Patiesība par diētām un liekā svara nomešanu

Vairums cilvēku lieko svaru uztver tikai kā kosmētisku defektu, neizprotot aptaukošanās sekas. Latvijā arvien vairāk cilvēku cieš no liekā svara un aptaukošanās, jo īpaši problēma pieaug bērnu un pusaudžu vidū. 
Cīnoties ar aptaukošanos un lieko svaru, izmantojot uztura ierobežojumus, ir ļoti daudz kļūdas, bet kā populārākās var minēt - retas, bet apjomīgas ēdienreizes. Foto Shutterstock

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cīnoties ar aptaukošanos un lieko svaru, izmantojot uztura ierobežojumus, ir ļoti daudz kļūdas, bet kā populārākās var minēt - retas, bet apjomīgas ēdienreizes. Foto Shutterstock

Aptaukošanās kļūst par arvien aktuālāku vispasaules problēmu. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumi liecina, ka katram trešajam pieaugušajam visā pasaulē ir liekais svars, no tā cieš gandrīz 1.5 miljards cilvēku pasaulē. Tā nav tikai veselības, bet arī sociāla problēma. Pašreiz Latvija ir desmitajā vietā visu Eiropas Savienību valstu vidū pēc ēšanas paradumu traucējumiem ar 16.9% (OECD HEALTH Data 2012; Eurostat Statistics Database; WHO Global Infobase) cilvēku starp pieaugušajiem iedzīvotājiem, kas cieš no aptaukošanās. Aptaukošanās ir galvenais riska faktors, kas ietekmē cilvēka veselību. Līdz ar svara pieaugumu palielinās arī mirstības risks. Pamatā aptaukošanās ir saistīta ar līdzsvaru starp uzņemto un patērēto enerģijas daudzumu, jo enerģijas pārpalikums uzkrājas tauku veidā.

 

3 aptaukošanās tipi

Cilvēkiem tauki uzkrājas dažādi. Pēc taukaudu uzkrāšanās uz noteiktām ķermeņa vietām izšķir 3 aptaukošanās tipus. Vīriešiem visbiežāk novēro abdominālo tipu, kad taukaudi uzkrājas uz vēdera un ķermeņa augšdaļā. Sievietēm biežāk taukaudi veidojas gūžu un gurnu apvidū - tas ir gurnu un gūžu apakšdaļas aptaukošanās tips. Jaukta tipa gadījumā tauki nogulsnējas vienmērīgi pa visu ķermeni. Ir dažādas metodes, tomēr šodien uztura speciālisti uzskata, ka vislabākais un mūsdienīgākais veids, kā pārliecināties, vai tievējot visu darām pareizi, ir veikt ķermeņa uzbūves izmeklējumu ar bioimpedances metodi. Izmeklējuma laikā var iegūt datus par tauku un muskuļu masu, šķidruma un minerālvielu daudzumu organismā, uzzināt bioloģisko vecumu u.c. uztura terapijā būtiskus jautājumus.

 

Kādi faktori veicina aptaukošanās attīstību?

  • Dzīves veids (ēšanas ieradumi, fiziskās aktivitātes trūkums, dzīves līmeņa paaugstināšanās, dažāda veida pārtikas pieejamība);
  • Psiholoģiskie faktori (negatīvu emociju  rezultātā bieži pieaug apetīte, vai tās zudums);
  • Fizioloģiskie faktori (kad aptaukošanās pieaug līdz ar vecumu, vielmaiņas problēmas);
  • Iedzimtība;
  • Hormonālie traucējumi (hipotireozes, Kušinga sl-bas u.c. gadījumos).

 

Kādas ir aptaukošanās sekas?

Euroaptieka farmaceite Irina Ibragimova norāda, ka, pieaugot svaram, ievērojami pieaug sirds - asinsvadu slimību risks, paaugstinās asinsspiediens, lipīdu un cukura līmenis asinīs. Ar paaugstinātu ķermeņa svaru biežāk novēro cukura diabētu nekā cilvēkiem ar normālu masu. Hiperinsulinēmija un insulīna rezistence ir cieši saistīta ar tauku vielmaiņu. Liekais svars ir būtisks riska faktors insulta un žultsakmeņu slimību attīstībā. Cilvēkiem ar lieko ķermeņa masu biežāk novēro locītavu, sevišķi roku un ceļu locītavu, bojājumus. Pieaug onkoloģisko slimību sastopamība. Savukārt  pieaugot slimību arsenālam, pieaug mirstības risks.

 

Kādi ir ieteikumi veiksmīgai svara zaudēšanai?

