Izvēlies savu sieru!

Siers jāizvēlas pēc smaržas – ja tas smaržo tā, ka tavas garšas kārpiņas reaģē ar vēlmi sajust arī siera garšu, tas ir tavējais.

Siers draudzējas teju ar visiem ēdieniem un dzērieniem. Foto: Dienas ēdieni

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Siers draudzējas teju ar visiem ēdieniem un dzērieniem. Foto: Dienas ēdieni

Siera izvēle siera platei.

Mieloties ar sieru nenozīmē to tikai uzlikt uz maizītes. Siers draudzējas teju ar visiem ēdieniem un dzērieniem. Vīns un siers – tā, protams, ir klasika! Bet sieru var gan cept, gan grilēt, to var pievienot zupām un salātiem, cept kūkās, ēst ar augļiem, dārzeņiem un riekstiem. Galvenais – izvēlies to, kas tev iet pie sirds, pareizāk sakot, to, kas patīk tavam degunam. Siers jāizvēlas pēc smaržas – ja tas smaržo tā, ka tavas garšas kārpiņas reaģē ar vēlmi sajust arī siera garšu, tas ir tavējais. 

 

CIETIE UN PUSCIETIE SIERI

Šie sieri satur daudz sausnes jeb siera masas un tiek nogatavināti līdz pat gadam.

«Parmesan». Viens no senākaiem un cietākajiem sieriem pasaulē, radies Parmas provincē Itālijā.

«Gauda». Mūsu Holandes siera vectētiņš — laba alternatīva tiem, kas raduši pie Holandes siera, bet vēlas pamēģināt jaunas garšas

«Cantenaar». Tas pats «Gauda» vien ir, tikai ar zemāku tauku un sāls saturu, proti, veselīgāks.

«Old Dutch Master». Saņēmis vairākas labākā siera balvas. Tas ir slavenākais no Gaudas sieriem un īpašs ar to, ka tiek ilgi nogatavināts.

«Mediterranea». Šis siers ar Vidusjūras garšaugiem ir karstmaižu un sviestmaižu karalis, jo lieliski kūst.

«Emmentaler». Tiek dēvēts par cieto sieru karali, savu nosaukumu ieguvis no Emmes ielejas Alpu kalnos. Tam ir lieli caurumi, un to parasti var atrast siera platēs.

«Cheddar». Dzimis Lielbritānijā. Tam ir dzeltenīgi oranža nokrāsa, un garša atkarīga no sezonas un govīm pieejamās zāles ganībās.

Reklāma
Reklāma

«Edam». Izcili garšo svaigu augļu salātos un ir pareizā izvēle, ja vēlies cept siera cepumus.

«Montesinos Iberico» jeb tā sauktais jauktais siers. Šādu nosaukumu ieguvis tāpēc, ka tiek ražots no govs, kazas un aitas piena. Tam ir izteikta olīvu garša un smarža.

 

MĪKSTIE SIERI

Mīkstos sierus nogatavina no iekšpuses uz ārpusi, un tiem raksturīga balta pelējuma miziņa, kas ir ēdama.

«Brie». Tas ir siers, kas kūst uz mēles. Izsenis pazīstams kā karaļu siers, kas augstmaņiem tika pasniegts kopā ar īsto franču šampanieti.

«Camembert». Nāk no Normandijas, tas allaž bijis tautas, nevis augstmaņu siers. Allaž gatavots mazos ritulīšos, ne lielākos par 200 gramiem.

«Dor Blu». Viens no pirktākajiem sieriem Eiropā. Mīksta siera masa caurausta ar zilzaļu pelējumu. Asa, aromātiska un pikanta garša.

«Mirabo». Mīksts kazas siers, kas apveltīts ar maigu un pikantu garšu, ko papildina valrieksti.

«Cambazola». Delikatešu siers ar zilo un balto pelējumu, līdzīgs kamambēram.

«Roquefort Societe». Vienīgais zilā pelējuma siers, kas gatavots no aitas piena. Oriģinālais rokfo- rietis, vienīgais, kuru drīkst saukt par Rokforas sieru.

«Valdeon». Zilā pelējuma siers, kas ietīts kļavu lapās. Izcils ar rudzu maizes grauzdiņiem.

 

Avots: Unas neparastā pavārgrāmata 2011 pavasaris/vasara