Kā pielāgoties pavasara ritmam un sajūtām? Ieteikumos dalās psiholoģe

Ziema daudziem ir miera periods, bet pavasaris vairāk saistās ar aktivitāti. Taču pēkšņā rosība var nest ne vien prieku, bet arī satraukumu. Kā pielāgoties pārmaiņām, stāsta psiholoģe Evita Štāla.
Pavasarī atdzimst ne vien daba, bet arī cilvēks: dienām kļūstot aizvien garākām un uzziedot pirmajiem pavasara ziediem, cilvēks piedzīvo psiholoģiskas pārmaiņas.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasarī atdzimst ne vien daba, bet arī cilvēks: dienām kļūstot aizvien garākām un uzziedot pirmajiem pavasara ziediem, cilvēks piedzīvo psiholoģiskas pārmaiņas.

Ko darīt, ja jūties nomākts?

Mainoties gadalaikam, cilvēki bieži piedzīvo nomāktību un stresu – tas ir īpaši raksturīgi cilvēkiem, kas piedzīvojuši depresijas epizodes jau iepriekš. 

 

Psiholoģe un "Narvesen" eksperte Evita Štāla gadalaiku mijā iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību pašsajūtai, savam diennakts ritmam un miega kvalitātei: “Gaisma pavasarī var palīdzēt, tāpēc, ja jūties nomākts, miegains vai esi viegli aizkaitināms, atrodi laiku, lai vismaz 15–30 minūtes varētu uzturēties ārā, gaismā. 

 

Ja iespējams, uz darbu ej ar kājām vai brauc ar velosipēdu, iztiec bez saulesbrillēm, jo tieši caur acs tīkleni gaisma noteiktā veidā stimulē mūsu smadzenes. 

 

Ja tomēr gaismas terapija un sakārtots diennakts ritms nepalīdz un rodas sajūta, ka pats netiksi galā, vērsies pie speciālista.”

 

Visu ar mēru!

Pēc garās ziemas esam noilgojušies pēc silta laika un aktivitātēm, ko sniedz laikapstākļi, tomēr neviens nepiešķir saīsinātu darba dienu, lai varētu izbaudīt pavasara iestāšanos. Tādēļ siltie laikapstākļi gan rada noteiktas gaidas, bet var līdzi nest arī vilšanās sajūtu. 

 

Reklāma
Reklāma

“Mēs galvā konstruējam ideālu, bet dzīvē ideāls nepastāv, tāpēc ņem vērā, ka vakaros tāpat būsi pārāk noguris, lai piedzīvotu visu, ko esi iztēlojies. Nepārspīlē ar aktivitātēm – drīzāk mēģini saprast, kas tev patiešām ir nepieciešams, lai justos labi! Ja pēc ziemas vēlies atgūt sportisko formu, izvirzi to par prioritāti un soli pa solim virzies uz mērķi. Nesasteidz un negaidi ātru rezultātu!” atgādina E. Štāla.

 

Rūpējies arī par fizisko veselību!

Nereti tieši pavasarī saasinās veselības problēmas, ko var saistīt ar biežākām aktivitātēm, pārslodzi, neatbilstošu apģērbu un vitamīnu deficītu, tāpēc šis ir īstais laiks veikt ikgadējās veselības pārbaudes. 

 

Tāpat daudziem cilvēkiem pavasarī mēdz būt alerģija pret putekšņiem, kas var radīt diskomfortu, tādēļ cilvēkiem ar sezonālām alerģijām jau savlaikus jāgatavojas, ka, visticamāk, arī šis gads nebūs izņēmums, un jāpievērš uzmanība alerģijas izpausmēm, lai pēc iespējas vieglāk tiktu galā ar alerģisko rinītu un citiem simptomiem. 

 

Un, protams, līdz ar pavasara pienākšanu ir ļoti svarīgi pasargāt savu ādu un matus no saules pārlieku lielās ietekmes.

Saistītie raksti