Vai cepures nevalkāšana aukstā laikā ietekmē un bojā matu struktūru?

Kad ārā pūš stipri vēji un sals kniebj degunā, lielākai daļai cilvēku prasās galvā uzvilkt kādu micīti, uzsiet lakatiņu, vai vismaz uzlikt kapuci. Tomēr ir pietiekami daudz ļaužu, jo īpaši jaunieši un sievietes, kas kaut kādu iemeslu dēļ galvassegu nevalkā. Vai laika apstākļi ietekmē matu struktūru, vaicājām speciālistei – matu dakterei jeb triholoģei Ingai Zemītei.

Īpaši jaunieši un sievietes kaut kādu iemeslu dēļ galvassegu aukstā laikā nevalkā.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši jaunieši un sievietes kaut kādu iemeslu dēļ galvassegu aukstā laikā nevalkā.

 

Sals matu struktūru neietekmē

Izrādās, ka sals matu saknītes tieši neietekmē. Vienīgais, novērojam, ka mati vairāk elektrizējas. Īpaši to var pamanīt pie to ķemmēšanas. Tas saistīts galvenokārt ar to, ka mata kutikulas (ārējā apvalciņa) zvīņas sala un sausā gaisa ietekmē deformējas, vairs nepieguļ matam, un, beržoties vienam matam gar otru, tiek traumētas un pat noberžas pavisam. Tas maina mata stiebra statisko elektrisko lādiņu, ko tad vērojam kā matu "lidināšanos" pa gaisu un pat dzirksteļošanu ķemmējot tumsā. Tādos gadījumos ātri jāķeras pie balzamu un masku lietošanas, lai saudzētu matu un nepieļautu to turpmāku bojājumu. Arī matu augšanu sals ietekmē pastarpināti - , jo aukstais laiks nespēj noskaldīt matu sakni, taču aukstuma rezultātā sašaurinās perifērie asinsvadi, jo asinsrite nodrošina termoregulāciju.

 

Reklāma
Reklāma

Tātad sala laikā zemādas asinsvadi sašaurinās, un mati var augt lēnāk, varbūt arī nedaudz trauslāki.

 

I.Zemīte uzsver, ka cilvēkam jebkuros laika apstākļos un vidē ir svarīgi justies maksimāli komfortabli. Ja viņam nesalst, cilvēks var staigāt bez cepures. Ir gan cilvēku grupa, jo īpaši bērni, kuri dažreiz nepievērš uzmanību, kā viņš jūtas konkrētos laika apstākļos, tad gan vecākiem būtu jāpaseko situācijai un aktīvi jāpavaicā bērnam - kā viņš jūtas, - un, attiecīgi jārīkojas atbilstoši bērna izjūtām.