Kā ilgāk saglabāt sievišķo hormonu līmeni? Pēc 40 gadiem kūciņas ir jāaizmirst

 Atbild ārste, ortomolekulārās medicīnas speciāliste Antra Briede.

Kā ilgāk saglabāt sievišķo hormonu līmeni? Pēc 40 gadiem kūciņas ir jāaizmirst

FOTO: Shutterstock.com

Sievietes organismā pēc 40 gadiem estrogēnu jeb sievišķo hormonu līmenis pakāpeniski samazinās, kā arī palēninās vielmaiņa. Lielai daļai sieviešu šīs izmaiņas subjektīvus traucējumus neizraisa, tomēr, pārkāpjot 40 gadu slieksni, ir jāpārskata ikdienas ēdienkarte. 

 

Tas palīdzēs arī labāk justies menopauzes laikā, kas parasti sākas 50–55 gadu vecumā. Ja sievietei iepriekš ir bijis veselīgs dzīvesveids, pareizs un sabalansēts uzturs, organisma šūnas ir pietiekami nodrošinātas ar tām nepieciešamajām uzturvielām, un līdz ar to arī pašsajūta ir daudz labāka.


Kas būtu jāmaina ēšanas ieradumos?

Daudz mazāk un retāk lietot saldumus, jo ar tiem uzņemtās kalorijas ar lielāku varbūtību veicinās aptaukošanos. To vietā jāliek svaigi augļi (300 g) un dārzeņi (400 g), polinepiesātinātās taukskābes jeb augu valsts tauki (galvenokārt omega-3 un omega-6 taukskābes). Omega-6 satur sēklas, rieksti un augu eļļas, omega-3 avots ir treknās zivis – lasis, skumbrija.
 

Arī tievumam jābūt samērīgam

Savukārt zinātnieki no Masačūsetsas Universitātes nonākuši pie secinājuma, ka sievietēm, kuras pusaudžu gados un vidējā vecumā izcēlušās ar izteiktu tievumu, ir lielāks risks piedzīvot pārāk agru menopauzi, ziņo "EurekAlert!". 

 

Reklāma
Reklāma

Pētījumā no 1989. līdz 2011. gadam pētnieki izanalizēja datus par 78 259 sievietēm vecumā no 25 līdz 42 gadiem. Vērā tika ņemts viņu ķermeņa masas indekss  (to aprēķina, ķermeņa masu (kg) dalot ar auguma garumu (m), kāpinātu kvadrātā), tauku uzkrājums dažādās ķermeņa daļās, izmaiņas ķermeņa svarā gadu laikā, iespējamais menopauzes laiks. No pētījumā iesaistītajām sievietēm hormonālās pārmaiņas priekšlaikus – līdz 40 gadu vecumam – sākās 2804, un viņām visām bija izteikti pazemināts ķermeņa svars. Tas zinātniekiem ļāva secināt, ka pārlieks tievums agras menopauzes risku palielina par 30 procentiem.

 

Parasti hormonālās pārmaiņas sievietēm sākas vecumā no 45 līdz 55 gadiem. Gadījumos, kad menopauze iestājas pārāk ātri un beidzas mēnešreizes, pētījuma autori iesaka konsultēties ar ārstu par hormonaizvietojošo terapiju, lai novecošanās nenotiktu pārāk ātri, tiktu saglabāta kaulu un asinsvadu veselība.

 

Informācija no žurnāla "100 Labas lietas" un "Patiesā Dzīve"