Reklāma
Reklāma

Svarīgi saprast, ka ir jāmaina dzīves stils. Vienkārša svara zaudēšanas formula - sabalansēt uzņemto pārtikas daudzumu ar ikdienā veicamajām fiziskajām aktivitātēm. Tāpat farmaceite Irina norāda, ka, lietojot uztura bagātinātājus svara zaudēšanai, noteikti jākonsultējas ar savu farmaceitu, jo šie līdzekļi atšķiras pēc sastāva un iedarbības. Lai izvēlētos piemērotāko, nepieciešams izvērtēt pacienta patreizējo veselības stavokli un ieradumus.

 

Papildus tam:

  • Svaru nedrīkst zaudēt strauji, tas jādara pamazām;
  • Dzert daudz ūdeni (vismaz 2 l dienā);
  • Ēst biežāk, bet mazas porcijas;
  • Uzturā ierobežot produktus, kuros ir augsts tauku saturs (majonēze, saldais krējums, desas, tortes, čipsi u.c.);
  • Nav ieteicami „sliktie” ogļhidrāti – cukurs, ievārījums, saldināti dzērieni, konditorejas izstrādājumi;
  • Uzņemt ieteicamo augļu un dārzeņu ikdienas devu, kas ir 5-9 porcijas dienā. Lielisks šķiedrvielu avots; 
  • Uzņemt ar uzturu olbaltumvielas. Tās ir sātīgākas par ogļhidrātiem un taukiem. Turklāt tās palīdz saglabāt muskuļu masu un veicina tauku dedzināšanas procesu;
  • Neēst vēlās vakara stundās. Pēdējā maltīte 3 stundas pirms gulēt iešanas, tādejādi izvairoties arī no gremošanas traucējumiem;
  • Izteikti palielinātas ēstgribas gadījumos var lietot preparātus, kuri samazina apetīti un palīdz uzlabot vielmaiņu;
  • Risinot svara problēmas, jāatceras, ka uzņemt kalorijas ir viegli, bet izlietot tās ir grūti, piemēram, lai zaudētu 550 kkal, kuras ir 100 g kartupeļu čipsos, ir jāskrien aptuveni vesela stunda.

 Par īpaši kaitīgām var nosaukt tā saucamās monodiētas jeb viena produkta diētas, kad ilgstoši tiek lietots tikai viens produkts, piemēram, augļi, rīsi, kāposti, cieti vārītas olas vai biezpiens.

 

Vai ar dažādām diētām nenodarām kaitējumu veselībai?

VC4 filiāles "Wellslim centrs" uztura speciāliste Guna Rijkure atzīst, ka pie viņas vēršas ļoti daudz pacientu, kas ir ievērojuši dažādas diētas un tā rezultātā sabojājuši vielmaiņu un veselību. Šobrīd nākas saskarties ar Dikāna diētas upuriem. Par nožēlu ikvienai populārajai diētai, vai tā būtu Atkinsa, Sautbīčas vai Dīna Orniša, ir savi mīnusi, par kuriem to autori, protams, nerunā. Šo diētu sekas var būt osteporoze, aknu un nieru darbības traucējumi, cukura diabēts, žultsakmeņu veidošanās arī muskuļu masas zudums, un tas nebūt nav viss uzskaitījums. Par īpaši kaitīgām var nosaukt tā saucamās monodiētas jeb viena produkta diētas, kad ilgstoši tiek lietots tikai viens produkts, piemēram, augļi, rīsi, kāposti, cieti vārītas olas vai biezpiens. G.Rijkure norāda, ka cīnoties ar aptaukošanos un lieko svaru, izmantojot uztura ierobežojumus, ir ļoti daudz kļūdas, bet kā populārākās var minēt - retas, bet apjomīgas ēdienreizes. Rezultātā - ķermenis ir šokā, jo nezin, kad būs nākamā ēdienreize un visu apēsto noglabā tauku rezervēs - „nebaltām dienām”.

 

Rodami risinājumi:

  • ēst regulāri un vismaz trīs līdz pat piecām reizēm dienā;
  • iekļaut  pilngraudu produktus ēdienkartē (piemēram,  griķus, pilngraudu pārslas, ierauga rudzu maizi, grūbas, putraimus, brūnos rīsus un citus tikpat vērtīgus salikto ogļhidrātu produktus);
  • papildināt uzturu ar zivju eļļu, C vitamīnu un ārstniecības augiem ar organismu attīrošām īpašībām (sparģeļi, artišoki un pienenes);
  • paātrināt vielmaiņu - sportojot, sportošanas rezultātā „sadedzināsiet” liekās kalorijas un saglabāsiet vingrumu. Pirts vai saunas apmeklējums būs labs līdzeklis zaudējot lieko svaru.
  • Ja vēlies uzlabot pašsajūtu, kļūt par veģetārieti, ēst veselīgi pirms un grūtniecības laikā, ir vērts apmeklēt uztura speciālistu vai konsultēties ar savu farmaceitu.