Ko pēc dzemdībām bez šaubīšanās ikdienā drīkst ēst?

Pēc dzemdībām svars nekrīt tik strauji kā cerēts? Ko bez šaubīšanās drīkst ēst, netraucējot svara zaudēšanu?

Ja gribas našķoties, izvēlies augļus un dārzeņus!

FOTO: Shutterstock.com

Ja gribas našķoties, izvēlies augļus un dārzeņus!

Ģimenes portālam mammamuntetiem.lv raksta jaunā māmiņa: "Pēc bērniņa dzimšanas esmu diezgan pieņēmusies svarā, drīz būs pagājuši turpat 2 gadi, bet joprojām nekas nav mainījies. Iepriekš biju slaida, jutos labi, ēdu, ko gribēju. Protams, ikdienā bija kustība, pārvietojos ļoti daudz kājām, arī ēdienreizes bieži izkrita, bet ar visu to, biju apmierināta un enerģijas pilnas. Pašlaik ir tā, ka nezinu, no kura gala lai sāku sevi labot. Pāris dienas mēģināju ēst dārzeņus (tomāti, gurķi), sēkliņu maizi, dzert kefīru, ēst rīsus (tādējādi neēdot kartupeļus, makaronus), vārīt visas gaļu (liellopu neēdu), ēdu ābolus, vāru auzu pārslu biezputru, dzeru dažādas tējas, mazliet arī kafiju. Atsakos no kotletēm un visa cita, kas cepts eļļa, arī no saldumiem un visām bulciņām, arī no paku sulām un citiem saldinātajiem dzērieniem. Bet tāpat jūtos neapmieirnāta, liekas, ka neesmu paēdusi un visu laiku ir sajūta, ka principā nav, ko ēst. Ko drīkst ēst, ja ir mērķis atbrīvoties no liekā svara un liekajiem tauciņiem? Saprotu, ka mana problēma nav gribasspēkā, bet gan tajā, ka es nezinu, ko drīkst ēst bez šaubām, lai ēdienkarte būtu bagātīga, garšīga, nevis tikai dārzeņi, augļi un vārīta gaļa."

Gaļas vārīšana nav vienīgais iespējamais pagatavošanas veids – to var pasautēt bez taukvielām, grilēt, sacept folijā bez taukvielām.

Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova:

Reklāma
Reklāma

"Arī veselīgu uzturu mēs varam padarīt garšīgu – jāmeklē receptes, jāpieslēdz fantāzija. Nav vajadzības ēst tikai rīsus – pastāv arī citi graudaugi – griķi, grūbas (kas ir nepelnīti aizmirsts labo uzturvielu avots), mieži, auzas. Dažas reizes mēnesī arī vārīti kartupeļi, dāsni apbērti ar zaļumiem (bet bez gaļas un mērcēm uz miltu bāzes) par ļaunu nenāks. Pārdošanā var atrast pilngraudu makaronus, kas ir diētisks produkts. Vista arī nav vienīga diētiska gaļa – tītara gaļa arī ir visnotaļ ieteicama, nedrīkst aizmirst arī par zivīm, kam ēdienkarte jāparādās vismaz divas reizes nedēļā. Gaļas vārīšana nav vienīgais iespējamais pagatavošanas veids – to var pasautēt bez taukvielām, grilēt, sacept folijā bez taukvielām. Labs risinājums ir garšaugi, kas dažādo gaļas garšas īpatnības. Var sameklēt daudz eksotisku gaļas recepšu ar asām mazkaloriju mērcēm un augļiem (ananāsiem, persikiem, žāvētām plūmēm). No dārzeņiem var sataisīt daudzveidīgus salātus, kam pievienot klāt olīveļļu vai balzamiko mērci. Lai salāti būtu sātīgāki, tiem klāt var pievienot vistas fileju, lasi, liesus sierus. Neaizmirstiet par piena produktiem – biezpiens, kefīrs, paniņas, rjaženka – tie dod sāta sajūtu. No jogurtiem ieteicams izvēlēties bezpiedevu jogurtus, kam klāt var piegriezt svaigus augļus. Lielisks produkts ir rieksti, taču vairāk par 20 g riekstu dienā ēst nav ieteicams – tie ir kalorijām bagāti. Jums būtu ieteicams skaitīt kalorijas, lai praksē redzētu, cik daudz enerģijas tiek uzņemts."