs garšvielas, kas veicina gremošanu – dilles, raudene, baziliks, ingvers, koriandrs.


“Pirmais un vislabākais padoms – dodiet brīvdienu negausībai!” aicina farmaceite. “Ēdiet prātīgi, labāk mazāk un lēnāk, bet sāta sajūtu tā iegūsiet ātrāk, turklāt bez nepatīkamiem blakusefektiem. Ieturiet pauzes starp ēdienreizēm un arī dažādiem ēdieniem vienu vakariņu laikā. Vienā reizē izvēlieties ne vairāk par trim ēdienu veidiem. Ja nevarat paši noteikt porcijas izmēru, aizmirstiet, ka obligāti jāapēd viss, kas uz šķīvja. Un ēšanas laikā vajadzētu lietot pēc iespējas mazāk šķidruma, lai neatšķaidītu gremošanas sulas.”

 

Daudzveidība var būt dažāda
Pārēšanās ir kaitīga veselībai, jo lieki noslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā. Lai nepārēstos, nebūt nav jāatsakās no bagātīgas maltītes. Bet varbūt ir vērts ierasto silto pīrāgu, štovēto kāpostu un karbonāžu vietā izmantot vairāk dārzeņu un garšaugu. Īpaši noderīgas būs garšvielas, kas veicina gremošanu – dilles, raudene, baziliks, ingvers, koriandrs. Tāpat labāk izvēlēties zāļu tējas, nevis kafiju, un bezalkoholiskus dzērienus, jo kafija un alkohols palielina kuņģa skābes daudzumu un izraisa dedzināšanas sajūtu. Līdzīgās problēmās var iedzīvoties, pārspīlējot ar šokolādi, citrusaugļiem, āboliem, svaigu pienu un putukrējumu, gāzētajiem dzērieniem un mīklas – sevišķi rauga mīklas – izstrādājumiem. Bet gardas un veselīgas alternatīvas neviens nav aizliedzis! 

Reklāma
Reklāma

 

Ko darīt, ja tomēr gadījies pārēsties
Pārēšanās var izpausties dažādi atkarībā no patērēto produktu veida un organisma īpatnībām: cilvēku nomoka smaguma sajūta vēderā, sajūta, ka kuņģis it kā apstājies, vēdera uzpūšanās, dedzināšana, miegainība un nogurums, slikta dūša, vemšana, vēdera izejas traucējumi. Ja nepalīdz ne mierīga pastaiga svaigā gaisā, ne ūdens dzeršana vai tādas vēdera likstās iedarbīgas zāļu tējas kā ķimeņu, fenheļa, piparmētru vai kumelītes uzlējums, aptiekā pieejams plašs bezrecepšu medikamentu klāsts kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai. 
“Vislabāk konsultēties ar farmaceitu, aprakstot vēdera darbības traucējumu simptomus, jo ne visi preparāti vienādi der visām kaitēm,” skaidro farmaceite. “Ja nomoka smaguma sajūta, ieteicams izvēlēties preparātus, kas satur gremošanas fermentu – pankreatīnu, kas palīdzēs sašķelt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus. Kad jūtama dedzināšana, labāk lietot kuņģa skābi neitralizējošus preparātus. Tomēr šie līdzekļi, lai gan ir ļoti efektīvi, “nedraudzējas” ar citiem medikamentiem, tāpēc par to pareizu lietošanu noteikti jāiztaujā farmaceits. Vienkāršākais līdzeklis, ko var glabāt mājas aptieciņā, ir aktivētā ogle, kas dedzināšanas gadījumos būs itin labs palīgs.” 

 

“Priekā!” tā, lai arī rīts būtu priecīgs
Aktivētās ogles iedzeršana pirms gulētiešanas var laikus mazināt arī paģiru risku, ja nu gadījies uzsaukt pavairāk tostu. Tomēr Ieva Zvagule atgādina, ka alkohola lietošanā jāievēro sevišķa mērenība – pārspīlējot ar spirtotajiem dzērieniem, organismam jāpiedzīvo dehidratācija, cukura līmeņa pazemināšanās asinīs, elektrolītu disbalanss un alkohola jeb etanola pārstrādes rezultātā radītā acetaldehīda klātbūtne organismā, un visi šie ķīmiskie procesi rada lielu stresu iekšējiem orgāniem, raisot ļoti sliktu pašsajūtu. 
“Ja tomēr no rīta jūtat, ka no galvassāpēm, nelabuma un sirdsklauvēm neizvairīties, galvenais ir palīdzēt organismam visu nevajadzīgo izskalot. Minerālūdeņi, citronūdens, B un C vitamīni, ingvera un žeņšeņa tējas vai preparāti, un olbatumvielām bagātas brokastis – liesa gaļa, zivis, olas – palīdzēs ātrāk atgūt spēkus. Taču vislabāk ir nepārēsties un izvairīties no alkohola, lai nākamā diena būtu vēl jaukāka par svētku vakaru!” novēl Ieva Zvagule.